Κοσμος

Το πείραμα του Καναδά με την αποποινικοποίηση των σκληρών ναρκωτικών

Νόμιμη πλέον η κατοχή μικροποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης στη Βρετανική Κολομβία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βρετανική Κολομβία του Καναδά πειραματίζεται με την αποποινικοποίηση των σκληρών ναρκωτικών - Το πλαίσιο και οι στόχοι του πιλοτικού προγράμματος.
Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ουσιών από τότε που η Βρετανική Κολομβία του Καναδά κήρυξε τα ναρκωτικά ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία © BBC News / screen shot

Η Βρετανική Κολομβία του Καναδά πειραματίζεται με την αποποινικοποίηση των σκληρών ναρκωτικών - Το πλαίσιο και οι στόχοι του πιλοτικού προγράμματος.

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ξεκινά μια πρώτη στη χώρα κλινική δοκιμή αποποινικοποίησης μικρών ποσοτήτων σκληρών ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και η ηρωίνη.

Από την Τρίτη, οι ενήλικες μπορούν να κατέχουν έως και 2,5 γραμμάρια των ναρκωτικών αυτών, καθώς και μεθαμφεταμίνη, φαιντανύλη και μορφίνη.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά αποδέχθηκε το αίτημα της επαρχίας της δυτικής ακτής, της τρίτης μεγαλύτερης επαρχίας του Καναδά μετά το Οντάριο και το Κεμπέκ, να δοκιμάσει το τριετές πείραμα.

Η Βρετανική Κολομβία ακολουθεί παρόμοια πολιτική με την κοντινή πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ, η οποία αποποινικοποίησε τα σκληρά ναρκωτικά το 2020.

Πριν από την έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, η Βρετανική Κολομβία και οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι περιέγραψαν τους κανόνες βάσει της ομοσπονδιακής εξαίρεσης από τον νόμο περί ελεγχόμενων ναρκωτικών και ουσιών.

Ενώ αυτές οι ουσίες θα παραμείνουν παράνομες, οι ενήλικες που θα βρεθούν στην κατοχή τους με ποσότητα συνολικά μικρότερη 2,5 γραμμαρίων των ναρκωτικών δεν θα συλληφθούν, δεν θα κατηγορηθούν ή θα κατασχεθούν οι ουσίες τους. Αντίθετα, θα τους προσφερθούν πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες.

Πού στοχεύει το πρόγραμμα αποποινικοποίησης σκληρών ναρκωτικών στη Βρετανική Κολομβία

Η ομοσπονδιακή υπουργός ψυχικής υγείας και εθισμών Κάρολιν Μπένετ χαρακτήρισε τη Δευτέρα την κίνηση ως «μια μνημειώδη αλλαγή στην πολιτική για τα ναρκωτικά που ευνοεί την ενίσχυση σχέσεων εμπιστοσύνης και υποστήριξης στην υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες έναντι περαιτέρω ποινικοποίησης».

Περίπου 10.000 κάτοικοι έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ουσιών από τότε που η Βρετανική Κολομβία κήρυξε τα ναρκωτικά ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία το 2016, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Η αποποινικοποίηση των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών εξαλείφει τον φόβο και τη ντροπή που συνδέονται με τη χρήση ουσιών και διασφαλίζει ότι αισθάνονται πιο ασφαλείς αναζητώντας υποστηρίγματα που σώζουν ζωές», δήλωσε η Τζένιφερ Γουάιτσαϊντ, υπουργός ψυχικής υγείας και εθισμών της Βρετανικής Κολομβίας.

Σε χιλιάδες αστυνομικούς στην επαρχία προσφέρθηκε εκπαίδευση για την αλλαγή του κανόνα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο Βανκούβερ, τη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 31 Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Ιανουαρίου 2026, εκτός εάν ανακληθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ορισμένοι ειδικοί αμφισβήτησαν το όριο των 2,5 γραμμαρίων, λέγοντας ότι δεν αρκεί για να ληφθούν υπόψη οι συνήθειες πολλών εξαρτημένων.

Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από το νέο καθεστώς.

Η πώληση ναρκωτικών παραμένει παράνομη. Είναι επίσης παράνομη η κατοχή ναρκωτικών σε σχολεία, εγκαταστάσεις παιδικής μέριμνας και αεροδρόμια.

Ο Καναδάς νομιμοποίησε τη χρήση ψυχαγωγικής κάνναβης για ενήλικες σε εθνικό επίπεδο το 2018.

Αλλά τα τέσσερα ναρκωτικά που επιτρέπονται τώρα σε μικρές ποσότητες παραμένουν απαγορευμένα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σχέδια για πώλησή τους στα καταστήματα, σε αντίθεση με τη μαριχουάνα. Η διασυνοριακή διακίνηση τους παραμένει επίσης παράνομη.

(Με πληροφορίες του BBC News)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ