Κοσμος

Ινδονησία: Απαγορεύτηκε με νόμο το σεξ εκτός γάμου

Ποινικοποίηση ηθών από την κυβέρνηση του Τζόκο Ουιντόντο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδονησία: Όχι σεξ πριν από τον γάμο
© Fachrul Reza/NurPhoto via Getty Images

Ινδονησία: Ψηφίστηκε ο νόμος που απαγορεύει και ποινικοποιεί το σεξ πριν από τον γάμο

Το ινδονησιακό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει και ποινικοποιεί το σεξ εκτός γάμου ακόμα και για τους τουρίστες στην ισλαμική αυτή χώρα.

Oι φανατικοί ισλαμιστές που έχουν επικρατήσει με το «Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα-Αγώνας» ξεκίνησαν αλλαγές του ποινικού κώδικα, μεταξύ των οποίων είναι αυστηρότερες ποινές για τη μοιχεία, το προγαμιαίο σεξ, τη βλασφημία, την απόπειρα αντισύλληψης, τη λεκτική προσβολή στον πρόεδρο και στον αντιπρόεδρο της χώρας -η οποία στο εξής θα τιμωρείται με τρία χρόνια φυλάκιση- καθώς και για την «κακολογία» εις βάρος του κράτους, των θεσμών και της εθνικής ιδεολογίας.

Οι αλλαγές πρόκειται να επηρεάσουν τον τουρισμό -για παράδειγμα, τα ξενοδοχεία δεν θα νοικιάζουν δωμάτια σε μη παντρεμένα ζευγάρια- που αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για την Ινδονησία. Ο τουρισμός συνέβαλε περίπου 19,7 δισ. δολάρια στο ΑΕΠ το 2019. Η Ινδονησία υποδέχεται πάνω από 15 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Από το 2011, το Wonderful Indonesia είναι το σλόγκαν της διεθνούς καμπάνιας της χώρας για την προώθηση του τουρισμού.

Ο νόμος που ψηφίστηκε αποτελείται από 627 άρθρα και είχε κατατεθεί τον περασμένο μήνα: προχθές πέρασε ομόφωνα από το ινδονησιακό νομοθετικό σώμα. Αν και ο πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο, γνωστός και ως «Τζοκόουι», αναμένεται να τον επικυρώσει αυτή την εβδομάδα, θα χρειαστούν μέχρι και τρία χρόνια ώσπου να γενικευτεί η εφαρμογή του σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο Ουιντόντο ανακοινώθηκε ως νικητής των προεδρικών εκλογών στις 22 Ιουλίου 2014, αφού κέρδισε το 53% των ψήφων. Ο αντίπαλός του Πραμπόβο Σουμπιάντο απέσυρε την υποψηφιότητά του πριν από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων αμφισβητώντας το αποτέλεσμα.Ο Ουιντόντο πέτυχε την επανεκλογή του για δεύτερη θητεία στις επεισοδιακές προεδρικές εκλογές του 2019. Μετά τις εκλογές, έγινε γνωστό ότι από τα 7 εκατομμύρια εργαζομένων στις εκλογές, 569 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μακράς διαδικασίας ψηφοφορίας και καταμέτρησης. Η ομάδα εκστρατείας του Πραμπόβο ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι συνδέονταν με απάτες και νοθείες. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 456 εκλογικοί αντιπρόσωποι, 91 υπάλληλοι για εποπτεία των εκλογών και 22 αστυνομικοί. Το πρωί της 22ας Μαΐου 2019, οι υποστηρικτές του Πραμπόβο διαδήλωσαν στη Τζακάρτα κατά της νίκης του Τζοκόουι. Στη διαμαρτυρία σκοτώθηκαν οκτώ άτομα ενώ πάνω από 600 τραυματίστηκαν.

Με 231 εκατομμύρια μουσουλμάνους (86,7%) το 2018, η Ινδονησία είναι η πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο με μουσουλμανική πλειοψηφία: το 99% των μουσουλμάνων είναι Σουνίτες. Η απογραφή του 2020 κατέγραψε πληθυσμό 270,2 εκατομμύρια, τον τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, με ρυθμό αύξησης 1,25%. Αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός οι Ινδονήσιοι θα φτάσουν τα 295 εκατομμύρια έως το 2030 και 321 εκατομμύρια έως το 2050.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ