Κοσμος

Χάνει την Πενσυλβάνια ο εκλεκτός του Ερντογάν - «Κλειδί» η πολιτεία για τη Γερουσία

Ο Τζον Φέτερμαν κερδίζει τη μάχη στο νήμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενδιάμεσες εκλογές: Χάνει την Πενσυλβάνια ο εκλεκτός του Ερντογάν
Τζον Φέτερμαν © EPA/JIM LO SCALZO

Ενδιάμεσες εκλογές - ΗΠΑ: Χάνει την Πενσυλβάνια ο εκλεκτός του Ερντογάν - Νίκη για Τζον Φέτερμαν

Νίκη για τους Δημοκρατικούς στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσυλβάνια, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του NBC News και του CBS, ο Δημοκρατικός Αντικυβερνήτης της Πενσυλβάνια, Τζον Φέτερμαν, θα νικήσει τον Ρεπουμπλικανό, Δρ Μεχμέτ Οζ, σε μια κομβική κούρσα για τη Γερουσία που θα μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστικό πλήγμα για τους Ρεπουμπλικάνους στη μάχη για τον έλεγχο της άνω αίθουσας του Κογκρέσου.

Όπως μεταδίδει το CNBC με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Φέτερμαν προηγείται του Οζ με 49,4% έναντι 48,1%, με διαφορά περίπου 66.000 ψήφων, σύμφωνα με το NBC.

Ο Φέτερμαν θα διαδεχθεί τον συνταξιούχο γερουσιαστή Πατ Τούμεϊ, μεταφέροντας μια έδρα της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους στα χέρια των Δημοκρατικών.

Οι Δημοκρατικοί, που κατείχαν τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία στη Γερουσία, πίστευαν ότι θα ανατρέψουν την έδρα στην πολιτεία-κλειδί, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν νίκησε τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δύο χρόνια νωρίτερα.

«Είναι επίσημο. Θα είμαι ο επόμενος γερουσιαστής των ΗΠΑ από την Πενσυλβάνια», έγραψε ο Φέτερμαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο Twitter. «Ποντάραμε στους ανθρώπους της Πενσυλβάνια – και δεν μας απογοήτευσαν», αναφέρει το tweet του Φέτερμαν.

eklogs

Ενδιάμεσες εκλογές - ΗΠΑ: Οι σχέσεις του Οζ με την Τουρκία

Πέρα από την υποστήριξη που έλαβε από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Μεχμέτ Οζ έχει κατακριθεί και για τις στενές σχέσεις που έχει κρατήσει με την Τουρκία, αλλά και με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ένα από τα θέματα μάλιστα με τα οποία ταυτίζεται με την Άγκυρα, είναι και η μακροχρόνια άρνηση του να αναγνωρίσει ως Γενοκτονία τις σφαγές των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.

O Οζ έχει διατηρήσει ξεχωριστούς δεσμούς με την πατρίδα των γονιών του, καθώς όπως έχει ισχυριστεί, πολλά μέλη της οικογένειας του κατοικούν ακόμα στην Τουρκία.
Επικριτές όμως του Οζ τον κατηγορούν ότι οι σχέσεις του με την Τουρκία δεν περιορίζονται απλά στην τουρκική του υπηκοότητα, αλλά εκτείνονται μέχρι τα ανώτατα κυβερνητικά αξιώματα της Τουρκίας και το κόμμα του Ερντογάν. Χαρακτηριστικά, του «επιρρίπτουν» μία συνάντηση του 2014 με τον Τούρκο πρόεδρο, πολυάριθμες εμφανίσεις με σημαίνοντα στελέχη του ΑΚΡ, ενώ από το 2017 ο Οζ λειτουργεί ως «δημόσιο πρόσωπο» της Turkish Airlines. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ