Κοσμος

Με ποιους περνούν τον χρόνο τους οι Αμερικανοί

Τι συμπεραίνει η πιο πρόσφατη έρευνα για τις κοινωνικές σχέσεις στις ΗΠΑ

62222-137653.jpg
A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγόρια και κορίτσια αγκαλιασμένα, καθισμένα πλάτη προς την κάμερα
© Unsplash/ Duy Pham

Έρευνα με πληροφορίες από την American Time Use Survey και Our World in Data κατέγραψε με ποιους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους περνούν περισσότερο χρόνο οι Αμερικανοί.

Μια έρευνα που χρησιμοποίησε πληροφορίες από την American Time Use Survey και Our World in Data κατέγραψε με ποιους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους περνούν περισσότερο χρόνο οι Αμερικανοί, ανά ηλικία: με τους φίλους τους; Με μέλη της οικογένειας; Με τον/την σύντροφό τους; Με τους συναδέλφους στο περιβάλλον της εργασίας; Η έρευνα καλύπτει μια περίοδο δέκα ετών, από το 2009 έως το 2019 και μετρά τον μέσο όρο των λεπτών της ώρας που αφιερώνει κανείς στην κάθε ομάδα κοινωνικών σχέσεων. Ο χρόνος που αφιερώνεται σε πολλά άτομα μπορεί να μετρηθεί περισσότερες από μία φορές: π.χ. συμμετοχή σε πάρτι με φίλους και σύζυγο μετράει τόσο για τις φιλικές σχέσεις όσο και για τις σχέσεις με τον/την σύντροφο.

Στα εφηβικά του χρόνια ο μέσος Αμερικανός περνά τον περισσότερο χρόνο του μόνος και με την οικογένειά του. Αυτό είναι λογικό, καθώς η πλειονότητα των ατόμων κάτω των 18 ετών ζουν σε ένα σπίτι με την πυρηνική οικογενειακή τους μονάδα, δηλαδή γονείς και αδέρφια. Δεν αποτελεί έκπληξη και το γεγονός ότι κατά την εφηβεία οι άνθρωποι αφιερώνουν στους φίλους περισσότερο χρόνο από όσο όταν ενηλικιώνονται.

Στη συνέχεια, οι 25χρονοι περνούν κατά μέσο όρο 275 λεπτά την ημέρα μόνοι τους και 199 λεπτά με τους συναδέλφους τους. Από την ηλικία των 20 έως το 30, όταν μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό, μειώνεται ο χρόνος που περνούν με την οικογένεια, ενώ φαίνεται ότι μέχρι τα 35 εξακολουθούν να περνούν τον περισσότερο χρόνο με τον εαυτό τους: 263 λεπτά την ημέρα. Με τους συνεργάτες, ο χρόνος ανέρχεται σε 450 λεπτά ή περίπου 7,5 ώρες την ημέρα. Αν και οι άνθρωποι περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά και τους συντρόφους τους καθώς μεγαλώνουν, η τάση αλλάζει, καθώς οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά και τα αποκτούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν γίνεται 45 ετών, ο μέσος Αμερικανός περνά 309 λεπτά την ημέρα μόνος του και 199 λεπτά με τα παιδιά του. Ο χρόνος με τους συναδέλφους παραμένει σχετικά σταθερός καθόλη τη διάρκεια της πέμπτης δεκαετίας της ζωής, κάτι που συμπίπτει με τη μέση της καριέρας για τους περισσότερους ανθρώπους στο εργατικό δυναμικό.

Μέχρι την ηλικία των 55 ετών, ο χρόνος που αφιερώνει στον εαυτό του εξακολουθεί να βρίσκεται σε προτεραιότητα, αλλά ο χρόνος που αφιερώνει σε έναν σύντροφο φτάνει τα 184 λεπτά και ο χρόνος με τους συναδέλφους αυξάνεται επίσης, ενώ μειώνεται ο χρόνος με τα παιδιά. Η έρευνα έδειξε ότι ένας 55ρης περνάει 384 λεπτά μόνος, ένας 65ρης 444 λεπτά, ένας 75ρης 463. Όπως είναι φυσικό, ο χρόνος που αφιερώνεται τα παιδιά μειώνεται απότομα όταν η νεότερη γενιά μπαίνει στην ενηλικίωση και αρχίζει να φεύγει από το σπίτι ή να περνά περισσότερο χρόνο με παρέες. Σήμερα στις ΗΠΑ, τα παιδιά εγκαταλείπουν το οικογενειακό σπίτι αργότερα απ’ ό,τι στη δεκαετία του 1980-90. Το 52% των ενήλικων παιδιών στις ΗΠΑ σήμερα ζουν με τους γονείς τους: δεν είναι τόσο οικονομικό ζήτημα όσο ζήτημα μικρότερου χάσματος των γενεών.

Καθώς οι άνθρωποι πλησιάζουν τα γηρατειά, περίπου στην ηλικία των 65 ετών, περνούν όλο και λιγότερο χρόνο με τους συναδέλφους τους εφόσον αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται και πολύ περισσότερο χρόνο μόνοι ή με τη/τον σύζυγο. Στη συνέχεια, από την ηλικία των 65-75 ετών, περνούν σταθερά τον περισσότερο χρόνο μόνοι: δεν είναι μόνο ότι μένουν χήροι ή ότι χάνουν φίλους που φεύγουν από τη ζωή, ή ότι υπάρχει κάποιου είδους απομόνωση. Καταγράφεται μια τάση να μη χάνεται χρόνος σε συναναστροφές χωρίς νόημα: πολλοί άνθρωποι που έχουν μοναχική τάση ως νέοι, γίνονται μοναχικοί στην πράξη· δεν παρασύρονται από παρέες και ξέρουν πώς θέλουν να περάσουν τον χρόνο τους.

Όταν κάποιος φτάσει τα 80, τα λεπτά που περνά μόνος ημερησίως φτάνουν τα 477. Αυτό μπορεί να είναι όντως μια προβληματική πραγματικότητα: ο πληθυσμός γερνάει σε πολλές χώρες στον κόσμο και περισσότεροι ηλικιωμένοι μένουν χωρίς πόρους ή κοινωνικές συνδέσεις. Έτσι κι αλλιώς, το ένα τέταρτο των ηλικιωμένων Αμερικανών ζουν μόνοι και η τάση για σόλο διαβίωση αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και παρατηρείται σε όλες τις ώριμες οικονομίες. Η αύξηση του χρόνου που περνούν οι άνθρωποι μόνοι τους δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με μοναξιά: το Our World in Data διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε άμεση συσχέτιση μεταξύ της ζωής σόλο και των συναισθημάτων μοναξιάς.

Μια τελευταία σκέψη είναι ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία στις κοινωνικές μας αλληλεπιδράσεις. Χάρη στα smartphones και τις κοινωνικές πλατφόρμες, ο χρόνος που περνάμε μόνοι δεν σημαίνει «μόνοι»· σημαίνει συχνά σε διαρκή επικοινωνία με πολλούς ανθρώπους. To 2021 τo 61% των Αμερικανών πάνω από 65 ετών ήταν χρήστες του διαδικτύου και το 45% συμμετείχαν στα social media μέσω tablet ή H/Y. Φυσικά, τα ποσοστά αυτά σε νεαρότερες ηλικίες είναι πολύ μεγαλύτερα: 97% των νέων 18-29 ετών χρησιμοποιούν smartphone, γεγονός που καθιστά το σόλο χρόνο όχι και τόσο σόλο. Στις ΗΠΑ, 303 εκατομμύρια άνθρωποι είναι συνδεδεμένοι με το Ίντερνετ, πράγμα που κάνει αρκετά δύσκολο να μετρηθεί πόσο χρόνο περνούν με την κάθε κοινωνική ομάδα: μετράνε βιντεοσυναντήσεις; Και πώς αλλάζει το τοπίο της μοναχικότητας ο WhatsApp Messenger;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ