Κοσμος

Η Τζασίντα Άρντερν και η Σάνα Μάριν απορρίπτουν ότι συναντήθηκαν λόγω ηλικίας και φύλου

Η απάντηση σε τοποθέτηση δημοσιογράφου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνάντηση Τζασίντα Άρντερν και Σάνα Μάριν - Οι κοινές τους δηλώσεις - Η απάντηση σε πρόκληση δημοσιογράφου

Οι πρωθυπουργοί της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας συναντήθηκαν για πρώτη φορά και εξέδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου που έκανε το γύρο του κόσμου λόγω του ότι και οι δύο είναι νεαρές γυναίκες ηγέτες.

«Συναντιόμαστε επειδή είμαστε πρωθυπουργοί», δήλωσε η Φινλανδή Σάνα Μάριν αφού ένας δημοσιογράφος ισχυρίστηκε ότι κάποιοι μπορεί να νόμιζαν ότι συναντήθηκαν επειδή έχουν παρόμοιο δημογραφικό προφίλ.

Απαντώντας στην ίδια τοποθέτηση, η Τζασίντα Άρντερν είπε: «Αναρωτιέμαι αν κάποιος ρώτησε ποτέ τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Τζον Κι αν συναντήθηκαν επειδή έχουν παρόμοια ηλικία».

«Έχουμε, φυσικά, μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών στην πολιτική - είναι η πραγματικότητα - επειδή δύο γυναίκες συναντιούνται, δεν είναι απλώς λόγω του φύλου τους», συμπλήρωσε η Άρντερν.

Πρόσθεσε ότι οι δυο τους επικεντρώθηκαν στην ευθύνη που έχουν, ως γυναίκες ηγέτες, απέναντι στις γυναίκες σε χώρες που αντιμετωπίζουν «άσχημες συνθήκες, όπου βλέπουμε τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα να καταπιέζονται και να παραβιάζονται». Η Άρντερν ανέφερε συγκεκριμένα το Ιράν ως «καλό παράδειγμα αυτών των άσχημων συνθηκών».

Η Μάριν δήλωσε ότι και οι δύο θέλουν να σταθούν μαζί για την ισότητα «για να διασφαλίσουν ότι κάθε γυναίκα και κορίτσι σε όλο τον κόσμο θα έχει τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες».

Η Μάριν βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία για την πρώτη επίσημη περιοδεία της, σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη στη χώρα από Φινλανδή πρωθυπουργό. Μετά από διμερή συνάντηση το πρωί της Τετάρτης, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θερμή σχέση μεταξύ της Νέας Ζηλανδίας και της Φινλανδίας και τη δέσμευσή τους για την ενίσχυση των εμπορικών ευκαιριών, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την εμβάθυνση των δεσμών.

Η Άρντερν δήλωσε: «Οι χώρες μας ευθυγραμμίζονται σε απίστευτα σημαντικά ζητήματα - μοιραζόμαστε μια ισχυρή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες ως βάση για ανοικτές, ανεκτικές, ανθεκτικές και ισότιμες κοινωνίες, καθώς και στην πολυμέρεια και μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, η οποία έχει στηρίξει την παγκόσμια ειρήνη και ευημερία από το 1945».

«Αυτή η βασισμένη σε κανόνες τάξη βρίσκεται υπό πίεση σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», συμπλήρωσε.

«Η σύγκρουση όμως, όπως γνωρίζω, βρίσκεται κυριολεκτικά στο κατώφλι της Φινλανδίας», δήλωσε η Αρντερν «και εκτίμησα τις διορατικές προοπτικές του πρωθυπουργού σχετικά με τον πόλεμο, και φυσικά τις διαρκείς επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Ευρώπη και την παγκόσμια ασφάλεια».

Η Μάριν δήλωσε ότι ήταν «ειδικό αίτημά» της να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία και ελπίζει ότι η επίσκεψή της θα φέρει τις «ήδη εξαιρετικές σχέσεις των χωρών στο επόμενο επίπεδο».