Κοσμος

Εύα Καϊλή-Qatargate: Καθαιρέθηκε από την αντιπροεδρία του Ευρωκοινοβουλίου

Με 625 ψήφους υπέρ, μια κατά και δυο αποχές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Εύα Καϊλή – Qatargate: Ομόφωνη απόφαση καθαίρεσής της

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη σκιά του σκανδάλου χρηματισμού από το Κατάρ που έχει ξεσπάσει, δήλωσε, μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, ότι η Εύα Καϊλή καθαιρείται από τη θέση της αντιπροέδρου της Ευρωβουλής και της αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες.

Λίγο αργότερα με 625 ψήφους υπέρ η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επικύρωσε την παύση των καθηκόντων της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του Σώματος. Υπήρξαν μία ψήφος κατά και δύο αποχές.

Η πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα, σε ανάρτησή της στο twitter, ανέφερε:

«Στο πλαίσιο των εν εξελίξει ερευνών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε ότι η Εύα Καϊλή δεν είναι πια μία εκ των αντιπροέδρων του. Αυτή η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Η κ. Μετσόλα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες βελγικές δικαστικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι βάσει του Αρθρου 21 του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Διάσκεψη των Προέδρων μπορεί, αποφασίζοντας με πλειοψηφία τριών πέμπτων των ψηφισάντων, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον τρεις πολιτικές ομάδες, να προτείνει στην Ολομέλεια τον τερματισμό της θητείας του Αντιπροέδρου, ακόμα και του ίδιου του Προέδρου ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου που έχει εκλεγεί στο Κοινοβούλιο, όταν θεωρεί ότι ο εν λόγω βουλευτής έχει υποπέσει σε σοβαρό παράπτωμα.