Κοσμος

Επίθεση στο Club Q: Πώς με μια «απίστευτη πράξη ηρωισμού» αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα για το μακελειό με τους πέντε νεκρούς

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Κολοράντο - Πυροβολισμοί σε γκέι κλαμπ: Έρευνες για το κίνητρο του 22χρονου δράστη - Ο αφοπλισμός από θαμώνες και οι μαρτυρίες

Οι θαμώνες του Club Q ήταν εκείνοι που αφόπλισαν τον 22χρονο δράστη της επίθεσης στο γκέι κλαμπ του Κολοράντο, ενώ ήδη είχε στερήσει τη ζωή πέντε ατόμων και είχε τραυματίσει ακόμη 25 άτομα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Κολοράντο Σπρινγκς Τζον Σάθερς,  θαμώνας άρπαξε το όπλο του22χρονου και άλλος τον ακινητοποίησε μέχρι να σπεύσουν οι Αρχές. 

Ο δήμαρχος σε μήνυμά του μετά την τραγωδία στο γκέι κλαμπ, χαρακτήρισε «απίστευτη πράξη ηρωισμού» τις κινήσεις των θαμώνων. «Η κλήση ήρθε στην αστυνομία στις 23:57. Η αστυνομία ήταν στο σημείο στις 12:00 - μια εκπληκτικά γρήγορη απάντηση», είπε στο CNN και πρόσθεσε: «Αυτό το περιστατικό τελείωσε στις 12:02, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρέμβαση τουλάχιστον ενός, πιθανώς δύο, πολύ ηρωικών ατόμων που υπέταξαν αυτόν τον τύπο... Φαίνεται ότι πήραν το πιστόλι του μαζί τους... και το χρησιμοποίησαν για να τον ακινητοποιήσουν. Αλλά είναι ένα φρικτό έγκλημα και θα μπορούσε να ήταν πολύ, πολύ χειρότερο για αυτούς τους ηρωικούς θαμώνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος. 

Ο κυβερνήτης του Κολοράντο Τζάρεντ Πόλις, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, επαίνεσε τα «γενναία άτομα που εμπόδισαν τον ένοπλο, πιθανότατα σώζοντας ζωές». Ο Μάθιου Χέινς, ένας από τους ιδιοκτήτες του κλαμπ, είπε στους New York Times ότι «δεκάδες ζωές σώθηκαν» χάρη στην επέμβασή τους. 

Κολοράντο: Πώς έγινε η επίθεση στο γκέι κλαμπ

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Αστυνομίας, «τα αρχικά στοιχεία και οι καταθέσεις δείχνουν ότι ο ύποπτος μπήκε στο Club Q και αμέσως άρχισε να πυροβολεί κατά των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα, καθώς προχωρούσε πιο μέσα στο κλαμπ. Ενώ ο ύποπτος βρισκόταν μέσα στο κλαμπ, τουλάχιστον δύο ηρωικοί άνθρωποι τον αντιμετώπισαν και πάλεψαν με τον ύποπτο. Τελικά, μπόρεσαν να εμποδίσουν τον ύποπτο να συνεχίσει να σκοτώνει. Τους χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ», είπε ο κ. Vasquez.

Από την πρώτη στιγμή, οι αρχές διεξάγουν έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για έγκλημα μίσους και αν υπάρχει εμπλοκή και άλλων ατόμων στην τραγωδία. 

Κολοράντο - Πυροβολισμοί σε γκέι κλαμπ: Η περιγραφή αυτόπτη μάρτυρα

Το Club Q φιλοξενούσε τη μοιραία νύχτα ένα χορευτικό πάρτι και είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση την Κυριακή το βράδυ για τον εορτασμό της Ημέρας Μνήμης των Τρανς. Ο Τζόσουα Θέρμαν, 34 ετών, βρισκόταν στο κλαμπ την ώρα του πυροβολισμού. Στην αρχή νόμιζε ότι τα πλάνα ήταν μέρος της μουσικής, είπε στην Colorado Sun, αλλά αργότερα έτρεξε να βρει καταφύγιο στο καμαρίνι του κλαμπ. «Όταν βγήκα υπήρχαν πτώματα στο πάτωμα, σπασμένα τζάμια, σπασμένα κύπελλα, άνθρωποι που έκλαιγαν», είπε και πρόσθεσε: «Τίποτα δεν εμπόδιζε αυτόν τον άντρα να έρθει να μας σκοτώσει. Γιατί έπρεπε να συμβεί αυτό; Γιατί; Γιατί έπρεπε να χάσουν τη ζωή τους οι άνθρωποι;»

Ο κ. Θέρμαν, που ζει κοντά στο κλαμπ, είπε ότι ήταν ένα σημαντικό μέρος της τοπικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας.  Ο μπάρμαν Μάικλ Άντερσον είπε ότι άκουσε τρία χτυπήματα και είδε το «περίγραμμα ενός όπλου» στα χέρια του υπόπτου. «Αυτό που δεν μπορώ να σταματήσω να σκέφτομαι είναι σκηνές της βραδιάς. Για τα σώματα, το αίμα, το σπασμένο γυαλί, τα συντρίμμια και το να βλέπω ένα ασφαλές μέρος να μετατρέπεται σε εμπόλεμη ζώνη», είπε στο KKTV.

Στην πολιτεία του Κολοράντο έχουν καταγραφεί και άλλοι μαζικοί πυροβολισμοί. Μεταξύ άλλων το μακελειό σε ένα σούπερ μάρκετ στο Μπόλντερ το 2021, όπου σκοτώθηκαν δέκα άνθρωποι. Το 2015, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πυροβολισμούς σε μια κλινική Planned Parenthood στο Κολοράντο Σπρινγκς.

Κολοράντο - Πυροβολισμοί σε γκέι κλαμπ: Τα συλλυπητήρια του Τζο Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε για το μακελειό ότι ο ίδιος και η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν προσεύχονται για τις οικογένειες των θυμάτων που σκοτώθηκαν στο Club Q στο Κολοράντο Σπρινγκς του Κολοράντο. «Αν και κανένα κίνητρο αυτής της επίθεσης δεν είναι ακόμη σαφές, γνωρίζουμε ότι η κοινότητα LGBTQI+ έχει υποστεί φρικτή βία μίσους τα τελευταία χρόνια. Η βία με όπλα συνεχίζει να έχει καταστροφικό και ιδιαίτερο αντίκτυπο στις LGBTQI+ κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα μας και οι απειλές βίας αυξάνονται», ανέφερε ο Μπάιντεν στη γραπτή δήλωση και πρόσθεσε: «Η Τζιλ και εγώ προσευχόμαστε για τις οικογένειες των πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Κολοράντο Σπρινγκς χθες το βράδυ, και για όσους τραυματίστηκαν σε αυτή την παράλογη επίθεση».

Με πληροφορίες από CNN και BBC