Κοσμος

Νεκρός από αστυνομική βία συγγενής συνιδρύτριας του Black Lives Matter

Χτυπήθηκε μέχρι θανάτου με αναισθητικό τέιζερ ο 31χρονος δάσκαλος γυμνασίου και πατέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκοτώθηκε από την αστυνομία του Λος Άντζελες ξάδελφος της συνιδρύτριας του κινήματος Black Lives Matter - Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου με τέιζερ μετά από τροχαίο.
Ξάδελφος της συνυδρύτριας του Black Lives Matter σκοτώθηκε μετά από επεισόδιο με αστυνομικούς στο Λος Άντζελες © Unsplash

Σκοτώθηκε από την αστυνομία του Λος Άντζελες ξάδελφος της συνιδρύτριας του κινήματος Black Lives Matter - Τον χτύπησαν μέχρι θανάτου με τέιζερ μετά από τροχαίο.

Ένας ξάδελφος της συνιδρύτριας του κινήματος Black Lives Matter, Πατρίς Κάλορς, σκοτώθηκε από την αστυνομία του Λος Άντζελες μετά από τροχαίο ατύχημα. Αστυνομικοί εμφανίζονταν επανειλημμένα να τον ακινητοποιούν και να τον χτυπούν με όπλο τέιζερ, σύμφωνα με πλάνα από κάμερα σώματος και την οικογένεια του εκλιπόντα.

Πλάνα από το επεισόδιο της 3ης Ιανουαρίου που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι ο Κίναν Άντερσον, ένας 31χρονος δάσκαλος γυμνασίου και πατέρας, εκλιπαρούσε για βοήθεια καθώς πολλοί αστυνομικοί τον κρατούσαν κάτω και κάποια στιγμή είπε: «Προσπαθούν να με κάνουν Τζορτζ Φλόιντ».  

Ένας αξιωματικός είχε τον αγκώνα του στον λαιμό του Άντερσον, ενώ ήταν ξαπλωμένος και ένας άλλος αστυνομικός τον χτυπούσε με τέιζερ για περίπου 30 συνεχόμενα δευτερόλεπτα, προτού διακόψει και τον χτυπήσει με το τέιζερ για άλλα πέντε δευτερόλεπτα.

«Ο ξάδερφός μου ζητούσε βοήθεια και δεν την έλαβε. Σκοτώθηκε», είπε η Κάλορς στον Guardian, αφού παρακολούθησε το βίντεο του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες.

«Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει από φόβο, πανικόβλητος και φοβισμένος για τη ζωή του. Ο ξάδερφός μου φοβόταν για τη ζωή του. Πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια μάρτυρας ενός κινήματος που αμφισβητούσε τη δολοφονία μαύρων ανθρώπων. Ήξερε τι διακυβευόταν και προσπαθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του. Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον προστατεύσει».

Ένας αστυνομικός που έφτασε για πρώτη φορά στο σημείο του τροχαίου γύρω στις 3.30 μ.μ. στις λεωφόρους Βένις και Λίνκολν βρήκε τον Άντερσον στη μέση του δρόμου, ο οποίος έλεγε: «Σας παρακαλώ, βοηθήστε με». Ο αξιωματικός του είπε να πάει στο πεζοδρόμιο και έδωσε εντολές, λέγοντας: «Σήκω και στάσου στον τοίχο». Ο Άντερσον σήκωσε τα χέρια του, απαντώντας: «Δεν το ήθελα. Συγγνώμη».

Ο Άντερσον συμμορφώθηκε με τις εντολές του αξιωματικού και κάθισε στο πεζοδρόμιο. Μετά από λίγα λεπτά, φάνηκε να ανησυχεί για τη συμπεριφορά του αξιωματικού, λέγοντας: «Θέλω να με δουν οι άνθρωποι» και «Βάζεις κάτι πάνω μου».

Τελικά, ο Άντερσον άρχισε να τρέπεται σε φυγή, οπότε ο αστυνομικός τον κυνήγησε με τη μοτοσικλέτα του, φωνάζοντας, «κατέβα στο έδαφος, τώρα» και «γύρνα με το στομάχι σου». Ο Άντερσον απάντησε επανειλημμένα, «παρακαλώ, βοηθήστε με» και «προσπαθούν να με σκοτώσουν», καθώς πολλοί αξιωματικοί έφτασαν και τον κράτησαν κάτω.

Ένας από αυτούς έβαλε τον αγκώνα και το σωματικό του βάρος στο λαιμό του Άντερσον ενώ ήταν ξαπλωμένος με την πλάτη του στο έδαφος. Σε αυτό το σημείο, ο αξιωματικός που στεκόταν από πάνω του φώναξε: «Γύρνα ανάποδα, αλλιώς θα σε χτυπήσω με τέιζερ».

Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων με το όπλο τέιζερ, ο Άντερσον έλεγε επανειλημμένα, «βοηθήστε με», καθώς ο αξιωματικός του έλεγε να σταματήσει να αντιστέκεται.

Αργότερα έφτασαν στο σημείο οι νοσηλευτές και τον μετέφεραν σε νοσοκομείο όπου, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, υπέστη καρδιακή ανακοπή τεσσερισήμιση ώρες αργότερα και πέθανε.

Συνυδρίτρια του Black Lives Matter: «Ο θάνατός του θα μπορούσε να είχε αποτραπεί»

«Ήταν τροχαίο ατύχημα. Αντί να τον αντιμετωπίζουν σαν πιθανό εγκληματία, η αστυνομία θα έπρεπε να καλέσει το ασθενοφόρο», είπε η Κάλορς.

Πρόσθεσε, «Αυτοί οι τύποι δολοφονιών και αυτού του είδους η βία δεν θα διακοπούν αν δεν έχουμε θαρραλέους εκλεγμένους αξιωματούχους να παρουσιαστούν και να αμφισβητήσουν όχι μόνο την αστυνομία, αλλά και τις πολιτικές».

Τα εθνικά δεδομένα έχουν δείξει ότι περίπου το 10% των δολοφονιών από την αστυνομία κάθε χρόνο ξεκινούν με τροχαία και ότι ένας στους τρεις νεκρούς έφευγε πριν χρησιμοποιηθεί θανατηφόρα βία. Το περασμένο έτος ήταν η πιο θανατηφόρα χρονιά για την αστυνομική βία από τότε που οι ειδικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις δολοφονίες σε εθνικό επίπεδο το 2013, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση. Το Λος Άντζελες πυροβόλησε θανάσιμα δύο άτομα μέχρι στιγμής φέτος, και το 2020 σκότωσε τον Ντάνιελ Ερνάντες μετά από αυτοκινητιστικό ατύχημα.

Ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου και υποστηρικτές μεταρρυθμίσεων υποστηρίζουν ότι το τέιζερ είναι ένα «λιγότερο θανατηφόρο» όπλο και σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της αστυνομικής βίας, οι ειδικοί και οι υποστηρικτές της φυλετικής δικαιοσύνης εγείρου ολοένα και περισσότερες ανησυχίες για τη μαζική χρήση όπλων αναισθητοποίησης.

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις για τις δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες της χρήσης τέιζερ, με μια έρευνα του Reuters να εντοπίζει περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις μεταξύ 2000 και 2018 όπου άνθρωποι πέθαναν μετά από χρήση του αναισθητικού όπλου.

Ο Άντερσον, ο οποίος άφησε πίσω του ένα μικρό παιδί, εργαζόταν ως καθηγητής Αγγλικών στην Ακαδημία Digital Pioneers, ένα σχολείο με πλειοψηφία μαύρων μαθητών στην Ουάσιγκτον, και επισκεπτόταν το Λος Άντζελες, είπε η Κάλορς. Εργάστηκε στο παρελθόν σε πολλά άλλα σχολεία.

Η Κάλορς είπε ότι αυτή και ο Άντερσον αποτελούν μέρος μιας μεγάλης οικογένειας που μετανάστευσε από τη Λουιζιάνα «για να ξεφύγει από τον ρατσισμό, για να ξεφύγει από την τρομοκρατία των υπερασπιστών της λευκής υπεροχής και τις δομές που επηρεάζουν τις κοινότητές μας».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ