Κοσμος

Ντόναλντ Τραμπ: Μετά τον Μέρντοχ τώρα τον εγκαταλείπουν και τα «μεγάλα πορτοφόλια»

Ποιοι άλλοι δεν τον στηρίζουν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: Δεν τον στηρίζουν μεγάλοι δωρητές

Μετά τα μέσα ενημερώσης του Ρόυμπερτ Μέρντοχ τα οποία δεν θα στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο διευθυντής του επενδυτικού κολοσσού Blackstone, Στέφεν Σβάρτσμαν, έγινε ο τελευταίος πρώην υποστηρικτής του που ανακοίνωσε δημοσίως ότι οι ηγέτες «πρέπει να αναφέρονται στο σήμερα και στο αύριο, όχι στο χθες».

Ο ιδρυτής της Blackstone είναι ένας από τους πολλούς υψηλού προφίλ δωρητές που έχουν επικρίνει δημοσίως τον Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες, σημάδι της αυξανόμενης επιφυλακτικότητας απέναντι στην προσπάθεια του πρώην προέδρου να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Κεν Γκρίφιν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Citadel, υποστήριξε δημοσίως τον κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ως τον προτιμώμενο υποψήφιο για το 2024. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg News, ο Γκρίφιν αποκάλεσε τον Τραμπ «τρεις φορές χαμένο».

«Θέλω να πιστεύω ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι έτοιμο να προχωρήσει», δήλωσε ο Γκρίφιν στο πρακτορείο. Ο Γκρίφιν έχει ήδη δώσει 5 εκατ. δολάρια στον ΝτεΣάντις, ο οποίος κέρδισε την επανεκλογή του με συντριπτική διαφορά στις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, ο Ρόναλντ Λόντερ, ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος καλλυντικών της Νέας Υόρκης και μακροχρόνιος δωρητής των Ρεπουμπλικανών, δεν θα υποστηρίξει επίσης την τρέχουσα εκστρατεία του Τραμπ, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Ο Λόντερ δώρισε 100.000 δολάρια στο ταμείο νίκης του Τραμπ το 2017 και στη συνέχεια και πάλι το 2019 - εκτός από τις συνεισφορές του σε άλλες προεκλογικές πρωτοβουλίες των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μέρντοχ «τορπιλίζει» την υποψηφιότητα Τραμπ

Η πλευρά του Μέρντοχ δυσαρεστήθηκε έντονα –και δεν το έκρυψε- από τις απογοητευτικές επιδόσεις των εκλεκτών του Τραμπ κατά τις ενδιάμεσες εκλογές. Η κριτική ήταν καυστική για τον «αποτυχημένο» Τραμπ που σέρνει τους Ρεπουμπλικανούς από το ένα φιάσκο στο άλλο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο Guardian, η «αυτοκρατορία» του Μέρντοχ (Fox News, Wall Street Journal, New York Post) θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, εγκαταλείποντας τον Τραμπ και τη φθίνουσα πολιτική του επιρροή στην αμερικανική πολιτική.

Στέλεχος της News Corp με υψηλή θέση είπε στην i newspaper ότι «το ξεκαθαρίσαμε στον Ντόναλντ. Έγιναν μεταξύ συζητήσεις όπου ο Ρούπερτ κατέστησε σαφές στον Ντόναλντ ότι δεν μπορούμε να στηρίξουμε μια υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο.

Το μήνυμα υπέρ του ΝτεΣάντις έστειλε και ο Λάχλαν Μέρντοχ, ο μεγαλύτερος γιος του μεγιστάνα του Τύπου και διαφαινόμενος διάδοχός του στην ηγεσία των εταιρειών. Εξάλλου στην News Corp βλέπουν τον ΝτεΣάντις σαν μια «εξευγενισμένη» εκδοχή του Τραμπ.