Κοσμος

Η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο

Με φόντο τις δραστηριότητες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο
Τουρκικό γεωτρύπανο © ΕPA

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ελληνοκυπριακή πλευρά αυξάνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες υδρογονανθράκων της κυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση και ισχυρίζεται ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τονίζει δε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να προστατεύει τα δικά της δικαιώματα αλλά και των Τουρκοκυπρίων.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του «Υπουργείου Εξωτερικών της ΤΔΒΚ» χθες (22 Δεκεμβρίου) σχετικά με αυτό το θέμα. Αποκλείεται οποιαδήποτε χώρα, εταιρεία ή πλοίο να συμμετάσχει σε δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την άδειά μας. Δεδομένου ότι αυτές οι δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης διεξάγονται μονομερώς χωρίς την άδεια της «ΤΔΒΚ», που είναι ο κοινός ιδιοκτήτης όλων των φυσικών πόρων του νησιού, παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και απειλούν ειρήνη και σταθερότητα» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΤΥΠΕΞ.

«Ενώ η πρόταση του Προέδρου μας το 2020 για τη διοργάνωση μιας διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο και οι τέσσερις προτάσεις συνεργασίας που έκανε η «ΤΔΒΚ» προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για τους πόρους υδρογονανθράκων είναι ακόμη στο τραπέζι, η κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με αυτόν τον τρόπο δεν θα ήταν επωφελής για οποιοδήποτε μέρος, και τόσο προς τις χώρες της περιοχής όσο και προς το τρίτο μέρος από το οποίο κρύβεται η ελληνοκυπριακή πλευρά. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις δραστηριότητες της «ΤΔΒΚ» στον τομέα των υδρογονανθράκων την επόμενη περίοδο» κατέληξε ο Τανζού Μπιλγκίτς.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ