Κοσμος

Η Γαλλία είναι «πολύ σεξιστική» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλων

Η χώρα πάντως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένους τομείς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Γαλλία είναι «πολύ σεξιστική» καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλων
© Noriko Hayashi /Bloomberg via Getty Images / Ideal Image

Γαλλία: Η χώρα είναι «πολύ σεξιστική» προειδοποιεί το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλων

Πέντε χρόνια μετά την εκδήλωση του κινήματος #MeToo, η γαλλική κοινωνία «παραμένει πολύ σεξιστική σε όλες τις σφαίρες της», ανέφερε το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών, ένα παρατηρητήριο ισότητας που έχει δημιουργήσει η πολιτεία. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών κάλεσε για ένα εθνικό «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» για την καταπολέμηση «των μαζικών, βίαιων και μερικές φορές θανατηφόρων συνεπειών» του σεξισμού κατά των γυναικών.

Σε μια έρευνα για λογαριασμό του παρατηρητηρίου ισότητας, το ένα τρίτο των γυναικών ανέφεραν ότι είχαν προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις που δεν ήθελαν εξαιτίας των συντρόφων τους. Περίπου μία στις επτά γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι οι άνδρες τους επέβαλαν τη σεξουαλική επαφή και ένας αντίστοιχος αριθμός ανέφερε ότι χτυπήθηκε και δέχτηκε σπρωξιές από τους συντρόφους τους.

Η πρόεδρος του συμβουλίου, Σιλβί Πιέρ Μπροσολέτ, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον σεξισμό μεταξύ νεότερων ανδρών, που είναι βουτηγμένοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, της ψηφιακής (τεχνολογίας), της πορνογραφίας. Είπε ότι ο σεξισμός πρέπει να «καταπολεμηθεί από τις μικρότερες ηλικίες». 

Το σχέδιο δράσης 10 σημείων που πρότεινε το παρατηρητήριο περιλαμβάνει έκκληση για αυστηρότερη ρύθμιση του περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Μια άλλη πρόταση είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση κατά του σεξισμού στους χώρους εργασίας και η απαγόρευση διαφημίσεων που υποδηλώνουν ότι ορισμένα παιδικά παιχνίδια είναι για αγόρια και άλλα για κορίτσια.

Η Γαλλία πάντως έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα και η Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου έχει επίσης την πρώτη γυναίκα πρόεδρο, από τον Ιούνιο.

Η κυβέρνηση του Μακρόν αύξησε επίσης τους πόρους στην αστυνομία κατά της ενδοοικογενειακής βίας και προσφέρει δωρεάν το χάπι της επόμενης ημέρας σε όλες τις γυναίκες έως την ηλικία των 25 ετών. 

Οι νομοθέτες εργάζονται επίσης για να εγγυηθούν συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση, με ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί να αποτρέψει οποιαδήποτε από τις υποχωρήσεις στα αναπαραγωγικά δικαιώματα που παρατηρούνται αλλού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Πηγή: AP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ