Κοσμος

H πρώην κυρία Μπέζος έδωσε άλλα δύο δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς

«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα για να μην τα μοιράζομαι» έχει δηλώσει η Μακένζι Σκοτ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H πρώην κυρία Μπέζος έδωσε άλλα δύο δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς
Η Μακένζι Σκοτ με τον Τζεφ Μπέζος © ΕPA/ΗOWARD BETTS

Μακένζι Σκοτ: Aκόμα δύο δισ. δολάρια για φιλανθρωπίες

Η φιλάνθρωπος Μακένζι Σκοτ έχει δωρίσει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε περισσότερους από 300 οργανισμούς τους τελευταίους επτά μήνες, όπως ανέφερε σε ανάρτησή της στο Medium τη Δευτέρα. Αυτό ακολούθησε την ανακοίνωση του πρώην συζύγου της και ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, ότι θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα να μοιραστώ», έγραψε τον Μάιο του 2019, όταν υπέγραψε το Giving Pledge και υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ έως το χρηματοκιβώτιο να είναι άδειο».

Η Σκοτ ακολουθεί τη φιλοσοφία της λευκής επιταγής στις δωρεές της, αφού επιτρέπει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τα χρήματά της να τα χρησιμοποιήσουν όπως κρίνουν. «Ενδυναμώνει τους παραλήπτες, κάνοντάς τους να νιώθουν πολύτιμοι και ξεκλειδώνοντας τις καλύτερες λύσεις τους», είχε γράψει τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με το Forbes, η Σκοτ διαθέτει περιουσία 46,7 δισ. δολαρίων και έχει δωρίσει το 18% από αυτήν, ενώ ο Μπέζος διαθέτει περιουσία 164,8 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων έχει χαρίσει τα 2,1 δισ. δολάρια, δηλαδή μόλις 1%.

Η Σκοτ εξήγησε ότι επέλεξε με προσοχή τις οργανώσεις, στις οποίες συνεισέφερε, ενώ η ομάδα της έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε όσες δραστηριοποιούνται σε κοινότητες με μεγάλα ποσοστά υποσιτισμού, φυλετικής ανισότητας και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε προγράμματα κοινωνικής αρωγής. Ορισμένες από τις δωρεές της αποσκοπούν στην αντιμετώπιση θεμελιωδών αναγκών, όπως συσσίτια απόρων, στήριξη μικρών δανειοληπτών, προγράμματα εργασιακής κατάρτισης, σχολικής ενίσχυσης και υποστήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων.

Αλλες δωρεές της Σκοτ κατευθύνθηκαν σε οργανώσεις, οι οποίες καταπολεμούν δομικά κοινωνικά προβλήματα, όπως τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων μειονοτήτων. Με βάση την περιουσία της τοποθετείται στη 18η θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πιο πλούσιων ανθρώπων.

Η ιστορία της

Η Μακένζι Σκοτ ήξερε από παιδί ότι ήθελε να γίνει συγγραφέας, αλλά για λόγους βιοπορισμού έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο finance, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Τζεφ Μπέζος. 

Στην D.E. Shaw, όπου δούλευε, άκουσε για πρώτη φορά «αυτό το τεράστιο γέλιο του». Τρεις μήνες αφότου γνωρίστηκαν είχαν αρραβωνιαστεί και ο γάμος τους, το 1993, έγινε όταν εκείνη ήταν μόλις 23 ετών. 

Ήταν τον καιρό που δούλευαν στην Shaw που ο Μπέζος είδε την τεράστια ανάπτυξη του ίντερνετ και αποφάσισε να μπει στις online πωλήσεις. «Είπα στη γυναίκα μου τη Μακένζι ότι ήθελα να αφήσω τη δουλειά μου και να κάνω αυτό το τρελό πράγμα, που πιθανότατα θα αποτύχει, αφού οι περισσότερες startups αποτυγχάνουν και δεν ήμουν σίγουρος τι θα συνέβαινε μετά από αυτό», είχε πει ο Μπέζος σε μία ομιλία του το 2010. Εκείνη θα μπορούσε να διαλέξει την οικονομική σταθερότητα (άλλωστε πέρασε δύσκολα αφότου η εταιρεία του πατέρα της χρεοκόπησε), όμως αποφάσισε να το ρισκάρει. «Μου είπε ότι πρέπει να το προσπαθήσω. Ήθελε να ακολουθήσω το πάθος μου», θυμόταν ο Μπέζος. 

Από τη στιγμή που η Amazon γεννήθηκε μέσα στο γκαράζ του σπιτιού τους, η Σκοτ βρισκόταν εκεί. Κρατούσε τα βιβλία και κανόνιζε όλα τα διαδικαστικά μέσα στην εταιρεία του συζύγου της. 

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Σκοτ άφησε τον Μπέζος να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας, προτιμώντας να κρατήσει εξαιρετικά χαμηλό προφίλ, παρότι και η ίδια ήταν πια μία συγγραφέας. Ακόμα και στο διαζύγιό τους (που συνοδεύτηκε από ένα σκάνδαλο, εξαιτίας της εξωσυζυγικής σχέσης του Μπέζος με την παρουσιάστρια Λόρεν Σάντσεζ), εκείνη κράτησε χαμηλούς τόνους. Του έδωσε το 75% των μετοχών που είχαν στην Amazon και το δικαίωμα ψήφου των δικών της μετοχών, με αποτέλεσμα να μείνει με το 4% της εταιρείας, που την εποχή εκείνη άξιζε 38 δισ. δολάρια.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ