Κοσμος

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να καταστρέψουν τη Ρωσία όπως ο Χίτλερ τους Εβραίους

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συγκρίνει την προσέγγιση της Δύσης στη Ρωσία με την «Τελική Λύση» του Χίτλερ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεργκέι Λαβρόφ: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να λύσουν «το ρωσικό ζήτημα» με τον τρόπο που ο Χίτλερ επιδίωξε την εξάλειψη των Εβραίων.
«Την “τελική λύση” του ρωσικού ζητήματος» επιδιώκουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ © EPA / Yuri Kochetkov

Σεργκέι Λαβρόφ: Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να λύσουν «το ρωσικό ζήτημα» με τον τρόπο που ο Χίτλερ επιδίωξε την εξάλειψη των Εβραίων

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν έναν συνασπισμό με ευρωπαϊκές χώρες για να λύσουν «το ρωσικό ζήτημα» με τον ίδιο τρόπο που ο Αδόλφος Χίτλερ αναζήτησε μια «τελική λύση» για την εξάλειψη των Εβραίων της Ευρώπης.

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος προκάλεσε διεθνή οργή πέρυσι με σχόλια για τον Χίτλερ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η Ουάσιγκτον χρησιμοποιεί την ίδια τακτική με τον Ναπολέοντα και τους Ναζί στην προσπάθεια να υποτάξει την Ευρώπη για να καταστρέψει τη Ρωσία.

Χρησιμοποιώντας την Ουκρανία ως εκπρόσωπό της, ισχυρίστηκε, «διεξάγει πόλεμο εναντίον της χώρας μας με το ίδιο καθήκον: την “τελική λύση” του ρωσικού ζητήματος».

«Ακριβώς όπως ο Χίτλερ ήθελε μια “τελική λύση” στο εβραϊκό ζήτημα, τώρα, αν διαβάσετε δυτικούς πολιτικούς… λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα» είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Η «Τελική Λύση» ήταν το σχέδιο του Ολοκαυτώματος του Χίτλερ, το οποίο οδήγησε στη συστηματική δολοφονία 6 εκατομμυρίων Εβραίων, καθώς και μελών άλλων μειονοτήτων.

Ο κ. Λαβρόφ έχει προκαλέσει οργή στο παρελθόν με σχόλια για τον Χίτλερ. Τον περασμένο Μάιο είπε ότι ο ηγέτης των Ναζί είχε «εβραϊκό αίμα», προκαλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες από το Ισραήλ.

Επιπλέον, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία θα λάβει «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία.

«Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και αν γίνει, τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα στρατιωτικο-τεχνικά μέτρα στη δική μας πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

O Λαβρόφ κατηγορεί τις ΗΠΑ για την κατάρρευση του διμερούς στρατηγικού διαλόγου

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις συνομιλίες τους με τη Ρωσία για τον στρατηγικό διάλογο και εκτίμησε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν θα είναι ίδιες.

Αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ επρόκειτο να συναντηθούν στο Κάιρο τον Νοέμβριο για να συζητήσουν την επανάληψη των επιθεωρήσεων βάσει της συμφωνίας New START για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, προτού οι συνομιλίες ακυρωθούν την τελευταία στιγμή.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι αρνείται να συζητήσει μια ευρύτερη ατζέντα σχετικά με «τη στρατηγική σταθερότητα» μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων παγκοσμίως.

Στη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου του, σήμερα, ο Λαβρόφ επεσήμανε επίσης ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ευθύνεται για την έναρξη μιας διπλωματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών, αφού απέλασε 35 Ρώσους διπλωμάτες μετά τις αναφορές για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Παράλληλα, ο Λαβρόφ χαιρέτισε τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια της Μόσχας με το Πεκίνο, εκτιμώντας ότι αποτελούν ένδειξη της νέας στρατηγικής συμμαχίας των δύο χωρών.

Ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί τρόπους για να εξοργίσει την Κίνα σε σειρά θεμάτων, όπως το Θιβέτ και ην Ταϊβάν. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης ότι η Κίνα είναι πολύ ισχυρή για να μπορούν μόνες τους οι ΗΠΑ να την αντιμετωπίσουν και για τον λόγο αυτό η Ουάσινγκτον έχει αναγκαστεί να «κινητοποιήσει» τη Δύση ώστε να στηρίξει την αντικινεζική της ατζέντα.

Εξάλλου όταν ρωτήθηκε για τις λέξεις του 2022, ο Λαβρόφ απάντησε ότι η πιο τραγική ήταν η λέξη «πόλεμος», ενώ η λέξη «νίκη» είναι αυτή που τον ενθαρρύνει περισσότερο.

(Με πληροφορίες του Reuters)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ