Κοσμος

«Όχι» της ΕΕ σε εργασιακές διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού

Δικαιώθηκε Πολωνός ομοφυλόφιλος εργαζόμενος - Τι σημαίνει η απόφαση για τα εθνικά δικαστήρια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να είναι λόγος άρνησης σύμβασης με αυτοαπασχολούμενο.
O σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί λόγο άρνησης για σύναψη σύμβασης ελεύθερου επαγγελματία, αποφαίνεται το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης © Menelaos Myrillas / SOOC

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να είναι λόγος άρνησης σύμβασης με αυτοαπασχολούμενο

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν μπορεί να αποτελεί λόγο άρνησης σύναψης σύμβασης με αυτοαπασχολούμενο στην ΕΕ, ακόμη κι αν οι εθνικοί νόμοι ορίζουν διαφορετικά, έκρινε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απόφαση αφορά την υπόθεση Πολωνού πολίτη, ο οποίος συνεργαζόταν για επτά χρόνια με κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης στη χώρα του, με συμβάσεις ως ελεύθερος επαγγελματίας. 

Τον Δεκέμβριο του 2017, ο εν λόγω πολίτης μαζί με τον σύντροφό του δημοσίευσαν στο YouTube ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό βίντεο υπέρ της ανεκτικότητας απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια. Λίγο μετά την ανάρτηση του βίντεο, το κανάλι ακύρωσε μονομερώς τις βάρδιές του και στη συνέχεια δεν υπήρξε νέα σύμβαση εργασίας. 

Θεωρώντας ότι έπεσε θύμα διακρίσεων, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του, ο εργαζόμενος προσέφυγε στη δικαιοσύνη. Πολωνικό δικαστήριο ζήτησε από το ΔΕΕ να διευκρινίσει αν η νομοθεσία της ΕΕ για ίση μεταχείριση στην εργασία ισχύει και για όσους δουλεύουν με συμβάσεις ως εξωτερικοί συνεργάτες, όπως και αν η κοινοτική οδηγία ακυρώνει την εθνική νομοθεσία, που επιτρέπει την άρνηση σύμβασης με ελεύθερο επαγγελματία, βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού.

Με την απόφαση που εξέδωσε σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκρινίζει ότι ο νόμος της ΕΕ κατά των διακρίσεων ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς ο «επιδιώκει να εξαλείψει... όλα τα εμπόδια που εισάγουν διακρίσεις στην πρόσβαση στα μέσα βιοπορισμού και στην ικανότητα συνεισφοράς στην κοινωνία μέσω της εργασίας, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή που παρέχεται».

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η ισχύουσα έννοια περί «προϋποθέσεων πρόσβασης στην απασχόληση, σε δραστηριότητες αυτοαπασχολούμενου ή στην εργασία (...), πρέπει να γίνει κατανοητή με ευρεία έννοια, που να καλύπτει την πρόσβαση σε οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα, όποια και αν είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά της», ανεξάρτητα από τη «μορφή της μισθωτής και μη μισθωτής δραστηριότητας, όποια κι αν είναι η νομική μορφή υπό την οποία ασκείται η δραστηριότητα αυτή».

Επίσης, το ΔΕΕ έκρινε ότι η άρνηση συμβάσεων σε ανεξάρτητους επαγγελματίες λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού σύμφωνα με την πολωνική εθνική νομοθεσία «δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί απαραίτητη για τους σκοπούς της διασφάλισης της ελευθερίας των συμβάσεων σε μια δημοκρατική κοινωνία».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 
Γάζα: η παγίδα των ακραίων και οι οφειλές των μετριοπαθών 

Όσοι στο εσωτερικό των δύο πλευρών αλλά και στη διεθνή κοινότητα εξακολουθούν να πιστεύουν σε μια έντιμη διευθέτηση του παλαιστινιακού δεν πρέπει να πιαστούν στην παγίδα των ακραίων φωνών

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.