Κοσμος

Ο Πολ Χάγκις καλείται να αποζημιώσει με 7,5 εκατ. δολάρια δημοσιογράφο για υπόθεση βιασμού

Η καταγγελία της Χάλεϊ Μπριστ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο σκηνοθέτης Πολ Χάγκις
Ο σκηνοθέτης Πολ Χάγκις © EPA / WARREN TODA

 Πολ Χάγκις: Η απόφαση για αποζημίωση σε γυναίκα μετά την καταγγελία για βιασμό της από τον σκηνοθέτη - Το χρονικό και η απάντησή του

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Καναδός σκηνοθέτης, Πολ Χάγκις, καλείται να πληρώσει τουλάχιστον 7,5 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση σε μια γυναίκα που τον κατηγόρησε για βιασμό. 

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το σώμα των ενόρκων αποφάσισε ότι πρέπει να επιδικαστεί πρόσθετη τιμωρητική αποζημίωση, αλλά το ποσό που θα επιδικαστεί θα αποφασιστεί αργότερα. Ο 69χρονος έχει βραβευτεί με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σεναρίου για την ταινία «Crash», ενώ έχει υπογράψει και το σενάριο για μια άλλη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, το «Million Dollar Baby».

Filmmaker Paul Haggis liable for $7.5M in rape suit

Πολ Χάγκις: Οι κατηγορίες σε βάρος του - Το χρονικό 

Ο Χάγκις κατηγορείται ότι εξανάγκασε τη δημοσιογράφο Χάλεϊ Μπριστ σε σεξουαλική συνεύρεση μαζί του. Σύμφωνα με τις καταγγελίες του θύματος ο βραβευμένος σκηνοθέτης γνωρίστηκε μαζί της στις αρχές της δεκαετίας του 2010 όταν αυτή εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε εταιρεία προώθησης ταινιών.

Μετά από την προβολή μιας ταινίας τον Ιανουάριο του 2013, προσφέρθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της, και κατόπιν την κάλεσε στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη για ένα ποτό. Η Μπριστ, 36 ετών, είπε ότι στη συνέχεια ο Χάγκις την εξανάγκασε να κάνει στοματικό σεξ και τη βίασε παρά τις εκκλήσεις της να σταματήσει.

Από την πλευρά του ο Πολ Χάγκις υποστήριξε ότι η δημοσιογράφος τον φλέρταρε, και ενώ μερικές φορές φαινόταν να βρίσκεται «σε (εσωτερική) σύγκρουση», ξεκίνησε «τα φιλιά και το στοματικό σεξ σε μια απολύτως συναινετική αλληλεπίδραση». Είπε δε, ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί αν είχαν σεξουαλική επαφή. Οι ένορκοι τάχθηκαν στο πλευρό της Μπριστ, η οποία κατέθεσε ότι υπέστη ψυχολογικές και επαγγελματικές συνέπειες από τη συνάντησή της με τον Χάγκις. Έκανε μήνυση εναντίον του στα τέλη του 2017. «Νόμιζα ότι με πήγαινε με το αυτοκίνητο στο σπίτι. Συμφώνησα να πιω ένα ποτό. Αυτό που συνέβη δεν έπρεπε να γίνει ποτέ. Και δεν ήμουν σε καμία περίπτωση υπαίτια, υπαίτιος ήταν αυτός και οι πράξεις του», αντέτεινε στους ενόρκους.

Δήλωσε δε, ότι αποφάσισε να μηνύσει τον σκηνοθέτη επειδή οι δημόσιες καταδίκες του Χάγκις για τη συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινστιν την εξόργισαν: «Αυτός ο άντρας με βίασε και παρουσιάζεται ως υπέρμαχος των γυναικών στον κόσμο», θυμάται να σκέφτεται τότε.

Τέσσερις άλλες γυναίκες έχουν επίσης καταθέσει ότι υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση από τον Χάγκις, και σε μία περίπτωση βιασμό, σε χωριστές υποθέσεις που χρονολογούνται από το 1996. Καμία από τις τέσσερις δεν κινήθηκε νομικά.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ