Κοσμος

Η ανιψιά του αγιατολάχ Χαμενεΐ καλεί τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε δεσμό με το καθεστώς του Ιράν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Η ανιψιά του Χαμενεΐ καλεί τις χώρες να διακόψουν τους δεσμούς με την Τεχεράνη
© video/screenshot

Ιράν: Η ανιψιά του Χαμενεΐ καλεί τις χώρες να διακόψουν τους δεσμούς με την Τεχεράνη

Η ανιψιά του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, η οποία είναι γνωστή ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις να διακόψουν κάθε δεσμό με την Τεχεράνη, με αφορμή τη βίαιη καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο της Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Ένα βίντεο με τη δήλωση της Φαριντέχ Μοραντχανί διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο μετά τη σύλληψή της, στις 23 Νοεμβρίου, όπως ανέφερε το ακτιβιστικό ειδησεογραφικό πρακτορείο HRANA. Ο πατέρας της, που είχε παντρευτεί την αδελφή του Χαμενεΐ, ήταν εξέχουσα μορφή της αντιπολίτευσης στο Ιράν.

Ο πατέρας της, ο Αλί Μοραντχανί Αρανγκέχ, ήταν σιίτης ιερωμένος, παντρεμένος με την αδελφή του Χαμενεΐ. Απεβίωσε πρόσφατα, αφού έμεινε για χρόνια απομονωμένος, λόγω της στάσης του εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Εσείς, ελεύθεροι άνθρωποι, σταθείτε στο πλευρό μας και πείτε στις κυβερνήσεις σας να σταματήσουν να στηρίζουν αυτό το δολοφονικό καθεστώς που σκοτώνει παιδιά. Το καθεστώς δεν τηρεί καμία από τις θρησκευτικές αρχές του και δεν γνωρίζει κανέναν κανόνα, εκτός από τη βία και τη διατήρηση της εξουσίας», είπε η Μοραντχανί.

Το βίντεο αναρτήθηκε στο YouTube την Παρασκευή από τον αδελφό της Φαριντέχ, τον Μαχμούντ Μοραντχανί, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «αντίπαλος της Ισλαμικής Δημοκρατίας» στον λογαριασμό του στο Twitter. Στη συνέχεια το αναπαρήγαγαν διάφοροι Ιρανοί ακτιβιστές.

Στις 23 Νοεμβρίου ο Μαχμούντ Μοραντχανί γνωστοποίησε τη σύλληψη της αδελφής του η οποία έλαβε δικαστική εντολή να εμφανιστεί στην εισαγγελία της Τεχεράνης. Η Φαριντέχ είχε συλληφθεί και νωρίτερα φέτος από το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση. Το HRANA ανέφερε ότι τώρα κρατείται στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης.

Η κριτική στο καθεστώς από συγγενείς κορυφαίων αξιωματούχων δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Το 2021 η Φαεζέχ Χασεμί Ραφσατζανί, κόρη του πρώην προέδρου Ακμπάρ Χασεμί Ραφσατζανί, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για «αντικρατική προπαγάνδα».

ّFarideh MORADKHANI

Ιράν: 450 νεκροί στις κινητοποιήσεις

Από τα μέσα Σεπτεμβρίου και τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι, που ανήκε στην κουρδική μειονότητα, οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη σύλληψη και τον θάνατό της για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες, μετατράπηκαν σε αντικαθεστωτικό κίνημα.

Σύμφωνα με το HRANA, 450 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και 63 ανήλικοι. Μέχρι τις 26 Νοεμβρίου είχαν σκοτωθεί επίσης 60 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ενώ 18.173 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι όλα δείχνουν πως έχει παγιωθεί η ρήξη των δυνάμεων που απαρτίζουν την ιρανική θεοκρατία, αφού οι μεταρρυθμιστές μουλάδες έχασαν την καθοριστική μάχη το 2021, με την εκλογή του «σκληρού» Εμπραχίμ Ραΐσι στην προεδρία. Κατόπιν, τα περιθώρια παρέμβασής τους στο παρασκήνιο και στο προσκήνιο ήταν ελάχιστα. Οι «πούροι» ισλαμιστές τούς ανέθεσαν τον ρόλο του πυροσβέστη στις πρόσφατες λαϊκές κινητοποιήσεις, όμως οι μεταρρυθμιστές απέτυχαν να εξευμενίσουν το αγανακτισμένο πλήθος. Κράτησαν αποστάσεις, φυσικά, από τους διαδηλωτές, ωστόσο επιμένουν ότι επιδιώκουν μεταρρύθμιση του συστήματος στο πλαίσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας. 

Μαχσά Αμινί: Η στιγμή που έπεσε σε κώμα

Στις 15 Σεπτεμβρίου, υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γνωστοποιούν ότι μια Ιρανή 22 ετών έπεσε σε κώμα μετά την σύλληψή της στις 13 του ίδιου μήνα στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο οποίος υποχρεώνει κυρίως τις γυναίκες να φορούν μαντίλα.

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας. Η Μαχσά Αμινί πεθαίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο. Ακτιβιστές βεβαιώνουν ότι δέχθηκε θανάσιμο χτύπημα στο κεφάλι.

Η αστυνομία από την πλευρά της βεβαιώνει ότι "δεν υπήρξε σωματική επαφή" με την νεαρή γυναίκα. Η κρατική τηλεόραση μεταδίδει αποσπάσματα βίντεο από το αστυνομικό τμήμα για να στηρίξει την εκδοχή αυτή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ