Κοσμος

Ο Τζεφ Μπέζος υπόσχεται ότι θα δώσει εν ζωή την περιουσία του σε φιλανθρωπίες

Γιατί έχει επικριθεί έντονα στο παρελθόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Tζεφ Μπέζος υπόσχεται να δώσει όλα του τα χρήματα σε φιλανθρωπίες
Ο Τζεφ Μπέζος © ΕPA

O Tζεφ Μπέζος υπόσχεται να δώσει όλα του τα χρήματα σε φιλανθρωπίες

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος της καθαρής περιουσίας του ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της ζωής του, λέγοντας στο CNN σε αποκλειστική συνέντευξή του ότι θα αφοσιωθεί στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην υποστήριξη ανθρώπων που μπορούν να ενώσουν την ανθρωπότητα απέναντι στις βαθιές κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις.

Αν και δεν έδωσε πολλές λεπτομέρειες, αυτή είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνει ότι σκοπεύει να χαρίσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του. Οι επικριτές έχουν επιπλήξει τον Μπέζος επειδή δεν υπέγραψε το «Giving Pledge», μια υπόσχεση εκατοντάδων από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο στο σπίτι του στην Ουάσινγκτον στην Κλόι Μελάς του CNN, ο Μπέζος, μιλώντας μαζί με τη σύντροφό του, τη δημοσιογράφο και φιλάνθρωπο Λόρεν Σάντσεζ, δήλωσε ότι το ζευγάρι «χτίζει την ικανότητα να μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα».

Ερωτηθείς απευθείας από το CNN αν σκοπεύει να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπέζος είπε «Ναι, το θέλω».

Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Μπέζος έχει επικριθεί και για τον τρόπο με τον οποίο βγάζει και διαχειρίζεται τα δισεκατομμύριά του. Πολλά έχουν γραφτεί για τις δύσκολες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της Amazon στις τεράστιες αποθήκες ή οι οδηγοί που κάνουν τις παραδόσεις της. Όπως επίσης, πολλοί έχουν επικρίνει την επιμονή του Μπέζος να διαθέτει τα δισεκατομμύριά του στην διαστημική εταιρεία του, την Space Origin, και σε ταξίδια στο διάστημα, την ώρα που τόσα προβλήματα παραμένουν άλυτα στη γη.

Μακένζι Σκοτ: Η πρώην σύζυγος του Μπέζος έχει ήδη δώρισει πολλά δισ. δολάρια

Τον περασμένο Ιούνιο, η 51χρονη δισεκατομμυριούχος και πρώην σύζυγος του Μπέζος δώρισε 2,74 δισ. δολάρια σε 286 διαφορετικούς οργανισμούς και την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι δίνει 133,5 εκατ. δολάρια στον οργανισμό Communities in Schools, ο οποίος στηρίζει 2.900 πολύ φτωχά αμερικανικά σχολεία.

«Έχω δυσανάλογα πολλά χρήματα να μοιραστώ», έγραψε τον Μάιο του 2019, όταν υπέγραψε το Giving Pledge και υποσχέθηκε να δωρίσει τουλάχιστον τη μισή περιουσία της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Θα συνεχίσω να προσπαθώ έως το χρηματοκιβώτιο να είναι άδειο».

Η Σκοτ ακολουθεί τη φιλοσοφία της λευκής επιταγής στις δωρεές της, αφού επιτρέπει στις οργανώσεις που λαμβάνουν τα χρήματά της να τα χρησιμοποιήσουν όπως κρίνουν. «Ενδυναμώνει τους παραλήπτες, κάνοντάς τους να νιώθουν πολύτιμοι και ξεκλειδώνοντας τις καλύτερες λύσεις τους», είχε γράψει τον Ιούνιο.

Η Σκοτ αλλάζει το μοντέλο σε ό,τι αφορά τις δωρεές των δισεκατομμυριούχων, στηρίζοντας σκοπούς που έχουν στόχο να ανατρέψουν το κατεστημένο και να προωθήσουν την κοινωνική δικαιοσύνη. Και την ίδια στιγμή, αμφισβητεί το ίδιο το σύστημα που την έφερε σε μια τέτοια θέση ισχύος. «Όλοι προσπαθούμε να χαρίσουμε μία περιουσία που έγινε δυνατή από συστήματα τα οποία χρειάζεται να αλλάξουν», τόνισε το καλοκαίρι.

Βραβείο 100 εκατ. δολαρίων στην Ντόλι Πάρτον από τον Τζεφ Μπέζος της Amazon 

Ντόλι Πάρτον τιμήθηκε από τον ιδρυτή της Amazon και εκατομμυριούχο Τζεφ Μπέζος για το φιλανθρωπικό της έργο. Το βραβείο «Bezos Courage & Civility Award» συνοδεύεται από χρηματικο έπαθλο, ύψους 100 εκατ. δολαρίων. 

Το συγκεκριμένο βραβείο απονέμεται από τον ιδρυτή της διαστημικής εταιρείας «Blue Origin» σε πρόσωπα που «επιδιώκουν λύσεις με θάρρος και ευγένεια» σε προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Η Λόρεν Σάντσεζ, σύντροφος του Τζεφ Μπέζος, μιλώντας για τη διάσημη τραγουδίστρια της κάντρι και φιλάνθρωπο, Ντόλι Πάρτον, δήλωσε ότι είναι «μια γυναίκα που δίνει με την καρδιά της και ηγείται με αγάπη και συμπόνια σε κάθε πτυχή της δουλειάς της». Και πρόσθεσε: «Ανυπομονούμε να δούμε όλο το καλό που θα κάνεις με αυτό το βραβείο των 100 εκατ. δολαρίων».

Σε βίντεο από την τελετή απονομής η Ντόλι Πάρτον ανέφερε: «Ουάου! Είπατε 100 εκατ. δολάρια;. Νομίζω ότι οι άνθρωποι που είναι σε θέση να βοηθήσουν, πρέπει να βάλουν τα χρήματά τους εκεί που είναι η καρδιά τους. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να κάνω καλά πράγματα με αυτά τα χρήματα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ