Κοσμος

Ο στιγμιαίος καφές έσωσε δυο μεταλλωρύχους στη Νότια Κορέα - Έμειναν εννιά μέρες παγιδευμένοι

Βρίσκονταν 200 μέτρα κάτω από τη γη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μεταλλωρύχοι στη Νότια Κορέα
Επιχείρηση διάσωσης στη Νότια Κορέα © Υonhap/EPA

Νότια Κορέα: Ανθρακωρύχοι σώθηκαν από «θαύμα» - Έτρωγαν στιγμιαίο καφέ 

Δύο μεταλλορύχοι που πέρασαν εννέα ημέρες παγιδευμένοι σε ένα ορυχείο ψευδαργύρου της Νότιας Κορέας έζησαν τρώγοντας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη. Οι άνδρες, ηλικίας 62 και 56 ετών διατηρήθηκαν ζεστοί ανάβοντας φωτιά και κατασκευάζοντας μια σκηνή από πλαστικό.

Η είδηση έρχεται κατά τη διάρκεια περιόδου εθνικού πένθους για τη Νότια Κορέα, αφού περισσότεροι από 150 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συντριβή στην πρωτεύουσα Σεούλ την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν σε βάθος σχεδόν 200 μέτρων κάτω από τη γη μετά την κατάρρευση τμήματος του ορυχείου ψευδαργύρου στο οποίο εργάζονταν στις 26 Οκτωβρίου στην Μπονγκουά, στα ανατολικά της χώρας. Διασώθηκαν τελικά τη νύχτα της 4ης Νοεμβρίου - περισσότερες από εννέα ημέρες μετά την έναρξη της δοκιμασίας τους. Και οι δύο μπόρεσαν να βγουν από το ορυχείο και μεταφέρθηκαν σε τοπικό νοσοκομείο. 

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι μεταλλορύχοι επέζησαν πίνοντας νερό που έπεσε από το ταβάνι και χρησιμοποιώντας σκόνη στιγμιαίου μείγματος καφέ ως γεύμα.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε την Πέμπτη, όταν οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης άνοιξαν μια τρύπα και τοποθέτησαν μια μικρή κάμερα σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τους ανθρακωρύχους, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Τελικά τους ανακάλυψαν να κάθονται ώμος με ώμο για να ζεσταθούν, σε έναν ευρύχωρο θάλαμο όπου συναντώνται πολλές στοές του ορυχείου.

Η ανιψιά ενός από τους επιζώντες περιέγραψε πως ο θείος της δεν την αναγνώρισε όταν βγήκε έξω, επειδή φορούσε μάσκα ματιών μετά από σχεδόν δέκα ημέρες στο σκοτάδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ