Βία κατά γυναικών: Μόλις το 13% των γυναικών που κακοποιείται από τον σύντροφό του, σπάει τη σιωπή
Δραματική η κατάσταση στο Μεξικό
Βία κατά γυναικών - Τα στοιχεία για την κακοποίηση στο Μεξικό με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα εξάλειψης
Μόλις το 13% των γυναικών που υφίσταται σωματική ή ψυχολογική βία από τον σύντροφό του στο Μεξικό το καταγγέλλει σε κάποια αρχή, αποκαλύπτει έρευνα της μεξικανικής υπηρεσίας στατιστικής που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη, ενόψει της σημερινής Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
Ακτιβίστριες και ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα σε κινητοποιήσεις καλώντας να ληφθούν πιο σθεναρά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου της έμφυλης βίας.
Στο Μεξικό, όπου δολοφονούνται κάπου 20 γυναίκες καθημερινά, οι προβολείς στράφηκαν αυτόν τον μήνα στην εισαγγελία της πολιτείας Μορέλος, που κατηγορείται πως προσπάθησε να συγκαλύψει τη δολοφονία 27χρονης. Αρχικά, η εισαγγελία ανέφερε πως η Αριάδνα Φερνάντα Λόπες πέθανε εξαιτίας «δηλητηρίασης από αλκοόλ».
Η έρευνα της INEGI έδειξε πως η πιθανότητα κάποια γυναίκα να καταγγείλει στις αρχές ότι υπέστη σωματική ή ψυχική βία είναι εξαιρετικά χαμηλή σε ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα:
- Αν ο δράστης είναι ο σύντροφος του θύματος, μόλις το 13,1% το καταγγέλλει. Σε περιπτώσεις σωματικής ή σεξουαλικής βίας στο σχολείο, υποχωρεί στο 7,8%, πέφτει στο 7,1% σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, στο 6,5% στον χώρο εργασίας και στο 4,3% στην ευρύτερη κοινότητα.
- Η μια στις δυο γυναίκες του δείγματος της έρευνας είπε πως έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση στη ζωή της, η μια στις πέντε μέσα στον τελευταίο χρόνο.
- Πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε πως έχει υποστεί σωματική βία, η μια στις δέκα τον τελευταίο χρόνο.
Γιατί οι γυναίκες στο Μεξικό δεν καταγγέλλουν τη βία από τον σύντροφό τους
Ο πιο συχνός λόγος που δεν καταγγέλλονται οι επιθέσεις είναι πως το θύμα δεν θεώρησε πως ήταν κάτι τόσο σοβαρό. Ορισμένες γυναίκες εξάλλου είπαν πως δεν γνώριζαν πώς να το κάνουν, ότι φοβούνταν πως θα υποστούν συνέπειες, ότι θα κατηγορούσαν εκείνες, ότι δεν θα γίνονταν πιστευτές, ή πως ντρέπονταν.
Όταν αναφέρουν το συμβάν, είναι πιθανότερο να πάνε σε κοινωνικό ή εισαγγελικό λειτουργό, παρά στην αστυνομία. Όταν πρόκειται για περιστατικό στον χώρο εργασίας, το αναφέρουν συχνότερα σε κάποιον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο ή στη διοίκηση. Αν πρόκειται για επεισόδιο σε σχολείο, το αναφέρουν πιο συχνά στη διεύθυνσή του.
Η έρευνα, σε δείγμα κοριστιών και γυναικών ηλικίας 15 ετών και άνω, κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που έχουν υποστεί βίαιες επιθέσεις στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 20 και των 30 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Η αντίδραση της Κοπεγχάγης στις απειλές του Τραμπ
Για πρώτη φορά από το 2010 απειλείται η κυριαρχία του Ούγγρου πρωθυπουργού
Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ιράν, ενώ το καθεστώς απάντησε με μπλακάουτ και καταστολή. Από την Αθήνα, η Νάζια Ματάνι περιγράφει τη στιγμή που «η πλειοψηφία βγήκε επιτέλους στο φως»
9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας δηλώνουν αγρότες, σύμφωνα με τη Eurostat.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.