Κοσμος

Τζένοβα: Ρατσιστικό έγκλημα με όπλο κυνηγιού αγριογούρουνου στο κέντρο της ιταλικής πόλης

O δράστης φώναξε «Να γυρίσετε στα σπίτια σας, βρωμομετανάστες» προτού στοχεύσει τον άτυχο Περουβιανό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ιταλία: Ο φόνος ενός λατινοαμερικανού με τόξο και η ανησυχία μήπως η εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι απελευθερώσει ξενοφοβικά ένστικτα.

Με τόξο και βέλος ο 63χρονος Evaristo Scalco Prima σκότωσε προχθές στο κέντρο της Τζένοβα, στη βόρεια Ιταλία, τον 41χρονο Περουβιανό εργάτη Romero Miranda Alfredo Javier. Οι κάμερες του δρόμου κατέγραψαν διαπληκτισμό μεταξύ του θύματος και ενός άλλου Λατινοαμερικανού, κατά τον οποίον ο Γενοβέζος, ενοχλημένος από τη φασαρία βγήκε στο παράθυρο και έριξε το βέλος στους Λατινοαμερικανούς χτυπώντας θανάσιμα τον έναν. Μόλις κατάλαβε ότι η κατάστασή του ήταν σοβαρή, κατέβηκε στον δρόμο και προσπάθησε να βγάλει το βέλος από το σώμα του ανθρώπου, όμως το βέλος ήταν σπασμένο. Το θύμα είχε πάει σε φιλικό σπίτι να δει έναν αγώνα ποδοσφαίρου για να γιορτάσει τη γέννηση του δεύτερου γιου του, αλλά φεύγοντας από ’κει άρχισε να τσακώνεται με τον φίλο του για το ποδόσφαιρο και αντέδρασε έντονα στις απειλές του 61χρονου.

Το έγκλημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα διότι ο δράστης -ένας αρχιεργάτης χαλυβουργείου- φώναξε «Να γυρίσετε στα σπίτια σας, βρωμομετανάστες» προτού στοχεύσει τον άτυχο Περουβιανό. Ο Scalco Prima πρόκειται να δικαστεί για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με επιβαρυντικό το ότι πρόκειται για έγκλημα ρατσιστικού μίσους. Το τόξο και τα βέλη είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, «θανάσιμο όπλο» το οποίο προορίζεται κυρίως για το κυνήγι του αγριογούρουνου.

Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Τζένοβα μήπως η εκλογή της Τζόρτζια Μελόνι απελευθερώσει ξενοφοβικά ένστικτα. Στην ιστορική αυτή πόλη της Λιγουρίας ζουν σήμερα 65.000 αλλοδαποί: το 30,5% είναι Ευρωπαίοι (κυρίως Αλβανοί και Ρουμάνοι), ένα ακόμη 30,5% είναι Λατινοαμερικανοί (οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από το Εκουαντόρ και το Περού), 21,5% είναι Αφρικανοί (κυρίως Μαροκινοί, Σενεγαλέζοι και Νιγηριανοί), 17% είναι Ασιάτες (κυρίως Κινέζοι). Οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 11% του πληθυσμού της Τζένοβα· ούτε περισσότεροι ούτε λιγότεροι από τον εθνικό μέσο όρο.

Τόσο στις δημοτικές εκλογές πέρυσι τον Οκτώβριο όσο και στις πρόσφατες βουλευτικές, οι Γενοβέζοι κινήθηκαν προς τα δεξιά: ο δήμαρχος Marco Bucci που από το 2017 αντικατέστησε τον αριστερό Marco Doria προέρχεται από την κεντροδεξιά και αναδείχτηκε με τη στήριξη των της Forza Italia, της Λέγκας του Βορρά, των Αδελφών της Ιταλίας και της Alleanza Nazionale.