Κοσμος

Επτά τα νεκρά παιδιά από τον στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία - Ανησυχία στους γονείς

Ποια τα συμπτώματα

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρετανία - Στρεπτόκοκκος Α: Νεκρά παιδιά και ανησυχία σε γονείς και φορείς - Τα πρώτα συμπτώματα

Επτά παιδιά πέθαναν από τον στρεπτόκοκκο Α στη Βρετανία, θέτοντας σε συναγερμό τους γονείς και τις υγειονομικές αρχές της χώρας. 

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKHSA) αναφέρει ότι έχουν καταγραφεί πέντε θάνατοι στην Αγγλία παιδιών κάτω των 10 ετών μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση του στρεπτόκοκκου Α από τον Σεπτέμβριο. Τον περασμένο μήνα, ένα επτάχρονο κορίτσι στο Κάρντιφ στην Ουαλία, πέθανε από τη λοίμωξη ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους έξι. Την ίδια ώρα, δύο αγόρια ηλικίας τεσσάρων ετών έχασαν τη ζωή τους, μαθητές σε νηπιαγωγείο στην περιοχή Ιλινγκ στο δυτικό Λονδινο και στο Μπακινγχαμσιρ αντίστοιχα. Ενώ ένα εξάχρονο αγόρι στο Σάρεϊ που προσβλήθηκε από τη λοίμωξη κατέληξε τέλη του περασμένου μήνα.

Γονείς, των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα, επιλέγουν να τα κρατήσουν στο σπίτι. 

Βρετανία - Στρεπτόκοκκος Α: Μάχη για τη ζωή της δίνει η 4χρονη Καμίνα - Το μήνυμα του πατέρα της

Η Καμίλα Ρόουζ Μπερνς, από το Μπόλτον της Αγγλίας, παραμένει σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο παίδων στο Λίβερπουλ. Ο πατέρας της, Ντιν Μπερνς. δεν έχει φύγει από το πλευρό της από τότε που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο πριν από 10 ημέρες, 24 ώρες αφότου τους έστειλαν σπίτι, όταν οι γιατροί απέδωσαν τους πόνους στο στήθος της ως πόνο από τους επανειλημμένους εμετούς.

Σε δηλώσεις του μέσα από το νοσοκομείο, ο πατέρας του κοριτσιού προειδοποίησε τους γονείς ότι θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση. «Ακόμα παλεύει για τη ζωή της. Το σώμα της έχει καταστραφεί. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε τι συνέβη. Ο πόνος είναι αδιανόητος. Είναι τόσο όμορφη, τόσο πολύτιμη και απλά το ξεχωριστό μας κοριτσάκι. Θέλουμε την οικογένειά μας πίσω».

Βρετανία: Τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο τα ποσοστά οστρακιάς

Τα ποσοστά της οστρακιάς, η οποία προκαλείται από τα βακτήρια της ομάδας στρεπτόκοκκου Α είναι περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερα από το συνηθισμένο, με 851 περιπτώσεις να αναφέρονται από τις 14 έως τις 20 Νοεμβρίου, σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 186 περιπτώσεων που είχαν καταγράφει τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτήρια της ομάδας Α είναι συνήθως ήπιες με συμπτώματα όπως πονόλαιμος ή δερματικές λοιμώξεις. Το μικρόβιο όμως μπορεί να προκαλέσει οστρακιά, η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, αντιμετωπίζεται επιτυχώς με αντιβιοτικά και οι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως.

Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων, η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο της Ομάδας Α μπορεί να εισχωρήσει βαθύτερα στο σώμα, για παράδειγμα, στους πνεύμονες και στο αίμα, προκαλώντας μια ασθένεια γνωστή ως επεμβατικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (iGAS), η οποία είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων που μπορεί να αποτελούν σημάδι μιας επεμβατικής λοίμωξης, όπως ο υψηλός πυρετός, η κακή όρεξη για φαγητό, η αφυδάτωση, η πρησμένη κόκκινη γλώσσα και η έντονη υπνηλία, σύμφωνα με τον Δρ Κόλιν Μπράουν, αναπληρωτής διευθυντής του UKHSA. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι γονείς πρέπει να είναι σε επιφυλακή και «να επισκεφτούν έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, ώστε το παιδί τους να θεραπευτεί προτού η λοίμωξη γίνει σοβαρή.

Βρετανία - Στρεπτόκοκκος Α: Ποια τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε

Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου Α περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και δερματικές παθήσεις. Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά σε μικρό αριθμό περιπτώσεων οι ασθενείς μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά.

Τα συμπτώματα όμως που πρέπει να μας ανησυχήσουν και να απευθυνθούμε σε γιατρό είναι:

  • Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες
  • Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 2 μέρες
  • Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,5°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες
  • Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα
  • Αναπνευστικά προβλήματα

Η διάγνωση του στρεπτόκοκκου γίνεται με το «στρεπ τεστ», με τη λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος από τον λαιμό. Σημειώνεται πως δεν υπάρχει εμβόλιο και η θεραπεία της λοίμωξης γίνεται με τη λήψη αντιβιοτικών. Ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με άμεση επαφή με τις εκκρίσεις του αναπνευστικού του πάσχοντος, που είναι ιδιαίτερα μολυσματικός κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης. Ο χρόνος επώασης είναι 2-5 μέρες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ