Κοσμος

La Repubblica: Τα πρόσωπα που εμπλέκει ο Παντσέρι στο σκάνδαλο Qatargate

Φέρεται να διαπραγματεύεται συμφωνία με τις βελγικές αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντόνιο Παντσέρι
© EPA/ STEPHANIE LECOCQ

La Repubblica - Qatargate: O Παντσέρι δίνει στοιχεία και ονόματα στις Αρχές του Βελγίου – Τι είπε για τη συμφωνία με το Κατάρ

Στα όσα φέρεται να έχει δηλώσει στις βελγικές αρχές ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, που θεωρείται ο «εγκέφαλος» του σκανδάλου Qatargate, αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της La Repubblica.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Παντσέρι εμφανίζεται να συνεργάζεται με τις βελγικές αρχές, με τις οποίες φέρεται να επιχειρεί να κάνει μία συμφωνία. «Παραδέχτηκε εν μέρει ορισμένες από τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από τους ανακριτές των Βρυξελλών που ερευνούν το Qatargate», σημειώνει η ιταλική εφημερίδα.

Ο Παντσέρι φέρεται να έδωσε πληροφορίες για τους ευρωβουλευτές Φραντσέσκο Κοτζολίνο από το Δημοκρατικό Κόμμα, τον σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλα, για τον οποίο είπε «επισκέφτηκε το Κατάρ», αλλά και τη Μαρία Αρένα για την οποία είπε «ξέρω ότι πήγε μια φορά στο Κατάρ και πήρε δώρα».

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, ο Παντσέρι φέρεται να επιβεβαίωσε και τον ρόλο του πρέσβη του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο οποίος λειτούργησε ως «συνδετικός κρίκος» ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του και τους Ιταλούς πολιτικούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο ίδιος, σύμφωνα με τη La Repubblica, ισχυρίστηκε πως η συμφωνία με το Κατάρ συνήφθη το 2019 μετά την αποτυχία του να επανεκλέγει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ιταλοί δημοσιογράφοι ερμηνεύουν το εν λόγω στοιχείο ως μια προσπάθεια του Παντσέρι να πείσει τους εισαγγελείς ότι δεν πήρε λεφτά την περίοδο που ήταν ευρωβουλευτής. Ο ίδιος, δε, φέρεται να έχει πει ότι «τα χρήματα στο σπίτι μου δεν προορίζονταν για κάποιον άλλο».

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, η πρώτη έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι του έγινε στις 26 Απριλίου 2022.

«Βρήκαν 700.000 ευρώ σε θυρίδα ασφαλείας και κάτω από το κρεβάτι, μέσα σε επτά πακέτα. Γέμισαν το σπίτι με κοριούς και συνέχισαν την έρευνα», αποκαλύπτει η La Repubblica.

Qatargate: Αυτές είναι οι βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια Καϊλή – Παντζέρι

Φωτογραφίες με τις βαλίτσες με τα χρήματα που βρέθηκαν στα σπίτια της Εύας Καϊλή και του Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία του Βελγίου.

Στις φωτογραφίες των αρχών διακρίνονται μία μεγάλη βαλίτσα και μικρές μεταλλικές μικρότερες, αλλά και χρήματα τοποθετημένα σε μία μικρότερη χάρτινη τσάντα αγορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας L' Echo, σημαντική για την έρευνα του Qatargate είναι η εξέταση των χαρτονομισμάτων που εντοπίστηκαν κατά τις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τις οποίες η εισαγγελία ούτε σχολιάζει, ούτε διαψεύδει, μεγάλο μέρος των χαρτονομισμάτων από το 1,5 εκατομμύριο ευρώ που εντοπίστηκε στις έρευνες είναι καινούργια, τυλιγμένα σε πλαστική ταινία και έχουν εκδοθεί πρόσφατα.

Ορισμένα από αυτά τα χαρτονομίσματα τυπώθηκαν στο Βέλγιο, ενώ τα υπόλοιπα ακόμη εξετάζονται. Γνωρίζοντας τον τόπο που τυπώθηκαν, θα είναι εύκολο να βρεθεί η τράπεζα από την οποία έγινε η ανάληψη των δεσμίδων, άρα και ο τραπεζικός λογαριασμός και η ταυτότητα του ατόμου που έκανε την ανάληψη. Παράλληλα, θα αναλυθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα χαρτονομίσματα και θα γίνει σύγκρισή τους με εκείνα των κατηγορουμένων ή άλλων προσώπων που ανακρίθηκαν. Όμως, όπως σημειώνουν τα βελγικά ΜΜΕ, η διαδικασία αυτή θα πάρει αρκετές εβδομάδες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ