Κοσμος

Σι Τζινπίνγκ: Οι διαδηλωτές είναι αγανακτισμένοι λόγω κορωνοϊού

Η δήλωση του Κινέζου προέδρου μετά το ξέσπασμα των διαμαρτυριών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε με τον Σαρλ Μισέλ στο Πεκίνο - Η δήλωση για τις διαδηλώσεις σε πόλεις της Κίνας

Οι Κινέζοι διαδηλωτές είναι «αγανακτισμένοι» έπειτα από 3 χρόνια κορωνοϊού, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που επισκέπτεται το Πεκίνο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο πρόεδρος της Κίνας πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Όμικρον επιτρέπει «περισσότερη ευελιξία», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η εν λόγω δήλωση έρχεται την ώρα που σε διάφορες πόλεις της χώρας πραγματοποιούνται διαδηλώσεις ενάντια στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων.

Κίνα: Τέλος το lockdown σε επτά περιοχές

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες μετά τις συγκρούσεις πολιτών με αστυνομικούς ντυμένους με λευκές στολές προστασίας στην Γκουανγκτζόου, σημαντικό μεταποιητικό κόμβο βόρεια του Χονγκ Κονγκ, η πόλη ήρε τα lockdowns σε τουλάχιστον επτά από τις περιοχές της.

«Επιτέλους, μπορούμε σταδιακά να επιστρέψουμε στις κανονικές μας ζωές», δήλωσε η 41χρονη Λίλη, που εργάζεται σε αλυσίδα εστιατορίων στην Γκουανγκτζόου, η επαναλειτουργία των οποίων επετράπη χθες. Σύμφωνα με την ίδια, τα lockdowns των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν τα έσοδα κατά 30%. «Ο κόσμος δεν άντεχε άλλο, όλοι εύχονταν να ξανανοίξουμε…Οι αρχές της Γκουανγκτζόου πιθανόν άκουσαν τι ζητούσαμε και σκέφθηκαν ότι είναι πλέον η κατάλληλη ώρα», δήλωσε η Λίλι.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σουν Τσουνλάν, που επιβλέπει τις προσπάθειες για την COVID, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ικανότητα του ιού να προκαλεί νόσηση αποδυναμώνεται - ένα μήνυμα που ευθυγραμμίζεται με ό,τι λένε υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ενώ κρατικές αρχές στις πόλεις που έχουν προχωρήσει σε άρση των lockdowns δεν ανέφεραν τις διαδηλώσεις στις ανακοινώσεις τους, αξιωματούχοι των εθνικών υγειονομικών υπηρεσιών έχουν δηλώσει ότι η Κίνα θα απαντήσει στις «επείγουσες ανησυχίες» που έχουν εκφράσει οι πολίτες.

Ορισμένες κοινότητες τώρα ζητούν λιγότερο συχνά τεστ και επιτρέπουν στις στενές επαφές των μολυσμένων να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Σύμφωνα με κρατικά μέσα, τα μέτρα αναμένεται να επεκταθούν σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες.