Κοσμος

Hushpuppi, ο influencer που κατέληξε στη φυλακή ως κοινός απατεώνας

Η άνοδος και η πτώση του «Yahoo Boy»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο απατεώνας του Instagram
© Instagram

Ο Ραμόν Αμπάς, γνωστός με το ψευδώνυμο Hushpuppi, βρέθηκε στο εδώλιο με τη κατηγορία της συμμετοχής σε οργανωμένα οικονομικά εγκλήματα

Ο Ραμόν Αμπάς, γνωστός στους εκατομμύρια followers του στο Instagram ως Hushpuppi, θεωρείται από το FBI ως ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες στον κόσμο.

Ο ίδιος δήλωσε ένοχος για ξέπλυμα χρήματος και του έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης άνω των 11 ετών.

Ποιος είναι ο νιγηριανός «ρομαντικός απατεώνας»

Ο Ραμόν Αμπάς ξεκίνησε ως μικροαπατεώνας (Yahoo Boy) στη Νιγηρία και έφτασε να ζει τη μεγάλη ζωή στο Ντουμπάι.

Μεγάλωσε σε μία φτωχή παραθαλάσσια περιοχή στη νοτιοανατολικά του Λάγος, της εμπορικής πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Ο πατέρας του ήταν οδηγός ταξί και εκείνος δούλευε με τη μητέρα του, στην αγορά.

Ο Αμπάς λάτρευε να πετάει τα χρήματά του, θυμάται ένας ντόπιος. «Ήταν γενναιόδωρος. Κέρναγε συνεχώς μπύρες όλο το μαγαζί», είχε πει.

Για τους ντόπιους ήταν ένας «Yahoo». Τα «Yahoo Boys» πήραν το όνομά τους από τη δημοφιλέστερη υπηρεσία email της εποχής, ήταν μικροαπατεώνες που έβγαζαν χρήματα από το κυβερνοέγκλημα. Πιο συγκεκριμένα έκλεβαν ταυτότητες, στη συνέχεια και αφού εντόπιζαν τα διαδικτυακά τους θύματα δημιουργούσαν ερωτικούς δεσμούς και με την πάροδο του χρόνου ζητούσαν χρήματα.

Ο Αμπάς διεύρυνε τους εγκληματικούς του ορίζοντες. Το 2014 βρισκόταν στη Μαλαισία και το 2017 στο Ντουμπάι. Τον Φεβρουάριο του 2019, προσπάθησε να ξεπλύνει 13 εκατομμύρια ευρώ που έκλεψε μια συμμορία βορειοκορεατών χάκερ από τράπεζα της Μάλτας.

Ο ίδιος, συνελήφθη τον Ιούνιο του 2020, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από έφοδο της τοπικής αστυνομίας στο διαμέρισμά του.

Οι αρχές εντόπισαν 41 εκατομμύρια δολάρια μετρητά, 13 πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εντοπίστηκαν και 100.000 αρχεία εξαπάτησης μαζί με διευθύνσεις από 2 εκατομμύρια πιθανά θύματα.

ampas-apati

Σύμφωνα με την εισαγγελέα των ΗΠΑ, Tracy L. Wilkison, ο κατηγορούμενος μαζί με συνεργάτες, πλαστογράφησαν τη χρηματοδότηση ενός σχολείου και δημιούργησαν έναν ψεύτικο ιστότοπο, προκειμένου να πείσουν έναν επιχειρηματία από το Κατάρ να πάρει μερίδιο επενδύοντας με τα χρήματά του.

«Κατάφερε να αποσπάσει το υπέρογκο ποσό των 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων δόθηκε για αγορά πανάκριβου ρολογιού, ενός Richard Mille RM11-03, το οποίο έπειτα εμφανίστηκε και στις αναρτήσεις του στο Instagram», ανέφερε η εισαγγελέας.

Ο Ραμόν Αμπάς ζούσε μια πολυτελή ζωή και μέσα από τα social media προωθούσε την ακριβή ζωή του, με τα πανάκριβα ρούχα, ρολόγια και τα υπερπολυτελή αυτοκίνητά του.

Πηγή: BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ