Κοσμος

Ουκρανία: Σφυροκοπήθηκε το Κίεβο - Μετρά πληγές από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων

Νήπιο ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα κτιρίου που δέχτηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νήπιο ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα κτιρίου, που δέχτηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο - Αναφορές για τέσσερις νεκρούς.
Ουκρανοί πολίτες στους δρόμους του Κιέβου έπειτα από τις πυραυλικές επιθέσεις του ρωσικού στρατού - Αναφορές για νεκρό νήπιο στην πόλη Κριβί Ριχ © EPA/Sergey Dolzhenko

Νήπιο ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα κτιρίου, που δέχτηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο - Μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο.

Μέλη ομάδας διάσωσης ανέσυραν το πτώμα ενός αγοριού ηλικίας ενός έτους από τα χαλάσματα κτιρίου κατοικιών που δέχθηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο τοπικός κυβερνήτης.

«Είναι δύσκολο να γράφει κανείς για κάτι τέτοιο», ανέφερε ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο σε μήνυμά του στο Telegram, αναφερόμενος στην επίθεση που έγινε χθες το πρωί, στην οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνολικά τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του αξιωματούχου.

Την πληροφορία δημοσιεύει και η ιστοσελίδα του βρετανικού Guardian.

Ουκρανία: Το Κίεβο μετρά πληγές από το ρωσικό σφυροκόπημα

Η Ουκρανία εργαζόταν το Σάββατο για να αποκαταστήσει την ηλεκτρική ενέργεια σε νοσοκομεία, συστήματα θέρμανσης και άλλες κρίσιμες υποδομές σε μεγάλες πόλεις μετά το τελευταίο κύμα επιθέσεων της Ρωσίας στο ηλεκτρικό δίκτυο που προκάλεσε κατηγορίες για «εγκλήματα πολέμου».

Το μπαράζ των πυραύλων που εξαπολύθηκε την Παρασκευή έριξε πολλές πόλεις στο σκοτάδι, κόβοντας νερό και ζέστη και αναγκάζοντας τους ανθρώπους να υπομείνουν το παγωμένο κρύο.

Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερους από 70 πυραύλους κατά της Ουκρανίας, σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της από την έναρξη του πολέμου. Η Ουκρανία κατέρριψε 60 από τους 76 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν εναντίον της, δήλωσε ο γενικός διοικητής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νήπιο ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα κτιρίου, που δέχτηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο – Μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο.
Κοπέλα και το σκυλάκι της σε σταθμό του μετρό που λειτουργεί ως καταφύγιο στο Κίεβο © EPA/Roman Pilipey

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, δήλωσε νωρίς το Σάββατο το μετρό της πόλης και ότι όλοι οι κάτοικοι είχαν επανασυνδεθεί στην παροχή νερού μια ημέρα μετά το τελευταίο κύμα ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Είπε επίσης ότι η θέρμανση έχει αποκατασταθεί στη μισή πόλη και η ηλεκτρική ενέργεια έχει επιστρέψει στα δύο τρίτα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, είχε αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση μόνο στο 55% των κατοίκων, με σχέδια να έχει ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ουκρανία: Εγκλήματα πολέμου τα δεινά που προκλήθηκαν σε αμάχους, λένε Γαλλία - ΕΕ

Η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι τα δεινά που προκλήθηκαν στους παγωμένους αμάχους συνιστούσαν εγκλήματα πολέμου, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ να χαρακτηρίζει τους βομβαρδισμούς «βάρβαρους».

«Αυτές οι σκληρές, απάνθρωπες επιθέσεις στοχεύουν να αυξήσουν τον ανθρώπινο πόνο και να στερήσουν τον ουκρανικό λαό», δήλωσε ο Γιόζεπ Μπορέλ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Ρωσία έχει ακόμα αρκετούς πυραύλους για αρκετά πιο μαζικά πλήγματα και προέτρεψε και πάλι τους δυτικούς συμμάχους να προμηθεύσουν το Κίεβο με περισσότερα και καλύτερα συστήματα αεράμυνας.

«Ό,τι κι αν υπολογίζουν οι λάτρεις των πυραύλων από τη Μόσχα, δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων σε αυτόν τον πόλεμο», είπε σε μια απογευματινή ομιλία.

Οι μαζικές απεργίες φάνηκε να είναι μια συνέχεια της προσπάθειας του Κρεμλίνου να καταστρέψει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Ουκρανίας Ukrenergo δήλωσε ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 50% ως αποτέλεσμα των επιθέσεων. Η εταιρεία είπε ότι η Ρωσία έπληξε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και υποσταθμούς κύριων δικτύων. Η Ukrenergo είπε ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να επισκευαστεί το εθνικό δίκτυο και να αποκατασταθεί η ισχύς από ό,τι μετά από προηγούμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, με προτεραιότητα σε «κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής».

Οι ενεργειακές υποδομές επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα πλήρεις διακοπές λειτουργίας στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας, Χάρκοβο και Πολτάβα. Εννέα εγκαταστάσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα υπέστησαν ζημιές από τα χτυπήματα της Παρασκευής, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Χέρμαν Χαλουστσένκο. Ο δήμαρχος του Χάρκοβο, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, είπε ότι οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν «κολοσσιαία» ζημιά στις υποδομές και άφησαν την πόλη χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό. Ανώτερος προεδρικός αξιωματούχος της Ουκρανίας δήλωσε ότι επείγουσες διακοπές ρεύματος πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Η δημοτική αρχή του Κιέβου είπε ότι η πρωτεύουσα της Ουκρανίας είχε αντέξει σε «μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με ρουκέτες» που εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις από τότε που εισέβαλαν στην Ουκρανία, πριν από σχεδόν 10 μήνες. Η διοίκηση είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν 37 από «περίπου 40» που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της πόλης. Υπήρχαν διακοπές νερού σε κάθε περιοχή, είπε ο Κλίτσκο.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας, μετέδωσε την Παρασκευή το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, επικαλούμενο άγνωστη πηγή στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Νήπιο ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα κτιρίου, που δέχτηκε ρωσικό χτύπημα στην πόλη Κριβί Ριχ, σύμφωνα με ουκρανό αξιωματούχο – Μπαράζ επιθέσεων στο Κίεβο.
Κατεστραμμένο ρωσικό τανκ στην πλατεία Μιχαϊλίφσκι του Κιέβου © EPA/Roman Pilipey

Ο βομβαρδισμός κατέστρεψε ένα κτίριο στο χωριό Λαντράτιβκα και κάποιοι άνθρωποι παγιδεύτηκαν κάτω από ερείπια, είπε το Τας. Ο επικεφαλής της «λαϊκής πολιτοφυλακής» στο Λουχάνσκ ισχυρίστηκε επίσης ότι υπήρξαν απώλειες αμάχων ως αποτέλεσμα του ουκρανικού βομβαρδισμού στην πόλη Σβάτοβε το πρωί της Παρασκευής.

Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να αγοράσουν όπλα από κοινού για να αναπληρώσουν τα αποθέματα αφού προμηθεύουν την Ουκρανία, δήλωσε η αμυντική υπηρεσία του μπλοκ, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην είναι πάντα σε θέση να προστατεύσουν την Ευρώπη από απειλές. «Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας καταδεικνύει τις ελλείψεις των δυνατοτήτων μας», δήλωσε ο Jiří Šedivý, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας. Η υπηρεσία βρισκόταν σε συνομιλίες με ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων για την ενίσχυση της παραγωγής, είπε, καθώς και με χώρες σχετικά με το κλαμπ για αγορά εξοπλισμού και πυρομαχικών.

Ουκρανία: Η διπλωματία του Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι την Παρασκευή. Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν έδωσε «θεμελιώδεις εκτιμήσεις» για τη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, κατόπιν αιτήματος του Μόντι. Το γραφείο του Ινδού ηγέτη ανέφερε ότι επανέλαβε την έκκλησή του για διάλογο και διπλωματία ως τον μόνο δρόμο προς τα εμπρός στη σύγκρουση.

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τη Λευκορωσία για συνομιλίες με τον Λευκορώσο πρόεδρο, Αλεξάντερ Λουκασένκο, τη Δευτέρα. Το ζευγάρι θα συζητήσει τη ρωσο-λευκορωσική ολοκλήρωση «καθώς και επίκαιρα θέματα στη διεθνή και περιφερειακή ατζέντα», ανέφερε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν και ο Λουκασένκο θα πραγματοποιήσουν μια κατ' ιδίαν συνάντηση στην οποία θα «δώσουν προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας και θα ανταλλάξουν απόψεις για την κατάσταση στην περιοχή και τον κόσμο», σύμφωνα με κρατικές ειδήσεις της Λευκορωσίας.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ