Κοσμος

«Αν ζούσατε τη δεκαετία του ’30 θα καταλαβαίνατε τι σημαίνει δυσκολία» δηλώνει το alter ego του Γουόρεν Μπάφετ

Ο Τσάρλι Μάνγκερ δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι δεν είναι πιο ικανοποιημένοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γουόρεν Μπάφετ και Τσάρλι Μούνγκερ
Γουόρεν Μπάφετ και Τσάρλι Μούνγκερ © Eric Francis/Getty Images/Ideal Image

Τσάρλι Μάνγκερ: Αν ζούσατε την δεκαετία του ’30 θα καταλαβαίνατε τι σημαίνει δυσκολία

Ο Tσάρλι Μάνγκερ, ο επί μακρόν επενδυτικός εταίρος και φίλος του Γουόρεν Μπάφετ, λέει ότι δεν καταλαβαίνει γιατί οι άνθρωποι σήμερα δεν είναι πιο ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν, ειδικά σε σύγκριση με δυσκολότερες εποχές στην ανθρώπινη ιστορία.

«Οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι για την κατάσταση των πραγμάτων από ό,τι ήταν όταν τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα», δήλωσε ο Μάνγκερ νωρίτερα φέτος στην ετήσια συνέλευση της «Daily Journal» της εταιρείας εφημερίδων στην οποία είναι ιδιοκτήτης.

Ο 98χρονος σημείωσε ότι ενηλικιώθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν οι απανταχού Αμερικανοί δυσκολέυονταν αφάνταστα: «Είναι περίεργο για κάποιον στην ηλικία μου, γιατί ημούν μικρός στη μέση της Μεγάλης Ύφεσης, όταν οι δυσκολίες ήταν απίστευτες. Ας μην μιλήσω για το τι συνέβαινε στις αρχές του 1800 όταν η ζωή ήταν αρκετά βάναυση, σύντομη, περιορισμένη και ό,τι άλλο. [Δεν υπήρχε] τυπογραφείο, ούτε κλιματισμός, ούτε σύγχρονη ιατρική». 

Στη συνάντηση, ο Mάνγκερ επεσήμανε το έργο του ψυχολόγου του Χάρβαρντ Στίβεν Πίνκερ ο οποίος έχει υποστηρίξει ότι η ποιότητα ζωής σε όλο τον κόσμο έχει βελτιωθεί δραματικά τον τελευταίο αιώνα επικαλούμενος στοιχεία όπως το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και η μείωση της παγκόσμιας φτώχειας.

Το 2019, ο Μάνγκερ υποβάθμισε τις επιπτώσεις της ανισότητας του πλούτου και του εισοδήματος και υποστήριξε ότι οι πολιτικοί «φωνάζουν γι' αυτό είναι ηλίθιοι». Ο δισεκατομμυριούχος έχει εκφράσει στο παρελθόν δεύτερες σκέψεις σχετικά με την αύξηση της φορολογίας των πλουσίων, υποστηρίζοντας μάλιστα πέρυσι ότι κάποια ανισότητα είναι απαραίτητη πτυχή της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

Στην ετήσια συνάντηση της Daily Journal φέτος, πρόσθεσε ότι οι ανησυχίες των περισσότερων ανθρώπων για την ανισότητα του πλούτου και οι επικρίσεις για τους εξαιρετικά πλούσιους «υποκινούνται» από φθόνο.

«Δεν μπορώ να αλλάξω το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι είναι πολύ δυσαρεστημένοι και αισθάνονται πολύ κακοποιημένοι επειδή εξακολουθεί να υπάρχει κάποιος άλλος που έχει περισσότερα» δήλωσε. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ