Κοσμος

Νέο μπλόκο των Ταλιμπάν στη φοίτηση γυναικών: Διέταξαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να τις αποκλείσουν από τις εξετάσεις

Συνεχίζεται η πολιτική αποκλεισμού των γυναικών στο Αφγανιστάν από κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Συνεχίζονται οι περιορισμοί στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν © EPA / Stringer

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν διέταξαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης που διοικείται από τους Ταλιμπάν διέταξε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στο Αφγανιστάν να μην επιτρέψουν στις φοιτήτριες να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις τον επόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την πολιτική του να περιορίζει τις γυναίκες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιστολή του υπουργείου απευθυνόταν σε ιδρύματα στις βόρειες επαρχίες του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της Καμπούλ, όπου οι εξετάσεις πρόκειται να διεξαχθούν από τα τέλη Φεβρουαρίου. Η επιστολή ανέφερε ότι τα ιδρύματα που δεν τηρούσαν τους κανόνες θα αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις.

Το Υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης τον Δεκέμβριο κάλεσε τα πανεπιστήμια να μην επιτρέψουν τη συμμετοχή στις φοιτήτριες «μέχρι νεωτέρας». Μέρες αργότερα, η διοίκηση απαγόρευσε στις περισσότερες γυναίκες εργαζόμενες σε ΜΚΟ να εργάζονται. Τα περισσότερα γυμνάσια θηλέων έχουν επίσης κλείσει από τις αρχές.

Οι περιορισμοί στην εργασία και την εκπαίδευση των γυναικών έχουν προκαλέσει την καταδίκη διεθνώς. Δυτικοί διπλωμάτες έχουν επισημάνει ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να αλλάξουν πορεία ως προς τις πολιτικές τους έναντι των γυναικών για να έχουν μια ευκαιρία επίσημης διεθνούς αναγνώρισης και χαλάρωση της οικονομικής τους απομόνωσης.

Οργανισμός για το Άσυλο: Υπό τον κίνδυνο διωγμού όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν

Οι περιορισμοί που επέβαλε το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν σημαίνουν πως όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν διωγμό και κατά συνέπεια δικαιούνται γενικά καθεστώς προσφύγων στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA).
 
Η εκτίμηση του οργανισμού βασίζεται στα εντεινόμενα μέτρα καταστολής στο Αφγανιστάν, που απαγορεύουν ή περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην παιδεία και στην εργασία, την ελευθερία της κίνησης και την ελευθερία της έκφρασης.

Διατυπώθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης του οργανισμού για το Αφγανιστάν, η οποία συντάχθηκε σε συντονισμό με κράτη της ΕΕ.

Οι 27 απαιτείται να λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις του EUAA όταν χειρίζονται αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου, θύμισε εκπρόσωπος του οργανισμού χθες Πέμπτη. Πάντως, διευκρίνισε, τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν είναι νομικά υποχρεωμένα να προσφέρουν άσυλο σε όλες τις Αφγανές που το ζητούν, οι αποφάσεις λαμβάνονται από κάθε κυβέρνηση ξεχωριστά και κατά περίπτωση.

Οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα των γυναικών από τον Αύγουστο του 2021 που ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, ενώ έχουν αρνηθεί να επιδείξουν ελαστικότητα παρά τη διεθνή κατακραυγή που δέχονται. Τα νεαρά κορίτσια, αλλά και οι γυναίκες έχουν πλέον αποκλειστεί σε ουσιαστικό βαθμό από τη δημόσια ζωή.

Καμία ξένη κυβέρνηση δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν από τότε που κατέλαβε την εξουσία, με ορισμένους διπλωμάτες να λένε ότι πρέπει να αλλάξει πορεία όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών. Πολλές χώρες έχουν εκφράσει μεγάλες ανησυχίες για το γεγονός ότι τα περισσότερα κορίτσια και γυναίκες άνω των 12 ετών εμποδίζονται να φοιτήσουν στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ