Κοσμος

Qatargate: «Σκάνδαλο αντάξιο του Narcos» λέει ο επίτροπος Τζεντιλόνι

«Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Qatargate - Τζεντιλόνι: Σκάνδαλο «αντάξιο» της τηλεοπτικής σειράς Narcos
© EUROKINISSI/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Qatargate: Το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο είναι «αντάξιο» της τηλεοπτικής σειράς «Narcos», σύμφωνα με τον επίτροπο Τζεντιλόνι

Το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο ύποπτοι βρέθηκαν με βαλίτσες γεμάτες μετρητά, είναι σαν να έχει βγει από την αστυνομική τηλεοπτική σειρά «Narcos», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Αυτό που είδαμε ήταν σκηνές αντάξιες του “Narcos”, του Netflix», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στο δημόσιο ιταλικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RAI, χαρακτηρίζοντας «επαίσχυντο» και επιβλαβές για τη φήμη των θεσμών της ΕΕ το αποκαλούμενο σκάνδαλο Qatargate, που περιλαμβάνει διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

«Είναι ανάγκη να αντιδράσουμε, είναι ανάγκη να αφήσουμε τη βελγική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και είναι ανάγκη να αντιδράσουμε ίσως με ακόμη πιο αποτελεσματικούς κανόνες διαφάνειας ιδιαίτερα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» δήλωσε.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι βελγικές αρχές κατηγόρησαν τέσσερις ανθρώπους, που συνδέονται με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι το Κατάρ –η χώρα που φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου– τους προσέφερε μετρητά και δώρα για να επηρεάσει τη λήψη αποφάσεων.

Το Κατάρ αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα.

Οι ύποπτοι είναι ο Iταλός πρώην ευρωβουλευτής Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, η Eλληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο πρώην βοηθός του Παντσέρι και μέλος του προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο Iταλός διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης Νικολό Φίγκα-Ταλαμάνγκα.

Ερευνητές διεξήγαγαν έρευνες σε 19 κατοικίες και στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο διάστημα από τις 9 ως τις 12 Δεκεμβρίου. Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε πως κατά τις έρευνες αυτές κατασχέθηκαν 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

 Εύα Καϊλή: Χριστούγεννα στη φυλακή 

Υπενθυμίζεται ότι η βελγική δικαιοσύνη αποφάσισε να παρατείνει την προφυλάκιση της Εύας Καϊλή για έναν μήνα, με την ίδια να αναμένεται να κάνει Χριστούγεννα στη φυλακή. Σύμφωνα με δελτίο τύπου της ομοσπονδιακής εισαγγελίας Βρυξελλών η Καϊλή έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης εντός 24 ωρών και να επανεξεταστεί το αίτημά της να βγει από τη φυλακή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, μετά από 15 ημέρες.

«Στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας έρευνας από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία για φερόμενη εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ένα άτομο εμφανίστηκε σήμερα το απόγευμα ενώπιον των προεδρικών τμημάτων του Πρωτοδικείου στις Βρυξέλλες.

Με διάταξη του σήμερα το πρωί το προεδρικό τμήμα παρέτεινε την προφυλάκιση της Ε.Κ. για έναν μήνα. Εάν ασκήσει έφεση κατά αυτής της απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ενώπιον του Εφετείου των Βρυξελλών εντός 15 ημερών. Για το συμφέρον της έρευνας, προς το παρόν δεν θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες» αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή κρατείται από τις βελγικές αρχές εδώ και 14 ημέρες, από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, που συνελήφθη και ανακρίθηκε για το Qatargate.

Ο ελληνικής καταγωγής δικηγόρος της, Αντρέ Ριζόπουλος, είχε ζητήσει η κυρία Καϊλή να αφεθεί ελεύθερη με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, προσθέτοντας ότι η ίδια συνεργάζεται ενεργά στις έρευνες των δικαστικών Αρχών και απορρίπτει κάθε κατηγορία για διαφθορά σε ό,τι την αφορά.

«Η κ. Καϊλή είναι αθώα, αρνείται όλες τις κατηγορίες περί δωροδοκίας ή διαφθοράς», τόνισε νωρίτερα ο δεύτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος που ανέπτυξε την υπερασπιστική γραμμή της ευρωβουλευτού και πρώην αντιπρόεδρου του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία είναι ότι δεν γνώριζε, ούτε συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της.

Η Εύα Καϊλή ισχυρίζεται, επίσης, ότι δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό τους διαμέρισμα στις Βρυξέλλες, δεν έχει δωροδοκηθεί ποτέ από κανέναν και δεν είχε προσωπική ατζέντα για το Κατάρ.

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας, η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, αποφάσισε να δεσμευτεί το οικόπεδο επτά στρεμμάτων στην Πάρο που αγοράστηκε από την Εύα Καϊλή και τον σύζυγό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
Αν η κ. Καϊλή δεν ασκήσει έφεση, το αίτημα να βγει από τη φυλακή με περιοριστικούς όρους θα επανεξεταστεί μετά από έναν μήνα.

Το δελτίο τύπου της εισαγγελίας αναφέρει ότι η Καϊλή βρέθηκε σήμερα ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας για την υπόθεση που αφορά οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Η εισαγγελία αναφέρει ακόμη πως για το καλό των ερευνών δεν θα δώσει περαιτέρω πληροφορίες σε αυτό το στάδιο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ