Κοσμος

Κλείνει προσωρινά το εθνικό πάρκο στη Φλόριντα λόγω του αριθμού μεταναστών από την Κούβα

Μέσα σε δύο μήνες έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 3.700 Κουβανοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το εθνικό πάρκο Dry Tortugas
© EPA / CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

ΗΠΑ: Η μετανάστευση από την Κούβα και το κλείσιμο του εθνικού πάρκου της Φλόριντα, Dry Tortugas

Το εθνικό πάρκο Dry Tortugas, μια συστάδα νησιών που βρίσκονται δυτικά της Φλόριντα στις ΗΠΑ, θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεοτέρας εξαιτίας του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού πλοιαρίων με μετανάστες που φτάνουν στην περιοχή από την Κούβα

Η απομονωμένη περιοχή βρίσκεται 110 χιλιόμετρα δυτικά της Κι Ουέστ, της νοτιότερης πόλης της Φλόριντα, και λίγα περισσότερα από 160 χιλιόμετρα βόρεια της Αβάνας, πρωτεύουσας της Κούβας. Το πάρκο «θα κλείσει προσωρινά για το κοινό για όσο διάστημα οι δυνάμεις ασφαλείας και το ιατρικό προσωπικό εξετάζουν, παρέχουν περίθαλψη και συντονίζουν τη μεταφορά προς την Κι Ουέστ των περίπου 300 μεταναστών που έφτασαν στο πάρκο αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες», ανακοίνωσε την Κυριακή η αμερικανική υπηρεσία εθνικών πάρκων.

«Όπως και αλλού στα Φλόριντα Κις, το πάρκο πρόσφατα γνώρισε αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που φτάνουν με πλοιάρια από την Κούβα και αποβιβάζονται στα νησιά του εθνικού πάρκου Dry Tortugas» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η Κούβα αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1990

Αριθμός ρεκόρ κατοίκων της Κούβας, που είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική της κρίση από τη δεκαετία του 1990, κατέφυγαν στις ΗΠΑ το 2022, αν και οι περισσότεροι φτάνουν στη χώρα διά της χερσαίας οδού, μέσω του Μεξικού. Χιλιάδες μετανάστες, ωστόσο, κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι με βάρκα προς τη Φλόριντα, όπου πολλοί συλλαμβάνονται από το αμερικανικό λιμενικό ή από τις αρχές μόλις αποβιβαστούν στη στεριά.

Από τις αρχές Οκτωβρίου ως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 το αμερικανικό λιμενικό είχε συλλάβει περισσότερους από 3.700 Κουβανούς.

Μεγάλος αριθμός από αυτούς χάνει τη ζωή του στη διάρκεια του διάπλου. Τον Οκτώβριο πέντε μετανάστες σκοτώθηκαν όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με πλοίο του κουβανέζικου λιμενικού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ