Κοσμος

Εξερράγη το ηφαίστειο Μάουνα Λόα στη Χαβάη (εικόνες)

Το μεγαλύτερο ενεργό στον κόσμο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εξερράγη το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου
© Twitter

Χαβάη: Εκρήξεις στο Μάουνα Λόα – Εικόνες από το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου

Ειδοποίηση για την έκρηξη του μεγαλύτερου ενεργού ηφαιστείου στον κόσμο, του Μάουνα Λόα στην Χαβάη, εξέδωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

«Αυτήν την στιγμή, οι ροές της λάβας συγκρατούνται στην περιοχή της κορυφής και δεν απειλούν κοινότητες στις πλαγιές του ηφαιστείου», αναφέρει χαρακτηριστικά οι ανακοίνωση. To Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης θα πραγματοποιήσει από αέρος κατόπτευση για να αξιολογηθούν τα χαρακτηριστικά της έκρηξης και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται.

Δύο ώρες πριν την έκρηξη είχαν προηγηθεί δεκάδες σεισμοί που κυμάνθηκαν από 2,5 έως 4,2 Ρίχτερ. Η έκρηξη ξεκίνησε γύρω στις 11:30 το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα), ενώ υπάρχει προειδοποίηση ότι οι άνεμοι ενδέχεται να μεταφέρουν ηφαιστειακά αέρια.

Σημειώνεται ότι το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό και ίσως το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει.

Είναι ένα ενεργό ασπιδοηφαίστειο, με όγκο που εκτιμάται σε περίπου 75.000 χλμ.³, αν και η κορυφή του είναι 39 μ. χαμηλότερα από εκείνη του γείτονά του, του Μάουνα Κέα.

Οι εκρήξεις του τείνουν να παράγουν ογκώδεις, ταχέως κινούμενες ροές λάβας που επηρεάζουν τους κατοίκους της ανατολικής και δυτικής πλευρά του νησιού. Ξεκινούν συνήθως από την κορυφή και μέσα σε λίγα λεπτά έως και μήνες από την έναρξη της έκρηξης, μπορούν να φτάσουν είτε στη Βορειοανατολική ή Νοτιοδυτική Ζώνη του Ρήγματος.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη του έκρηξη το 1843, το ηφαίστειο έχει εκραγεί 33 φορές με μεσοδιαστήματα μεταξύ των εκρήξεων που κυμαίνονται από μήνες έως δεκαετίες. Η τελευταία έκρηξη σημειώθηκε το 1984.

Πληροφορίες από Reuters, NBC NEWS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ