Κοσμος

Ο Πούτιν αποκάλεσε για πρώτη φορά «πόλεμο» την εισβολή στην Ουκρανία

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
© EPA/ VALERIY SHARIFULIN

Ο Πούτιν χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθεί σε αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

Δέκα μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποίησε τη λέξη «πόλεμος» για να αναφερθεί σε αυτό που μέχρι σήμερα αποκαλούσε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση»

«Στόχος μας δεν είναι να επιδεινώσουμε τη στρατιωτική σύγκρουση, αλλά αντίθετα, να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε δημοσιογράφους στη Μόσχα, κατά την παρουσία του σε συνεδρίαση του Κρατικού Συμβουλίου. «Προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γι’ αυτό» πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι η χρήση της λέξης «πόλεμος» για την περιγραφή της σύγκρουσης στην Ουκρανία είναι παράνομη στη Ρωσία από τον περασμένο Μάρτιο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επέβαλε νόμο που καθιστούσε έγκλημα τη διάδοση «ψευδών» πληροφοριών σχετικά με την εισβολή. Μάλιστα, ο νόμος αυτός προβλέπει φυλάκιση έως και 15 ετών για όποιον καταδικαστεί.

Όπως ήταν αναμενόμενο η χρήση της λέξης «πόλεμος» από τον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη. Μάλιστα, ο Νικίτα Γιουφέρεφ, πολιτικός και επικριτής του Πούτιν, κάλεσε τις ρωσικές αρχές να διώξουν τον Ρώσο πρόεδρο για «διάδοση ψευδών πληροφοριών για τον στρατό».

«Δεν υπήρχε κανένα διάταγμα για τον τερματισμό της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, δεν κηρύχθηκε πόλεμος», έγραψε ο Γιουφέρεφ στο Twitter. «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη καταδικαστεί για τη χρήση τέτοιων όρων».

«Απαρχαιωμένοι οι Patriot»

Μεταξύ άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot που θα παραδώσουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι ένα απαρχαιωμένο οπλικό σύστημα που η Ρωσία θα μπορεί να αντιμετωπίσει.

Ο Πούτιν ανέφερε ότι το Patriot είναι «αρκετά απαρχαιωμένο» και δεν λειτουργεί όπως το ρωσικό σύστημα S-300. «Εντάξει, θα το λάβουμε αυτό υπόψη μας και πάντα θα βρίσκεται ένα αντίδοτο» συμπλήρωσε.

Η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις – προκαλώντας έντονο σκεπτικισμό στην Ουκρανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες από την πλευρά τους εκτιμούν ότι η Μόσχα θέλει να κερδίσει χρόνο έπειτα από σειρά ηττών στον πόλεμο.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αρνείται να προσέλθει σε διάλογο, με το Κίεβο να υπογραμμίζει ότι η Μόσχα πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει.

Πληροφορίες από CNN, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ