Κοσμος

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: Σταματήστε τις απειλές

Για «casus belli» είχε κάνει λόγο ο τούρκος ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
State Department
State Department © EPA

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Τσαβούσογλου: Η προκλητική ρητορική αυξάνει την ένταση και δεν βοηθά κανέναν

Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος απειλεί με πόλεμο την χώρα μας ακόμα και για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη, έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων, καλώντας, κατά την πάγια τακτική του, Αθήνα και Άγκυρα να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν» ανέφερε σχετικά το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Και συμπλήρωσε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η αμερικανική τοποθέτηση έρχεται στον απόηχο των νέων απειλών που εξαπέλυσε κατά της χώρας μας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, Όχι 12, δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα ούτε για ένα μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» τόνισε προκλητιλα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρίνιζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ο τούρκος υπουργός ανέφερε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει τον διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και έδωσε έμφαση στην τριμερή συνάντηση που είχαν την Τετάρτη στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ