Κοσμος

Παγκόσμια μάστιγα οι γυναικοκτονίες - Σοκάρουν τα στοιχεία του ΟΗΕ

Εντονότερο το πρόβλημα σε Ασία και Αφρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναικοκτονίες: Τουλάχιστον 45.000 τα θύματα διεθνώς το 2021 σύμφωνα με τον ΟΗΕ
Διαμαρτυρία κατά των γυναικτονιών © Unsplash

ΟΗΕ: 81.000 γυναικοκτονίες το 2021 - Οι μισές στο οικογενειακό περιβάλλον

Περίπου 45.000 γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν από κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος το 2021, με το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας να είναι εντονότερο σε περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τις γυναικοκτονίες.

Από τις 81.100 γυναίκες που δολοφονήθηκαν πέρυσι παγκοσμίως, οι 45.000 (ποσοστό 56%) έχασαν τη ζωή τους στα χέρια μελών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, όπως σημειώνεται, με τους ειδικούς ωστόσο να υπογραμμίζουν ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι στην πραγματικότητα ακόμη περισσότερα καθώς πολλά περιστατικά δεν καταγράφονται ως τέτοια αν και είναι, λόγω έλλειψης σχετικών στοιχείων. Η περίοδος της πανδημίας συνέπεσε, μάλιστα, με μια σημαντική αύξηση των γυναικοκτονιών στη Βόρεια Αμερική και στη δυτική και νότια Ευρώπη.

«Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται ως ιδιωτική “οικογενειακή” υπόθεση σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά δεν παίρνουν στα σοβαρά τις υποθέσεις και η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποτρέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να προβαίνουν σε καταγγελίες. Οι παραβάτες μένουν ατιμώρητοι και αυτό καλλιεργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαιωνίζει τις κακοποιήσεις», σημειώνει η Μπαρμπάρα Σαντιάγκο δικηγόρος και μέλος της οργανώσης Equality Now.

«Πολλές χώρες εξακολουθούν να έχουν νόμους που εισάγουν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, πρόσθεσε η Σαντιάγκο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιτρέπουν τον βιασμό εντός γάμου ή επιτρέπουν στους βιαστές να αποφεύγουν την τιμωρία παντρεύοντας τα θύματα.

«Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί συνήθως να θεωρείται ιδιωτικό "οικογενειακό" θέμα σε ορισμένα μέρη του κόσμου», δήλωσε η ίδια. «Η αστυνομία και οι εισαγγελείς συχνά δεν παίρνουν τις υποθέσεις στα σοβαρά και η ενοχοποίηση των θυμάτων είναι ευρέως διαδεδομένη. Αυτό αποτρέπει τις γυναίκες και τα κορίτσια από το να καταγγείλουν τις παραβιάσεις. Οι δράστες μένουν ατιμώρητοι και αυτό καλλιεργεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας που διαιωνίζει την περαιτέρω κακοποίηση».

Η Άν Κέσνι, ανώτερη σύμβουλος υπεράσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών στην ActionAid UK, δήλωσε ότι τα ευρήματα αντιστοιχούν στην έρευνα της δικής της οργάνωσης. Η ίδια πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε πολιτικές και νομοθεσία που να αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας και επαρκείς κυβερνητικές επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες».

Η συντριπτική πλειονότητα (81%) των ανθρωποκτονιών παγκοσμίως διαπράττεται εναντίον ανδρών και αγοριών, τα οποία όμως κινδυνεύουν περισσότερο να δολοφονηθούν από κάποιον εκτός της οικογένειάς τους. Από όλα τα αρσενικά θύματα ανθρωποκτονιών το 2021, μόνο το 11% περίπου σκοτώθηκε από σύντροφο ή συγγενή.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ