- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Κοπεγχάγη χορηγεί άσυλο στις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν
Συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση των δικαιωμάτων τους από τους Ταλιμπάν
Δανία: Η Κοπεγχάγη χορηγεί άσυλο στις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν - Συνεχίζεται η μεγάλη υποχώρηση των δικαιωμάτων τους από τους Ταλιμπάν
Η Δανία αποφάσισε σήμερα να χορηγεί συστηματικά άσυλο στις γυναίκες και τα κορίτσια από το Αφγανιστάν λόγω του φύλου τους, καθώς βιώνουν μεγάλη υποχώρηση των δικαιωμάτων τους μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στη χώρα.
Η απόφαση βασίζεται σε πληροφορίες που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, δήλωσε σε ανακοίνωση η Δανική Επιτροπή Προσφυγών για τους Πρόσφυγες, στηριζόμενη σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα.
«Η έκθεση αναφέρει ότι η κατάσταση ορισμένων ομάδων ανθρώπων στο Αφγανιστάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είναι τέτοιας φύσης ώστε να συνιστά δίωξη κατά την έννοια της Σύμβασης για το καθεστώς των προσφύγων», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τη Δανική Επιτροπή Προσφυγών για τους Πρόσφυγες, σε πέντε εκκρεμείς περιπτώσεις που αφορούν Αφγανές, θα χορηγηθεί άσυλο στις γυναίκες αυτές βάσει της νέας απόφασης.
Η Αρχή θα επανεξετάσει επίσης τις περιπτώσεις Αφγανών γυναικών στις οποίες είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο μετά την επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία με σκοπό να χορηγήσει άδεια διαμονής στα πρόσωπα αυτά βάσει της νέας απόφασης (σχεδόν δέκα περιπτώσεις).
Θα επανεξετάσει επίσης το σύνολο των περιπτώσεων που αφορούν Αφγανούς άρρενες πολίτες (σχεδόν 30 περιπτώσεις) στους οποίους είχε αρνηθεί να χορηγήσει άσυλο από εκείνη την ίδια ημερομηνία.
Μετά την επάνοδό τους στην εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν ροκάνισαν σταδιακά τις ελευθερίες που είχαν κατακτήσει οι γυναίκες τα είκοσι τελευταία χρόνια, μετά την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος τους το 2001.
Εκτός ότι στερούνται το δικαίωμα στις σπουδές, οι γυναίκες αποκλείονται από τις περισσότερες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα.
Οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς να συνοδεύονται από έναν συγγενή τους άνδρα και πρέπει να καλύπτονται από μια μπούρκα ή μια χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι τους.
Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι αρχές των Ταλιμπάν διέταξαν επίσης τις τοπικές ΜΚΟ να μην προσλαμβάνουν πλέον γυναίκες έπειτα από "σοβαρές καταγγελίες" που αφορούσαν τον τρόπο που ντύνονταν αυτές, τέσσερις ημέρες μετά την απαγόρευση να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο για τους ίδιους λόγους.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο 27χρονος φέρεται να πυροβόλησε εναντίον οχήματος με τρεις επιβάτες στη Βόρεια Καρολίνα
Ορατός ο κίνδυνος ακυρώσεων πτήσεων το καλοκαίρι
Σαρωτικοί έλεγχοι μετά το λουτρό αίματος - Μπλοκάρονται εκατοντάδες λογαριασμοί στα social media
Ήταν προσκείμενο στο Ιράν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πόσταρε φωτογραφίες από κατεστραμμένα κτίρια
Tο λεωφορείο βγήκε από τον δρόμο κι έπεσε σε χαράδρα προτού πάρει φωτιά
Παραβίασαν εκατοντάδες email αξιωματούχων σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ, Βαλκάνια
9 νεκροί από το μακελειό στο σχολείο της νότιας Τουρκίας, ανάμεσά τους οκτώ συμμαθητές του
Η ανάρτηση στο Truth Social
Το χρονικό της υπόθεσης κακοποίησης
Τι καταγγέλλει η οικογένειά της
Το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα υδροδότησης
Eφόσον επιτευχθεί συμφωνία για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της σύγκρουσης
Θα δοκιμαστεί στην πράξη η αντοχή και η αυτονομία τους
Είχε διακοπεί η συμμετοχή της χώρας από τον Δεκέμβριο του 2020
Ανάμεσα στους 4 που καταδικάστηκαν
Η ανάρτηση ήρθε λίγες ημέρες μετά από άλλη αντίστοιχη εικόνα
Ο 20χρονος κατέρρευσε μπροστά στην κάμερα και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από φίλους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.