Κοσμος

Σε κίνδυνο η υγεία του Ναβάλνι, δεν του δίνουν φάρμακα

Τι καταγγέλλει η σύζυγος του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσία: Ο Αλεξέι Ναβάλνι αστειεύεται για τις παγερές συνθήκες στις φυλακές «Πολικός λύκος»
Αλεξέι Ναβάλνι © EPA/MOSCOW CITY COURT PRESS SERVICE HANDOUT MANDATORY CREDIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Αλεξέι Ναβάλνι: Η σύζυγος του  λέει ότι οι υπάλληλοι των φυλακών απαγορεύουν στους δικηγόρους να παραδώσουν φάρμακα 

Η σύζυγος του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια, ανέφερε σήμερα με ανάρτησή της στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ότι η διοίκηση της αποικίας κρατουμένων ΙΚ-6 απαγορεύει στους δικηγόρους να παραδώσουν φάρμακα στον σύζυγό της που είναι άρρωστος, δεν τον περιθάλπουν και «επίτηδες επιδεινώνουν τις συνθήκες κράτησης».

Σύμφωνα με τη Γιούλια Ναβάλναγια, τον σύζυγό της τον ξυπνούν στις έξι το πρωί και δεν του επιτρέπουν να ξαπλώσει καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, παρότι έχει υψηλό πυρετό τουλάχιστον μια εβδομάδα.

«Τώρα δεν θα απευθυνθώ στον Πούτιν όπως συνήθως. Δεν έχει νόημα. Θα απευθυνθώ στη διοίκηση και στο ιατρικό προσωπικό της φυλακής ΙΚ-6. Είστε άνθρωποι εσείς; Στο σπίτι μετά τη δουλειά, σας περιμένουν οι γονείς, τα παιδιά. Τι έχετε στο κεφάλι σας, πώς ζείτε, χαίρεστε που μολύνατε επίτηδες άνθρωπο, που δεν τον περιθάλπετε, δεν του δίνετε φάρμακα;», έγραψε η Γιούλια Ναβάλναγια στην ανάρτησή της.

«Τέσσερις μέρες ζητούσα για να μου δώσουν κι άλλο βραστό νερό. Δεν με πάνε στο νοσοκομείο παρότι το ζητάω. ‘Δεν μπορούμε να σας βάλουμε στην πτέρυγα περίθαλψης επειδή εκεί βρίσκονται οι άρρωστοι με γρίπη, και το μόνο που θα γίνει είναι να κολλήσετε’ μου λένε. Την ίδια στιγμή παίρνουν από το κελί τον συγκρατούμενο μου για μια ημέρα στην πτέρυγα ιατρικής περίθαλψης και μετά τον φέρνουν πίσω», παραθέτει τα λόγια του Ναβάλνι η σύζυγός του Γιούλια.

Η διοίκηση των φυλακών έστειλε τον Ναβάλνι για δέκατη φορά στην απομόνωση στο διάστημα που κρατείται στις φυλακές. Στις 9 Ιανουαρίου ο δικηγόρος του Βαντίμ Κόμπζεφ είχε δηλώσει ότι ο Ρώσος πολιτικός βρίσκεται στην απομόνωση «με πυρετό, ρίγη και βήχα».

Σημειώνεται ότι ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στις 31 Δεκεμβρίου σε κελί τιμωρίας για 10η φορά, στην αποικία κρατουμένων αυστηρού καθεστώτος στην περιοχή Βλαντίμιρ, που βρίσκεται 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και κατ’ αυτόν τον τρόπο υποδέχθηκε το 2023 στην απομόνωση.

Ο Ναβάλνι περιγράφοντας την παραμονή του στην απομόνωση την Πρωτοχρονιά, δεν παραλείπει με το χιούμορ του να αναφερθεί και στις συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στις φυλακές.

«Εκείνο που με ανησυχεί λιγάκι είναι η κατάθλιψη του γείτονά μου, του άστεγου. Ασφαλώς είναι καλύτερα να τον αποκαλώ τώρα οδηγό τρακτέρ: τον ξέπλυνα μάλιστα πολύ καλά, καθώς το επάγγελμά του είναι οδηγός τρακτέρ. Τον άφησαν ελεύθερο στις 3 Ιανουαρίου, ενώ στις 4 τον ξανάφεραν σε μένα. Μάλιστα όταν τον αφήνουν ελεύθερο, δεν τον πηγαίνουν μαζί με τους άλλους όπως όλους, αλλά τον βγάζουν άρρωστο πάντα και τον βάζουν στην πτέρυγα περίθαλψης που είναι γεμάτη από αρρώστους με γρίπη, καθώς υπάρχει επιδημία. Και ακριβώς μετά από ένα εικοσιτετράωρο τον φέρνουν ξανά πίσω σε μένα στην απομόνωση. Μου φαίνεται ότι τον χρησιμοποιούν σαν βιολογικό όπλο. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πάσχει από κατάθλιψη».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ