Κοσμος

«Ασκός του Αιόλου» η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά το Λονδίνο

«Θα προκαλούσε αντιπαράθεση και για τα υπόλοιπα εκθέματα»

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γλυπτά του Παρθενώνα: Κατά της επιστροφής η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού - «Ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο», δηλώνει

Στη θέση της ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα», εμμένει η υπουργός Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας, Μισέλ ΝτόνελανΜιλώντας στο BBC, η Μισέλ Ντόνελαν τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, επειδή «η αποστολή τους θα “άνοιγε τον ασκό του Αιόλου” και θα ακολουθούσαμε έναν επικίνδυνο δρόμο».

Όπως σημείωσε, μια συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα προκαλούσε αντιπαράθεση και για τα υπόλοιπα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

Η Μισέλ Ντόνελαν ανέφερε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον κ. Όσμπορν, τον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, λέγοντας ότι «νομίζω ότι η άποψή του για αυτό [το θέμα] έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω [σ.σ.: τα Γλυπτά]. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στείλουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση».

Σημειώνεται ότι το BBC αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ισχυρισμοί της Μισέλ Ντόνελαν σχετικά με τον «σωστό» νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα προκαλέσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Σημειώνεται ότι στον απόηχο της δήλωσης από τη Βρετανίδα υπουργό Πολιτισμού, ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Κόνορ Γουάτσον, δηλώνει στην «Κ» ότι «εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες».

Ο κ. Γούατσον σχολίασε τη δήλωση Ντόνελαντονίζοντας : «Όπως είπε πρόσφατα ο Πρόεδρος των Επιτρόπων, λειτουργούμε εντός του νόμου και δεν πρόκειται να διαλύσουμε τη συλλογή του Μουσείου καθώς αφηγείται την ιστορία της ανθρωπότητας. Ωστόσο, εξετάζουμε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, οι οποίες θα επέτρεπαν σε ορισμένα από τα σημαντικότερα εκθέματα μας να γίνουν κοινή εμπειρία στον κόσμο. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια συνεργασία για τον Παρθενώνα είναι σε εξέλιξη και είναι εποικοδομητικές».

Μητσοτάκης: Αποτελέσματα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μετά τις εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα τέθηκε και σήμερα στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν γίνει για επιστροφή και τις «συντονισμένες κινήσεις», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα αναμένονται όχι άμεσα, αλλά μετά τις εκλογές.

«Γίνεται μια αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν αναμένω αποτελέσματα σύντομα αλλά έχουμε κάνει συντονισμένες κινήσεις και αν ο λαός μας εμπιστευτεί ξανά, αυτόν τον στόχο θα τον επιτύχουμε σεβόμενοι τις κόκκινες γραμμές που έχουν τεθεί, τονίζοντας όμως ταυτόχρονα την ανάγκη να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το οποίο όλοι επιδιώκουμε, που δεν μπορεί να είναι άλλο από το να βλέπουμε και να απολαμβάνουμε, όχι εμείς οι Έλληνες μόνο, αλλά όλοι, και οι επισκέπτες, αυτό το παγκόσμιο, το μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς στην ολότητά του στον φυσικό χώρο, που δεν είναι άλλος από το Μουσείο της Ακρόπολης, στη σκιά του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης», είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτά τα χρόνια κινηθήκαμε, πιστεύω, με μεγάλη μεθοδικότητα και έχουμε ήδη να επιδείξουμε κάποιες σημαντικές επιτυχίες. Επιστροφές πρώτων θραυσμάτων, όπως το "θραύσμα Fagan", αλλά και θραύσματα τα οποία κατέχει το Βατικανό, επιστρέφουν μόνιμα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Έχουμε ακόμα μία πολύ καλή απόφαση της UNESCO, αλλά το σημαντικότερο, κυρία Πρόεδρε, έχουμε πλέον μία πολύ σημαντική αλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε επίπεδο κοινής γνώμης αλλά και σε επίπεδο ανθρώπων που έχουν άποψη για το ζήτημα αυτό, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι πια ανοιχτά επιχειρηματολογούν υπέρ της ανάγκης για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναγνωρίζοντας τη μοναδικότητά τους και την ιδιαίτερη σημασία για τον παγκόσμιο πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα δημοσιεύματα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα

Σημειώνεται ότι έχουν προηγηθεί δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου σχετικά με το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Times έδωσαν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν λόγω των «ενδείξεων» πως είναι «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, η συμφωνία προβλέπει την αποστολή των Γλυπτών στην Αθήνα με μακροπρόθεσμο δανεισμό, με αντάλλαγμα άλλων ελληνικών θησαυρών, που θα δοθούν επίσης ως δάνειο.«Αυτή η πρόταση παρακάμπτει το εμπόδιο που προβάλλει το γεγονός ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι ιδιοκτήτες των ζωφόρων και απαγορεύεται από τον νόμο να τις εκχωρήσουν» σχολιάζει ο αρθρογράφος.Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η πλειοψηφία της κοινής γνώμης στην Βρετανία να είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα, αλλά υπάρχουν και συντηρητικές φωνές ακόμη και μέσα στο διοικητικό συμβούλιο του Βρετανικού μουσείου που αντιτίθεται σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει και τη δική της αλλαγή «γραμμής» για το θέμα πέρυσι τέτοια εποχή. Στην έκδοση της 11ης Ιανουαρίου 2022 έγραφε μεταξύ άλλων: «Καλλιτέχνες και πολιτικοί υποστήριζαν για πολλά χρόνια ότι αυτά τα τεχνουργήματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Το μουσείο και η βρετανική κυβέρνηση, με την υποστήριξη των Times, αντιστάθηκαν στην πίεση. Όμως οι καιροί και οι συνθήκες αλλάζουν. Τα γλυπτά ανήκουν στην Αθήνα. Τώρα πρέπει να επιστρέψουν».

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα Guardian φιλοξένησε νέες δηλώσεις του ηθοποιού και συγγραφέα Στίβεν Φράι, ο οποίος τάσσεται υπέρ της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph», αναφέρει πως «ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν φέρεται να προσέφερε κλάδο ελαίας στην Αθήνα: δάνειο μακράς διαρκείας των Γλυπτών, εκ περιτροπής αποστολή τους στην Ελλάδα με αντάλλαγμα άλλες αρχαιότητες οι οποίες θα εκτίθενται στο Λονδίνο».

Η εφημερίδα προσθέτει ότι «η προσωρινή διευθέτηση που προτείνει ο Όσμπορν θα αποτελούσε σημαντική επικοινωνιακή νίκη για τους Έλληνες και βάση για βελτίωση της συμφωνίας, η οποία μπορεί να αποκτήσει πιο οριστική μορφή τα επόμενα χρόνια».

«Τους τελευταίους δύο μήνες πνέει άνεμος αισιοδοξίας, μετά από ορισμένες “άκρως μυστικές” συναντήσεις στην καρδιά του Λονδίνου τις περασμένες εβδομάδες» προσθέτει η εφημερίδα της Ρώμης.