Κοσμος

Αίρεται η αναστολή εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ - Αδιευκρίνιστο παραμένει το πρόβλημα

Εντολή Μπάιντεν για πλήρη έρευνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

ΗΠΑ: Αίρεται η αναστολή εσωτερικών πτήσεων μετά από τεχνικό πρόβλημα σε σύστημα της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

Η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανακοίνωσε σήμερα ότι αίρει την αναστολή όλων των εσωτερικών πτήσεων στις ΗΠΑ, η οποία κατέστη αναγκαία νωρίτερα σήμερα λόγω τεχνικού προβλήματος στο σύστημα της FAA που είχε ως αποτέλεσμα να καθηλωθούν στο έδαφος αεροσκάφη σε όλη τη χώρα.

Η προέλευση του προβλήματος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.

«Οι κανονικές λειτουργίες εναέριας κυκλοφορίας αποκαθίστανται σταδιακά σε όλες τις ΗΠΑ» μετά από μια αποτυχία του συστήματος παροχής πληροφοριών ασφάλειας στα πληρώματα πτήσης, ανέφερε η FAA σε tweet, διευκρινίζοντας ότι «θα συνεχίσει να ερευνά την αιτία του αρχικού προβλήματος».

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για έρευνα για τα αίτια του τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία για κυβερνοεπίθεση σε αυτή τη φάση, αλλά ο πρόεδρος έδωσε εντολή στο υπουργείο Μεταφορών να διενεργήσει πλήρη έρευνα για τα αίτια. Η FAA θα κάνει τακτικές ενημερώσεις», ανέφερε η Ζαν-Πιέρ σε ανάρτηση στο Twitter.

Το «χάος» στα αεροδρόμια των ΗΠΑ

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα σημειώθηκαν ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις στις ΗΠΑ λόγω τεχνικού προβλήματος στους υπολογιστές της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Συνολικά 1.230 πτήσεις καθυστέρησαν εντός των ΗΠΑ ή ενώ εκτελούσαν δρομολόγια προς ή από τη χώρα, έως σήμερα στις 14.19 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με στοιχεία του ιστότοπου παρακολούθησης πτήσεων FlightAware.

Παράλληλα ακυρώθηκαν άλλες 103 πτήσεις εσωτερικού ή δρομολόγια αεροσκαφών προς ή από τις ΗΠΑ.

«Η FAA συνεχίζει να προσπαθεί να αποκαταστήσει πλήρως το σύστημα Notice to Air Missions (NOTAM) ύστερα από τεχνικό πρόβλημα. Ενώ κάποιες λειτουργίες αρχίζουν να αποκαθίστανται, οι λειτουργίες του Εθνικού Συστήματος Εναέριου Χώρου παραμένουν περιορισμένες», ανέφερε η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε ανάρτηση στο Twitter.

Οι United Airlines ανακοίνωσαν ότι καθυστέρησαν προσωρινά όλες τις πτήσεις εσωτερικού και ότι θα εκδώσουν νεότερη ανακοίνωση όταν θα έχουν ενημέρωση από την FAA. Η γερμανική Lufthansa και η Air France ανακοίνωσαν ότι συνεχίζουν να εκτελούν πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ, ενώ η γαλλική αεροπορική εταιρία ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση.

Αρκετά αεροδρόμια συμβούλευσαν τους επιβάτες να ενημερωθούν από τις αεροπορικές τους εταιρείες σχετικά με την πτήση τους.