Κοσμος

Πέθανε ο κουβανός τραγουδοποιός Πάμπλο Μιλανές

Η ρήξη με τον Φιντέλ Κάστρο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κουβανός τραγουδιστής και συνθέτης Πάμπλο Μιλανές
Ο Κουβανός τραγουδιστής και συνθέτης Πάμπλο Μιλανές © Wikimedia Commons

Πέθανε ο Κουβανός τραγουδιστής και συνθέτης Πάμπλο Μιλανές - Σε ηλικία 79 ετών - Έπασχε για αρκετά χρόνια από «ογκοαιματολογική πάθηση» - Είχε στρατευτεί υπέρ της επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο

Ο Κουβανός τραγουδιστής και συνθέτης Πάμπλο Μιλανές πέθανε σήμερα, σε ηλικία 79 ετών, στη Μαδρίτη, όπου νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός πράκτοράς του.

«Με μεγάλη οδύνη και θλίψη έχουμε τη λύπη να σας ενημερώσουμε ότι ο Πάμπλο Μιλανές πέθανε σήμερα 22η Νοεμβρίου το πρωί στη Μαδρίτη», ανέφερε ο ατζέντης του σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του καλλιτέχνη στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

«Ο πολιτισμός της Κούβας πενθεί μετά τον θάνατο» του Πάμπλο Μιλανές, τόνισε μέσω Twitter ο κουβανός πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο Κρους.

Αφού μεταδόθηκε η είδηση του θανάτου του, οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από μηνύματα Κουβανών που τού αποτίνουν φόρο τιμής κι εκφράζουν υποστήριξη στην οικογένειά του, αναρτώντας φωτογραφίες και βίντεο του καλλιτέχνη.

Yolanda

Πάμπλο Μιλανές: Έπασχε για αρκετά χρόνια από «ογκοαιματολογική πάθηση»

Ο τραγουδιστής εισήχθη πρόσφατα σε νοσοκομείο της Μαδρίτης καθώς έπασχε για αρκετά χρόνια από «ογκοαιματολογική πάθηση», που τον υποχρέωσε να εγκατασταθεί το 2017 στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, προκειμένου να «υποβληθεί σε θεραπεία που δεν υπήρχε στη χώρα του», είχε σημειώσει ο καλλιτεχνικός του πράκτορας την 11η Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι η κατάστασή του ήταν «σταθερή».

Αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένες συναυλίες του στην Ισπανία και στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Γεννημένος την 24η Φεβρουαρίου 1943 στην Μπαγιάμο, στην ανατολική Κούβα, ο Πάμπλο Μιλανές άρχισε τη σταδιοδρομία του τα χρόνια του 1960.

Pablo Milanés, Francisco Céspedes - Para Vivir (En Vivo Desde La Habana, Cuba)

Η επανάσταση και η ρήξη με τον Φιντέλ Κάστρο

Συγκαταλεγόταν στους ιδρυτές του Nueva Trova, μουσικού είδους βασισμένου στην ποίηση, πολιτικά στρατευμένου, που εμφανίστηκε μετά την επανάσταση στην Κούβα το 1959.

Είχε στρατευτεί υπέρ της επανάστασης με ηγέτη τον Φιδέλ Κάστρο, προτού πάρει τις αποστάσεις του κι εγκατασταθεί στο εξωτερικό, τελευταία στην Ισπανία, παρότι διατηρούσε πάντα, μέσω της μουσικής του, άρρηκτο δεσμό με τους Κουβανούς.

Μια από τις πιο συγκινητικές συναυλίες του δόθηκε στην Αβάνα τον Ιούνιο, όταν περίπου 10.000 θεατές τραγούδαγαν τη μια πίσω από την άλλη τις επιτυχίες του «Παμπλίτο», όπως τον έλεγαν με τρυφερότητα πολλοί, τραγούδια του όπως τα «Yolanda» και «Vivir».

Έπειτα από τρία χρόνια που είχαν περάσει χωρίς να πάει στην Κούβα, ο τραγουδιστής και συνθέτης, που μετακινείτο πλέον με μεγάλη δυσκολία, ανανέωσε τη βαθιά σχέση με το κοινό του με αυτή τη συναυλία, που έμοιαζε να έχει γεύση αποχαιρετισμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ