Κοσμος

Τσεχία: Με 58,32% επικράτησε ο Πετρ Πάβελ στις προεδρικές εκλογές

Είναι βετεράνος στρατηγός και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές – Διαδέχεται τον Μίλος Ζέμαν, που διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Μόσχα.
Με ποσοστό 58,32% επικράτησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία © EPA/Martin Divisek

Τσεχία: Ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Πετρ Πάβελ κερδίζει τις προεδρικές εκλογές - Διαδέχεται τον Μίλος Ζέμαν, που διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με τη Μόσχα.

Με ποσοστό 58,32% επικράτησε ο στρατηγός Πετρ Πάβελ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τσεχία. Ο νικητής είναι πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ και υπέρμαχος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ο Πάβελ κέρδισε τον πρώην πρωθυπουργό Αντρέι Μπάμπις, για να διαδεχθεί τον Μίλος Ζέμαν, ο οποίος διατηρούσε αμφιλεγόμενες σχέσεις με την Μόσχα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που με ψήφισαν και επίσης αυτούς που δεν με ψήφισαν αλλά προσήλθαν στις κάλπες γιατί κατέστησαν σαφές ότι τιμούν τη δημοκρατία και νοιάζονται για τη χώρα», δήλωσε ο Πάβελ. «Βλέπω ότι αξίες όπως η αλήθεια, η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός και η ταπεινοφροσύνη κέρδισαν σε αυτές τις εκλογές», συμπλήρωσε.

Ο συνυποψήφιος για την προεδρία της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπις, αποδέχτηκε την εκλογική του ήττα και συνεχάρη τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ για τη νίκη του σε ομιλία του προς τους υποστηρικτές του σήμερα, μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων.

«Συγχαρητήρια στον στρατηγό Πάβελ για τη νίκη. Τον συγχαίρω που έγινε ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας», έγραψε στο Twitter o Μπάμπις.

Ο Πάβελ θα αντικαταστήσει στην αρχηγία του κράτους τον Μίλος Ζέμαν, έναν αμφιλεγόμενο πολιτικό, ο οποίος διατηρούσε στενούς δεσμούς με τη Μόσχα προτού κάνει στροφή όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές άγγιξε το ποσοστό 70,3%, σε μια χώρα με 10,5 εκατ. κατοίκους. Η προεκλογική εκστρατεία μεταξύ των δύο γύρων ήταν σκληρή, με ένα κύμα παραπληροφόρησης που στόχευε σε μεγάλο βαθμό τον Πάβελ, και απειλές θανάτου που στόχευαν τον Μπάμπις και την οικογένειά του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ