Κοσμος

Έκρηξη πυραύλου στην Πολωνία: Το παρασκήνιο της G20 και η απαίτηση Ζελένσκι

Η Corriere della Sera αποκαλύπτει το ολονύχτιο θρίλερ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πολωνία: Η ένταση που προκλήθηκε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο - Τι ζητούσε ο Ζελένσκι από τον Μπάιντεν

Η έκρηξη πυραύλου στο έδαφος της Πολωνίας, που είχε ως αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να σκοτωθούν, έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο.

«Μεταξύ του Μπαλί, του Κιέβου, της Βαρσοβίας, αλλά και της Ουάσινγκτον το διπλωματικό παρασκήνιο ήταν έντονο», όπως σημειώνει δημοσίευμα της Corriere della Sera.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πριν ακόμη ξεκαθαρίσει το τοπίο για την προέλευση του πυραύλου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πίεζε για επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα, στις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για ρωσικό πύραυλο, ισχυρισμό που η ρωσική πλευρά απέρριψε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Άντονι Μπλίνκεν, ανέλαβαν να κατευνάσουν τα πνεύματα, αλλά και τις αντιδράσεις του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του προέδρου της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Η ιταλική εφημερίδα εξηγεί ότι η Δύση πρέπει να «περιορίσει τον Πούτιν», αλλά με τρόπο που δεν θα κλιμακώσει τη σύγκρουση σε έναν ευρύτερο, παγκόσμιο πόλεμο – εκτός και αν δεν μπορεί να γίνει αλλιώς.

Η ένταση υποχώρησε το πρωί της Τετάρτης, όταν ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «δεν φαίνεται πιθανό ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τους Ρώσους».

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος επιμένει πως ο πύραυλος δεν ήταν ουκρανικός. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine. Την ίδια ώρα οι συνεργάτες του τονίζουν πως έχουν στοιχεία που δείχνουν τη Ρωσία

Ο Ζελένσκι θεωρεί πως θα έπρεπε ήδη να είχε επιτραπεί σε ουκρανούς εμπειρογνώμονες να μεταβούν στον τόπο της έκρηξης. «Έχουμε δικαίωμα να είμαστε στην ομάδα που έχει αναλάβει την έρευνα; Βεβαίως», είπε.

Νωρίτερα, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας.

Πληροφορίες από Corriere della Sera