Κοσμος

Πώς να λύσετε τον κύβο του Ρούμπικ: Συμβουλές από τον άνθρωπο που τον επινόησε

Ο Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος εφηύρε τον διάσημο κύβο το 1974 εξηγεί τη γοητεία και τις δυσκολίες του

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κύβος του Ρούμπικ: Ο δημιουργός του εξηγεί ποιο είναι το μυστικό για να λυθεί το παιχνίδι που έγινε παγκόσμιο φαινόμενο, με πάνω από 450 εκατομμύρια πωλήσεις.

Αν είχατε ποτέ πρόβλημα να λύσετε έναν κύβο του Ρούμπικ, μια καλή συμβουλή είναι να τον χωρίσετε σε βήματα. Αξίζει μια προσπάθεια: Αυτή η συμβουλή προέρχεται από τον άνθρωπο που τον επινόησε.

«Η επίλυση προβλημάτων είναι μια πολύ βασική δραστηριότητα του ανθρώπινου μυαλού και εάν ένα πρόβλημα είναι περίπλοκο, πρέπει να χωρίσετε το πρόβλημα σε μικρότερα στοιχεία», λέει ο Έρνο Ρούμπικ, ο οποίος εφηύρε τον κύβο το 1974.

Ο Ρούμπικ ευτύχησε να δει τον χρωματιστό γρίφο του να μετατρέπεται από σχολικό εργαλείο διδασκαλίας στην Ουγγαρία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με πάνω από 450 εκατομμύρια κύβους να έχουν πουληθεί, καθώς και μια μίνι αυτοκρατορία σχετικών παιχνιδιών.

«Για μένα, ο κύβος αντιπροσωπεύει τι σημαίνει ελευθερία. Η ελευθερία δεν είναι ποτέ ατελείωτη», είπε ο Έρνο Ρούμπικ κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. «Σας επιτρέπει να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο για να πετύχετε τον στόχο σας».

Ο Ρούμπικ ευτύχησε να δει τον χρωματιστό κύβο του να μετατρέπεται από σχολικό εργαλείο διδασκαλίας στην Ουγγαρία της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, σε παγκόσμιο φαινόμενο © EPA/Laszlo Beliczay

Πώς να λύσετε τον κύβο του Ρούμπικ: Ρεκόρ, συνδυασμοί και πιθανότητες

Το αρχικό 3×3 Rubik’s έχει περισσότερες 43.000.000.000.000.000.000 πιθανές λύσεις, αλλά οι αρχές πίσω από τον κύβο έχουν διαμορφωθεί εκ νέου για κύβους 2×2, 4×4 και 5×5.

Σύμφωνα με τον Ρούμπικ η πολυπλοκότητα του έργου είναι να τονώσει το μυαλό μας μέσα από μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα.

Οι εξασκημένοι λύτες μπορούν να καταφέρουν να φτιάξουν τον κύβο του Ρούμπικ σε λίγα δευτερόλεπτα, με τον σημερινό κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ να λύνει έναν κύβο σε 3,47 δευτερόλεπτα.

Υπάρχουν επίσης ρεκόρ στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο Κύβων για την ταχύτερη επίλυση με δεμένα μάτια ή χρησιμοποιώντας μόνο το ένα χέρι.
36 ολόκληρα χρόνια χρειάστηκαν ώσπου να βρεθεί μία απάντηση για τον ελάχιστο αριθμό κινήσεων που χρειάζονται για να λυθεί ο κύβος.

Το 2010, μια ομάδα μαθηματικών και προγραμματιστών υπολογιστών απέδειξε ότι κάθε κύβος του Ρούμπικ μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις.

Πώς να λύσετε τον κύβο του Ρούμπικ: Ποιος είναι ο Έρνο Ρούμπικ, ο άνθρωπος που τον εφηύρε

Ο Ρούμπικ ήταν ένας εκκολαπτόμενος καλλιτέχνης που ήλπιζε να γίνει γλύπτης ή ζωγράφος πριν σπουδάσει αρχιτεκτονική, η οποία υποστηρίζει ότι είναι τέχνη με μια λειτουργία: «Η αρχιτεκτονική αλλάζει το περιβάλλον σύμφωνα με τις ανάγκες μας».

Πήρε πτυχίο αρχιτεκτονικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και έγινε δάσκαλος στο τμήμα εσωτερικού σχεδιασμού στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και Χειροτεχνίας στη Βουδαπέστη.

Χρησιμοποιούσε τακτικά φυσικά μοντέλα και υλικά για να διδάξει έννοιες στην κατασκευή και το σχεδιασμό.

«Καθώς το σώμα μας χρειάζεται κάποιο είδος ασκήσεων, ο εγκέφαλος χρειάζεται επίσης τέτοιο είδος άσκησης», λέει. Έτσι γεννήθηκε ένα κομψό εργαλείο διδασκαλίας που ονόμασε «Ο Μαγικός Κύβος».

«Προσπάθησα να το κάνω όσο πιο απλό γινόταν γιατί πίστευα ότι η ίδια η εργασία είναι αρκετά περίπλοκη», λέει. «Δεν χρειάζεται να περιπλέκεσαι άλλο».

Το 2010, μια ομάδα μαθηματικών και προγραμματιστών υπολογιστών απέδειξε ότι κάθε Κύβος του Ρούμπικ μπορεί να λυθεί με 20 κινήσεις © Unsplash

Πώς να λύσετε τον κύβο του Ρούμπικ: Η διαχρονική του γοητεία

Η απέριττη κομψότητα του κύβου του Ρούμπικ είναι ίσως και αιτία που άντεξε στη φθορά του χρόνου, ενώ άλλα μοντέρνα παιχνίδια δεν το έχουν κατορθώσει.

«Συνήθως αυτού του είδους οι τρέλες τελειώνουν πολύ σύντομα», λέει ο Ρούμπικ. «Αλλά ο κύβος δεν πέθανε».

Το 2014, συμπεριλήφθκε στο National Toy Hall of Fame, περνώντας στο πάνθεον κλασικών παιχνιδιών όπως η Barbie, τα αυτοκινητάκια Hot Wheels,  τις φιγούρες G.I. Joe και το χούλα χουπ.

Στη διάρκεια της τελετής υπογραμμίστηκε ότι ο κύβος έχει εξαπλωθεί σε σημείο να προκαλεί τη δική του ιατρική πάθηση, γνωστή ως «αντίχειρας του κύβου» ή «καρπός του Ρούμπικ».

Ο κύβος έχει επίσης εμφανιστεί σε τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες από το The Simpsons, έως το The Pursuit of Happyness.

Ο Ρούμπικ θυμάται τις πρώτες μέρες που μερικοί άνθρωποι ήταν πεπεισμένοι ότι ο κύβος ήταν αδύνατο να λυθεί. Ήξερε ότι μπορούσε να γίνει και του ζητήθηκε να το αποδείξει.

«Προσπάθησα να εξηγήσω και να δείξω στους ανθρώπους ότι είναι δυνατό και αν κάτι είναι δυνατό για μένα, μπορείς να το κάνεις μόνος σου», λέει. «Είναι μια πολύ καλή απόδειξη της δύναμης της επιστήμης».

(Με πληροφορίες του Associated Press)