Κοσμος

Ράπερ που υπερασπίστηκε την Μαχσά Αμινί κινδυνεύει με εκτέλεση στο Ιράν

Πληροφορίες ότι έγινε προσπάθεια να φιμωθεί η οικογένειά του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο νεαρός ράπερ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή
Ο νεαρός ράπερ αντιμέτωπος με τη θανατική ποινή © Youtube

Ιράν: Αντιμέτωπος με θανατική ποινή ράπερ - Η υποστήριξη των διαδηλωτών, η θέση για τη Μαχσά Αμινί και η απόφαση του δικαστηρίου

Αντιμέτωπος με την εκτέλεσή του βρίσκεται ένας νεαρός ράπερ, ο οποίος πριν από τρεις εβδομάδες συνελήφθη στο σπίτι του, κατηγορούμενος ότι στράφηκε κατά του Θεού και υποστήριξε τους αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Hengaw για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, οι κρατούμενοι όπως ο Yasin, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το ιρανικό καθεστώς για να προσπαθήσουν να τρομοκρατήσουν όσους συνεχίζουν να διαμαρτύρονται. Ο Γιασίν, γνωστός και καταξιωμένος καλλιτέχνης και ράπερ, έγραψε μηνύματα συμπαράστασης στους διαδηλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχει γράψει αρκετά τραγούδια διαμαρτυρίας. «Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση σκοτώνει εύκολα ανθρώπους και καταδικάζει απευθείας τους κρατούμενους σε θάνατο», δήλωσε ο Soma Rostami από το Hengaw. «Ο Σαμάν Γιασίν βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο και πρέπει να είμαστε η φωνή του».

Άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι αρχές προσπάθησαν να φιμώσουν την οικογένεια του Γιασίν. Η θανατική ποινή που κρέμεται πάνω από τον Γιασίν έρχεται εν μέσω ισχυρισμών ότι ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές υποβάλλονται σε βασανιστήρια στην κράτηση. Τα μέλη της οικογένειας του Toomaj Salehi, ενός 32χρονου μουσικού και ράπερ, ο οποίος επίσης βρίσκεται υπό κράτηση μετά τη σύλληψή του στις 30 Σεπτεμβρίου με δύο φίλους του, ισχυρίζονται ότι έχει υποβληθεί σε «βαριά βασανιστήρια» στα χέρια του καθεστώτος.

«Όταν ακούσαμε για τη σύλληψή του, ήμασταν συντετριμμένοι. Αυτήν τη στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσουμε αυτό που υποστήριξε. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας τραυματίσουν ακόμη περισσότερο και να μας ενσταλάξουν φόβο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το βάναυσο καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας συλλαμβάνει επικριτές και αθώους πολίτες και παραβιάζει τους νόμους», είπε η οικογένεια του και πρόσθεσε: «Ακόμη και αν οι δικηγόροι προσέλθουν στα δικαστήρια για λογαριασμό των οικογενειών τους, κινδυνεύουν και αυτοί να συλληφθούν. Δεν έχουμε πληροφορίες για την υγεία του, για τις κατηγορίες  ή για την κατάσταση της υγείας του και ανησυχούμε σοβαρά για τη ζωή του».

Την περασμένη εβδομάδα, δύο γυναίκες δημοσιογράφοι που βοήθησαν στην αποκάλυψη της ιστορίας του θανάτου της Mahsa Amini καταγγέλθηκαν ως κατάσκοποι της CIA από τις ιρανικές αρχές, μια κατηγορία που επισύρει τη θανατική ποινή.

Ιράν: 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί - Ανάμεσά τους παιδιά

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εκτιμάται ότι 14.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν τεθεί υπό κράτηση από το καθεστώς από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, αφού η 22χρονη Mahsa Amini πέθανε υπό κράτηση έχοντας συλληφθεί από την αστυνομία ηθικής του Ιράν

«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν συλληφθεί, μεταξύ των οποίων υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φοιτητές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο Javaid Rehman, ο ειδικός εισηγητής για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, την Τετάρτη.

«Σε μια άλλη πιο ανησυχητική εξέλιξη, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα διεξάγουν δημόσιες δίκες για πάνω από 1.000 συλληφθέντες στην Τεχεράνη και έναν παρόμοιο αριθμό εκτός της πρωτεύουσας… Οι κατηγορίες εναντίον αυτών των προσώπων θα περιλαμβάνουν κατηγορίες που επισύρουν θανατική ποινή. Ελλείψει εγχώριων καναλιών λογοδοσίας, θα τονίσω τη σημασία του ρόλου και της ευθύνης της διεθνούς κοινότητας στην αντιμετώπιση της ατιμωρησίας για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν».

Στις 6 Νοεμβρίου, 227 Ιρανοί νομοθέτες προέτρεψαν το δικαστικό σώμα «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους δράστες αυτών των εγκλημάτων και όλους εκείνους που βοήθησαν στα εγκλήματα και προκάλεσαν ταραχοποιούς», κάτι που οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε κύμα εκτελέσεων και ισόβια κάθειρξη. Οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να διεξάγουν δίκες για 1.000 διαδηλωτές που κρατούνται στην Τεχεράνη.

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ