Κοσμος

Παρέμεινε στον έλεγχο των Δημοκρατικών η Γερουσία

Δεν χρειάζεται να περιμένουν το αποτέλεσμα της Τζόρτζια τον Ιανουάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παρέμεινε στον έλεγχο των Δημοκρατικών η Γερουσία
Τζο Μπαίντεν © EPA/ MICHAEL REYNOLDS

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Κρατούν τον έλεγχο της Γερουσίας οι Δημοκρατικοί

Τέσσερις ημέρες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν πως η Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτές Μάστο επικράτησε οριακά του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) στην κομβικής σημασίας πολιτεία της Νεβάδα.
Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία. Ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί όταν το 100μελές σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις για «κόκκινο κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές, που παραδοσιακά είναι δυσμενείς για το κυβερνών κόμμα. Ωστόσο, θα κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θέτοντας εμπόδια στην κυβέρνηση Μπάιντεν.
Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται πάντως να είναι μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές. Το δίκτυο NBC προέβλεψε μια εύθραυστη πλειοψηφία πέντε εδρών, με 220 Ρεπουμπλικάνους βουλευτές έναντι 215 Δημοκρατικών.
Οι Δημοκρατικοί έχουν πάντως ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας. Και αυτό γιατί εάν το 100μελές σώμα μείνει χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.

Ενδιάμεσες εκλογές - Ικανοποίηση Μπάιντεν για τη διατήρηση ελέγχου της Γερουσίας

Από την Καμπότζη όπου βρίσκεται για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας (East Asia Summit), ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών.


Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την οριακή επικράτηση της Κάθριν Κορτές Μέστο επί του Άνταμ Λάξαλτ (ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ), ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε: «Αισθάνομαι καλά και ανυπομονώ για τα επόμενα δύο χρόνια. Πλέον, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να αποφασίσουν ποιοι είναι».

Η προσοχή, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στρέφεται τώρα στον επαναληπτικό γύρο της 6ης Δεκεμβρίου στην Τζόρτζια για την έδρα της Γερουσίας, που θα είναι η 51η για τους Δημοκρατικούς σε περίπτωση που ο Ράφαελ Γουόρνοκ επιβληθεί του Ρεπουμπλικάνου, Χέρσελ Γουόκερ.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη διατήρηση του ελέγχου της Γερουσίας από τους Δημοκρατικούς, έγινε με τη νίκη τους στην Αριζόνα.

Ένα βήμα πριν από τον έλεγχο της Γερουσίας βρίσκονται οι Δημοκρατικοί μετά τη νίκη στην Αριζόνα. Εκεί ο γερουσιαστής Μαρκ Κέλι κερδίζει τη μάχη απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο, Μπλέικ Μάστερς.
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ