Κοσμος

«Mermaids»: Ατασθαλίες στην οργάνωση στήριξης τρανς παιδιών

Η διευθύντρια Susie Green αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά από μήνες ρεπορτάζ σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
London Trans+ Pride London
© Mark Kerrison/In Pictures via Getty Images

Η βρετανική οργάνωση «Mermaids», που βοηθάει αφιλοκερδώς τρανς παιδιά και τις οικογένειές τους, στο στόχαστρο των δημοσιογράφων και της αστυνομίας.

Η διευθύντρια του βρετανικού κέντρου στήριξης τρανς παιδιών «Mermaids» αναγκάστηκε σε παραίτηση την περασμένη εβδομάδα μετά από μήνες ρεπορτάζ σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες. Η Susie Green κατείχε τη θέση επί 6 χρόνια, δηλαδή από τότε που η οργάνωση έπαψε να λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές. Η «Mermaids» δημιουργήθηκε το 1995 και έχει έδρα στο Ληντς, γραφεία στο Λονδίνο, και προσωπικό 44 μισθωτούς και 110 εθελοντές. Σκοπός της είναι η στήριξη των τρανς και non-binary παιδιών και των οικογενειών τους.

Τους τελευταίους μήνες η «Mermaids» έμπλεξε σε έντονο διαπληκτισμό με την οργάνωση γκέι δικαιωμάτων «LGB Alliance» με την οποία τη χωρίζει διαφορετική ιδεολογία ως προς τα φύλα. Οι «Mermaids» θεωρούν ότι η «LGB Alliance» πολεμάει τα δικαιώματα των τρανς κι ότι έχει πολύ διαφορετική ατζέντα. Παραλλήλως, μετά από δημοσίευμα των «Times», οι «Mermaids» διερευνήθηκαν για παιδοφιλία: η κατηγορία προέκυψε από την αποκάλυψη ότι ένα διοικητικό στέλεχος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ο Dr Jacob Breslow, καθηγητής στο London School of Economics, είχε μιλήσει το 2011 για την «επιστημονική κατανόηση των ανθρώπων που έλκονται από παιδιά». Ο καθηγητής, ο οποίος διδάσκει στο Τμήμα Σπουδών Φύλου, και συγγραφέας του βιβλίου «Ambivalent Childhoods: Speculative Futures and the Psychic Life of the Child» είχε αναλύσει δημοσίως την «επιθυμία προς τους ανηλίκους» την οποία η κοινωνία θεωρεί εγκληματική. Σήμερα, ο Breslow φέρεται να έχει πάρει εκπαιδευτική άδεια από το πανεπιστήμιο· πάντως, από τις «Mermaids» παραιτήθηκε και η Susie Green δήλωσε ότι η πρόσληψή του ήταν λάθος. Μια άλλη κατηγορία που δημοσιεύτηκε στον βρετανικό Τύπο ήταν ότι οι «Mermaids» έστελναν στα σπίτια παιδιών με δυσφορία φύλου ειδικά ελαστικά μπουστάκια που εξαφανίζουν το στήθος. Η αποστολή γινόταν χωρίς συνεννόηση με τους γονείς και στις περισσότερες περιπτώσεις οι γονείς ήταν αντίθετοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Telegraph», η οργάνωση πρόσφερε τέτοια μπουστάκια σε 13χρονα κορίτσια, ενώ η γραμμή βοήθειας των «Mermaids» πρότεινε στα παιδιά ορμονοθεραπεία με τον ισχυρισμό ότι είναι απολύτως ασφαλής και απολύτως αναστρέψιμη. Η αστυνομία έκρινε ότι η αποστολή αυτών των ελαστικών εσωρούχων δεν αποτελεί παράβαση νόμου κι ότι τα παιδιά με δυσφορία φύλου τα φορούν εθελοντικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ