Κοσμος

Διάβημα διαμαρτυρίας της Λιβύης για τις έρευνες νότια της Κρήτης

Τι υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λιβύη: Διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες στην Κρήτη – Τι αναφέρει η ανακοίνωση

Την ενόχλησή του εκφράζει με επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης για την έρευνα για υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης.

Στην ανακοίνωση του, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι τη στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Σημειώνεται ότι οι αντιδράσεις της Τρίπολης στις ελληνικές κινήσεις οφείλονται στο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει συμφωνίες καθώς είναι υπηρεσιακή, ωστόσο υπέγραψε το μνημόνιο με την Τουρκία.

Το εν λόγω μνημόνιο έχει απορριφθεί τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και μέσα στο εσωτερικό της χώρας.

Αναμένεται αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου εκδόθηκε NAVTEX από την Αθήνα για επέκταση των σεισμικών ερευνών νοτιότερα της Κρήτης.

«Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης», σημειώνει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Το ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί», είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Χάρτης με την περιοχή για την οποία εκδόθηκε Navtex © ΕΡΤ