Κοσμος

Χονγκ Κονγκ: Αντιστασιακό τραγούδι αντί τον εθνικό ύμνο της Κίνας σε αγώνα ράγκμπι

Το συγκλονιστικό βίντεο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χονγκ Κονγκ: Αντιστασιακό τραγούδι αντί τον εθνικό ύμνο της Κίνας σε αγώνα ράγκμπι
Χονγκ Κονγκ © ΕPA

Χονγκ Κονγκ: Αντιστασιακό τραγούδι σε αγώνα ράγκμπι

Οι αξιωματούχοι του Χονγκ Κονγκ ζήτησαν τη διεξαγωγή έρευνας μετά από έναν αγώνα ράγκμπι όπου αντί για τον εθνικό ύμνο της Κίνας ακούστηκε ένα τραγούδι διαμαρτυρίας.

Το τραγούδι «Δόξα στο Χονγκ Κονγκ» θεωρείται ο ανεπίσημος ύμνος του φιλοδημοκρατικού κινήματος του 2019. Οι στίχοι του τραγουδιού αναφέρονται στα «δάκρυα στη γη μας» και αναφέρονται στη «δημοκρατία και την ελευθερία».

Το τραγούδι ακούγεται να παίζει πριν από τον αγώνα μεταξύ του Χονγκ Κονγκ και της Νότιας Κορέας στο Asia Rugby Sevens, ένα ετήσιο περιφερειακό τουρνουά και οι παίκτες δεν φαίνεται να αντιδρούν. 

Η Ένωση Ράγκμπι του Χονγκ Κονγκ εξέφρασε τη Δευτέρα «έντονη δυσαρέσκεια» για το περιστατικό. 

Προ δυο μηνών συνελήφθη ένας κάτοικος του Χονγκ Κονγκ που έπαιζε με φυσαρμόνικα τον βρετανικό ύμνο για το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το βρετανικό προξενείο κατά τη διάρκεια της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο άνδρας άρχισε να παίζει φυσαρμόνικα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, ερμηνεύοντας τον βρετανικό ύμνο και το "Glory to Hong Kong", ένα τραγούδι που ήταν δημοφιλές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια.

Χονγκ Κονγκ: Τι έχει αλλάξει από το 2019

Η άλλοτε βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ παραδόθηκε στην Κίνα το 1997, πριν από ακριβώς 25 χρόνια, αλλά υπό «ειδικές» συνθήκες. Βάσει όσων είχαν συμφωνηθεί, το Χονγκ Κονγκ θα αποτελούσε ειδική διοικητική περιοχή της Κίνας (special administrative region) και σε αυτό το πλαίσιο θα διατηρούσε για μια περίοδο τουλάχιστον 50 ετών την διοικητική και οικονομική αυτονομία του, υπό την ταμπέλα «μια χώρα, δύο συστήματα».

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, και ειδικά από το 2017 και έπειτα, επί Σι Τζινπίνγκ, οι κινεζικές Αρχές κατηγορούνται πως έχουν επιβάλει σαρωτικές αλλαγές περιορίζοντας δραστικά την αυτονομία της περιοχής.

Οι κυβερνήσεις στο Πεκίνο και το Χονγκ Κονγκ έχουν κατ’ επανάληψη πει ότι ο νόμος για την ασφάλεια είναι απαραίτητος για να επέλθει η σταθερότητα ύστερα από τις συχνά βίαιες διαδηλώσεις του 2019 και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που απολαμβάνει η πόλη μετά την επιστροφή της σε κινεζική κυριαρχία το 1997 παραμένουν άθικτα.

Ο νόμος, που επιβλήθηκε από το Πεκίνο τον Ιούνιο του 2020 τιμωρεί αυτό που η Κίνα θεωρεί ανατροπή, απόσχιση, τρομοκρατία και συνωμοσία με ξένες δυνάμεις. Η κυβέρνηση έχει πει ότι οι διώξεις θα αντιμετωπιστούν ανεξάρτητα και σύμφωνα με τον νόμο και ότι οι ενέργειες επιβολής του νόμου δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική τοποθέτηση, το ιστορικό ή το επάγγελμα των συλληφθέντων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ