Κοσμος

«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» το Κόσοβο: Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα και αποκλείουν την κυκλοφορία

Συνεχίζεται ο «πόλεμος των πινακίδων»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Καζάνι έτοιμο να εκραγεί» το Κόσοβο: Σέρβοι στήνουν οδοφράγματα και αποκλείουν την κυκλοφορία
Σύνορα Κοσόβου - Σερβίας © ΕPA/Tim Jankovic

Τεταμένο το κλίμα στο Κόσοβο: Εκατοντάδες αστυνομικοί στη βόρεια Μιτρόβιτσα

Οδοφράγματα έστησαν εκατοντάδες Σέρβοι του Κοσόβου σε δρόμο στο βόρειο τμήμα του, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η κυκλοφορία σε δύο σημαντικά σημεία διέλευσης στα σύνορα με τη Σερβία.

Οι Σέρβοι χρησιμοποίησαν φορτηγά, ασθενοφόρα, αλλά και αγροτικά μηχανήματα για να αποκλείσουν την κυκλοφορία, ενώ τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν εκρήξεις και ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Τα σκηνικά έντασης έρχονται ως αντίδραση από τη σερβική μειονότητα του Κοσόβου στη σύλληψη ενός πρώην αστυνομικού σερβικής εθνότητας που θεωρείται ύποπτος για την εμπλοκή του σε επιθέσεις κατά Κοσοβάρων αστυνομικών.

Σειρήνες ήχησαν σε αρκετές πόλεις του βορείου Κοσόβου όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία για να ξεκινήσει το κίνημα που οργανώθηκε σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται οι διαδηλωτές στο Γαλλικό πρακτορείο, επιθυμούσαν να εμποδίσουν τη μεταφορά στην Πρίστινα του συλληφθέντα πρώην αστυνομικού.

Λίγο μετά το στήσιμο των οδοφραγμάτων, η Κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναβάλει τις τοπικές εκλογές για τις 23 Απριλίου.

Κόσοβο: Ο πόλεμος των πινακίδων

Η διένεξη για τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, έχει αυξήσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Σερβία και την αποσχισθείσα πρώην επαρχία της, που κήρυξε ανεξαρτησία το 2008 και στο βόρειο τμήμα της οποίας κατοικεί μια σερβική μειονότητα που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι.

Οι αρχές του Κοσόβου αποπειράθηκαν φέτος να επιβάλουν στα μέλη της σερβικής μειονότητας την αλλαγή των παλαιών πινακίδων κυκλοφορίας τους, που είχαν εκδοθεί πριν από το 1999, όταν η επαρχία ήταν ακόμη μέρος της Σερβίας. Όμως οι Σέρβοι που ζουν κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας πρόβαλαν αντίσταση, ορισμένες φορές βίαιη. Περίπου 50.000 Σέρβοι που ζουν εκεί αρνούνται να αναγνωρίσουν την εξουσία της Πρίστινας και συνεχίζουν να θεωρούν ότι είναι πολίτες της Σερβίας.

Ευρωπαϊκή προσπάθεια για συμφωνία

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζεπ Μπορέλ πραγματοποιεί ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Η κυβέρνηση του ‘Αλμπιν Κούρτι άρχισε να εφαρμόζει σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου την απόφαση της για αντικατάσταση των πινακίδων κυκλοφορίας που δεν έχουν εκδοθεί στο Κόσοβο, αλλά στην κεντρική Σερβία. Συστάσεις, επιβολή προστίμου και στο τελευταίο στάδιο κατάσχεση οχήματος, προβλέπεται από την απόφαση για τις πινακίδες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προσπαθούν να διευθετήσουν το θέμα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, διαφορετικά υπάρχει ανησυχία ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά στις εντάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπορέλ προειδοποίησε ότι εάν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα, η περιοχή θα μπορούσε να βρεθεί στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης κρίσης, καλώντας και τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα που διευκολύνεται από την ΕΕ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ