Κοσμος

Ισπανία: 15 μήνες φυλάκιση για fake news στο Twitter  

Οι αναρτήσεις με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο από μέλος της εθνοφρουράς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίντεο με fake news για μετανάστη διακινούσε μέλος της εθνοφρουράς στην Ισπανία
Βίντεο με fake news για μετανάστη διακινούσε μέλος της εθνοφρουράς στην Ισπανία © Pixabay (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Ισπανία: Φυλάκιση 15 μηνών σε μέλος της εθνοφρουράς στην Ισπανία - Το βίντεο με τα fake news για μετανάστη

Μέλος της εθνοφρουράς στην Ισπανία που δημοσίευσε βίντεο στο Twitter με ψευδές περιεχόμενο (fake news), με σκοπό να κατηγορήσει έναν μετανάστη για βία, καταδικάστηκε σήμερα σε 15 μήνες φυλάκιση. Πρόκειται για μια από τις πρώτες υποθέσεις διάδοσης ψευδών ειδήσεων που εξετάστηκε από την ισπανική δικαιοσύνη.

O κατηγορούμενος και η εισαγγελία, η οποία αρχικά ζήτησε φυλάκιση δύο ετών, κατέληξαν σε συμφωνία λίγο πριν από την έναρξη της δίκης στη Βαρκελώνη για την επιβολή ποινής φυλάκισης 15 μηνών και προστίμου 1.620 ευρώ, ανακοίνωσε το ισπανικό δικαστήριο, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.

Καθώς η ποινή είναι μικρότερη των δύο ετών και είναι πρώτη καταδίκη για τον κατηγορούμενο, πιθανότατα θα γίνει διακανονισμός για την αποφυγή φυλάκισης μέλους της εθνοφρουράς, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση, η εθνοφρουρά κίνησε πειθαρχική διαδικασία εναντίον του μέλους της.

Το βίντεο με τα fake news για τον βίαιο μετανάστη στην Ισπανία

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε ήδη δημοσιεύσει πολλές αναρτήσεις με ρατσιστικό και ξενοφοβικό περιεχόμενο, σύμφωνα με την εισαγγελία, ανήρτησε ένα βίντεο στο Twitter το 2019 στο οποίο εμφανιζόταν ένας άνδρας να επιτίθεται σε μια γυναίκα, γρονθοκοπώντας και κλωτσώντας την μέχρι εκείνη να χάσει τις αισθήσεις της.

Είχε, μάλιστα, συνοδεύσει το βίντεο με ένα κείμενο που έλεγε στα ισπανικά: «Εδώ βλέπετε έναν Μαροκινό ασυνόδευτο ανήλικο μετανάστη στο Κανέτ ντε Μαρ», μια πόλη της Καταλονίας, όπως «εκείνους στους οποίους θα δίνουμε χρήματα μέχρι να γίνουν 23 ετών». Το μέλος της εθνοφρουράς είχε ισχυριστεί ότι ο δράστης είχε βιάσει το θύμα και πως τα μέσα ενημέρωσης δεν είχαν μεταδώσει την «είδηση».

Το βίντεο, που συγκέντρωσε 21.900 προβολές, δεν αντιστοιχούσε σε επίθεση που σημειώθηκε σε αυτήν την καταλανική πόλη, αλλά στην Κίνα.

«Με τη διάδοση του αναφερόμενου κειμένου και του συγκλονιστικού βίντεο, ο κατηγορούμενος θέλησε, με έκδηλη περιφρόνηση της αλήθειας και με μαζικό και αδιάκριτο τρόπο μεταξύ όλων των πιθανών χρηστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Twitter, να συσχετίσει το περιεχόμενο του βίντεο με έναν υποτιθέμενο βιασμό που συνέβη στην πόλη Κανέτ ντε Μαρ» είπε ο εισαγγελέας.

«Όλα αυτά με στόχο τη μαζική και άδικη δυσφήμιση των ασυνόδευτων ανηλίκων από άλλες χώρες» πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Ο λογαριασμός στο Twitter, όπου ο κατηγορούμενος δημοσίευσε το βίντεο, έχει κλείσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ