Κοσμος

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε τη Σολεντάρ

Η μάχη συνεχίζεται λέει το Κίεβο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον το Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία
Οι Ρώσοι ελέγχουν πλέον το Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία © EPA

Σολεντάρ - «Ρωσική» η πόλη στην Ανατολική Ουκρανία κοντά στο Μπαχμούτ, ανακοίνωσε η Μόσχα

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής (13/1) ότι το Σολεντάρ στην Ανατολική Ουκρανία βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο. Εφόσον η πληροφορία, που μετέδωσε το CNN, επιβεβαιωθεί από το Κίεβο, θα πρόκειται για την πρώτη σημαντική νίκη στο πεδίο της μάχης για τους Ρώσους εδώ και μήνες.

Τα τελευταία 24ωρα οι μάχες για τον έλεγχο του Σολεντάρ ήταν σφοδρές. Ο «μάγειρας του Πούτιν» και επικεφαλής της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε ανακοινώσει ότι το Σολεντάρ έχει τεθεί υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, ωστόσο το Κρεμλίνο είχε επισημάνει ότι οι μάχες συνεχίζονται.

Από τη μεριά της, πάντως, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε ότι σημειώθηκαν ολονύχτιες μάχες. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει ότι στέλνονται ενισχύσεις στο Σολεντάρ.

Η μάχη για το Σολεντάρ από τις πιο αιματηρές στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο

Υπενθυμίζεται ότι ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντολιάκ, είχε δηλώσει ότι οι μάχες για τον έλεγχο του Σολεντάρ και του Μπαχμούτ στην Ανατολική Ουκρανία είναι οι πιο «αιματηρές» για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπαχμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου» ξεκαθάρισε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ» είπε λακωνικά ο Ποντολιάκ, σημειώνοντας ότι αυτήν τη στιγμή η περιοχή είναι «το πιο καυτό σημείο του πολέμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες είναι «τεράστιες», ωστόσο και «ο ουκρανικός στρατός χάνει άνδρες».

«Μέχρι σήμερα (είναι το πιο αιματηρό), εξαιρουμένου του διαρκούς βομβαρδισμού της Μαριούπολης» συνέχισε ο Ποντολιάκ, υπογραμμίζοντας ότι «αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν αμάχων, στο Σολεντάρ και στo Μπαχμούτ είναι στρατιώτες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ