Κοσμος

Κρίστι Τζάιλς και Χίλντα Αρζόλα: Η κακοποίηση και ο θάνατος δύο γυναικών στο Λος Άντζελες

Οι δράστες τούς χορήγησαν με τη βία ναρκωτικά, τις κακοποίησαν και πέταξαν τα πτώματά τους

Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κρίστι Τζάιλς και Χίλντα Αρζόλα: Η επικίνδυνη νυχτερινή διασκέδαση για δύο φίλες και η δολοφονία τους.

Πέρσι τον Νοέμβριο, δύο φίλες που βγήκαν να διασκεδάσουν στο Λος Άντζελες κατέληξαν νεκρές. Στις 13 Νοεμβρίου 2021, το μοντέλο και influencer, Κρίστι Τζάιλς, 24 ετών, βρέθηκε νεκρή στo πεζοδρόμιο έξω από το Νοσοκομείο της Νότιας Καλιφόρνιας. Νωρίτερα εκείνο το βράδυ είχε πάει με τη φίλη της, Χίλντα Αρζόλα, σε ένα πάρτι που γινόταν σε μια αποθήκη στο Λος Άντζελες. Δύο ώρες αφότου βρέθηκε το πτώμα της Κρίστι, η 26χρονη Χίλντα βρέθηκε σε άλλο νοσοκομείο που βρίσκεται στο Δυτικό Χόλιγουντ. Ήταν ζωντανή αλλά σε κωματώδη κατάσταση.

Η Κρίστι ξεκίνησε την καριέρα της στο μόντελινγκ σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών. Ήταν επιλαχούσα στον διαγωνισμό εφήβων της Αλαμπάμα, είχε υπογράψει με γνωστό πρακτορείο μοντέλων και εργάστηκε στο Λονδίνο για περίπου δύο μήνες. Η μητέρα της, Ντάστι Τζάιλς, περιέγραψε την Κρίστι ως ελεύθερο πνεύμα, αθλητική και αγοροκόριτσο. Έπαιζε ποδόσφαιρο από τριών ετών, ήταν σταρ του στίβου σε όλη την κομητεία για δύο συνεχόμενα χρόνια κι έτρεχε τουλάχιστον πέντε μίλια τη μέρα. 

Η μητέρα της είπε ότι ο πατέρας της Κρίστι, ο Λέσλι, αξιωματικός που είχε υπηρετήσει στο Ιράκ, μεγάλωσε την κόρη με πειθαρχία, της έμαθε  ανορθόδοξες αμυντικές τακτικές, όπως το πώς να σκοτώσεις κάποιον με ένα στυλό. Ο Λέσλι Τζάιλς πιστεύει ότι η μόνη εξήγηση για το ότι χάθηκε η επικοινωνία ανάμεσα στις δυο φίλες και το ότι αφέθηκαν -η μια νεκρή και η άλλη μισοπεθαμένη- είναι ότι κάποιος τις είχε δέσει ή τις είχε ναρκώσει παρά τη θέλησή τους: «Η κόρη μου θα πάλευε σαν άγριο θηρίο αν πήγαιναν να της κάνουν κακό, αλλά από όσα μου είπαν οι γιατροί στα Επείγοντα δεν είχε εμφανείς μώλωπες, γρατσουνιές ή σημάδια πάλης».

Ο σύζυγος της Κρίστι, Ζαν Σίλιερς, υπεύθυνος κινηματογραφικών οπτικών εφέ, ήταν στο Σαν Φρανσίσκο όταν συνέβη το περιστατικό. Μετά από πολλές αναπάντητες κλήσεις στο κινητό της Κρίστι και στο σπίτι τους, επέστρεψε στο Λος Άντζελες, δε βρήκε τη γυναίκα του εκεί και ανησυχούσε. Είχε ήδη αρχίσει να την αναζητά όταν πληροφορήθηκε ότι βρέθηκε νεκρή. Ο Σίλιερς ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πλάνα από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν τρεις άντρες με μάσκες και τραγιάσκες να πετούν το πτώμα της συζύγου του. Το μαύρο Toyota Prius που οδηγούσαν δεν είχε πινακίδες.

Ο Σίλιερς αποκάλυψε επίσης ότι είχε ανακτήσει όλα τα μηνύματα που έστειλε ή έλαβε η Κρίστι εκείνο το βράδυ από το iCloud τους. Το τελευταίο της μήνυμα ήταν προς τη Χίλντα στις 5.30 πμ και έλεγε: «Ας φύγουμε από εδώ» - με ένα emoji που έδειχνε τρόμο. Η Χίλντα συμφώνησε και απάντησε ότι είχε καλέσει ένα Uber. Λίγο αργότερα, ενημέρωσε την Κρίστι το Uber έφτανε σε 10 λεπτά.

Αυτή ήταν η τελευταία ανταλλαγή μηνυμάτων ανάμεσα στις δυο γυναίκες. Λίγα λεπτά αργότερα, ένας φίλος ονόματι Έντι έστειλε μήνυμα στην Κρίστι για να ρωτήσει πού βρίσκονταν αφού δεν είχαν εμφανιστεί στο πάρτι όπου τους περίμενε. Αυτό το μήνυμα και όλα όσα ακολούθησαν δε διαβάστηκαν ποτέ. Οι γυναίκες δεν μπήκαν ποτέ στο Uber που είχαν καλέσει. Δέκα ώρες αργότερα, κάποιοι θα πετούσαν το πτώμα της Κρίστι έξω από το νοσοκομείο, και δώδεκα ώρες αργότερα έξω από ένα άλλο νοσοκομείο θα πετούσαν τη Χίλντα σε κωματώδη κατάσταση. 

Οι γιατροί είπαν ότι βρέθηκε ηρωίνη στο σύστημα της Κρίστι, αλλά ο σύζυγός της επέμεινε ότι καμία από τις γυναίκες δε θα έπαιρνε το ναρκωτικό με τη θέλησή της. Πιστεύει ότι η Κρίστι και η Χίλντα είχαν ναρκωθεί εν αγνοία τους. Οι ίδιοι άνδρες που φάνηκαν να αφήνουν την Κρίστι στο νοσοκομείο όπως και το όχημά τους εθεάθησαν αργότερα να αφήνουν τη Χίλντα σε Νοσοκομείο του Δυτικού Χόλιγουντ. Όταν τη βρήκαν οι εργαζόμενοι, ήταν ζωντανή. Το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε ό,τι μπορούσε για να τη φροντίσει. Την έβαλαν στην Εντατική, αλλά δεν ανιχνεύθηκε εγκεφαλική δραστηριότητα. Δυο βδομάδες αργότερα, λίγο πριν κλείσει τα 27 της χρόνια, αποσυνδέθηκε από τη μηχανική υποστήριξη.

Η Χίλντα ήταν αρχιτέκτονας που είχε πάρει το πτυχίο της με άριστα από μεγάλο πανεπιστήμιο στο Μεξικό. Για τα δύο χρόνια είχε εργαστεί ως επικεφαλής μάνατζερ σε μια εταιρεία Εσωτερικής Διακόσμησης στο Λος Άντζελες και σκόπευε σύντομα να μετακομίσει μόνιμα στον Καναδά. Μόλις οι γονείς της πληροφορήθηκαν τι είχε συμβεί στη Χίλντα, έφτασαν αμέσως αεροπορικώς στο νοσοκομείο. Οι γιατροί τους είπαν ότι η κόρη τους ήταν σε κώμα και ήταν απίθανο να αναρρώσει. Δυσκολεύονταν να πιστέψουν ότι η κόρη τους είχε πάρει υπερβολική δόση. Ο πατέρας της επέμεινε ότι η Χίλντα δεν θα έπαιρνε ποτέ ναρκωτικά όπως ηρωίνη με τη θέλησή της. Υποστήριξε ότι η μητέρα και ο πατριός της είναι γιατροί και πάντα την προειδοποιούσαν για τις επιπτώσεις των οπιοειδών στην υγεία. Πριν από το θάνατό της, οι γονείς έδωσαν στο νοσοκομείο την άδεια να συλλέξει τα όργανά της για δωρεά -ως το τελευταίο δώρο της κόρης τους σε εννέα αγνώστους. Οι γονείς έκριναν ότι αυτό θα ήθελε η Χίλντα.

Σύμφωνα με τον πατέρα της Χίλντα, οι αστυνομικοί είπαν στις οικογένειες των θυμάτων ότι οι δράστες είχαν κάνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, αλλά αυτή ήταν η πρώτη φορά που έφτασαν στα άκρα. Το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες διενήργησε προκαταρκτική έρευνα που έδειξε ότι οι γυναίκες μπορεί να πέθαναν από υπερβολική δόση, αλλά η επίσημη αιτία θανάτου δε μπορούσεί να προσδιοριστεί πριν τα πρόσθετα τοξικολογικά αποτελέσματα. Αυτό θα διαρκούσε 6-8 βδομάδες. Εκκρεμούσε επίσης να γίνουν τεστ βιασμού. Στο μεταξύ, οι ερευνητές μίλησαν με δύο από τους τρεις άνδρες με τους οποίους οι γυναίκες πέρασαν τις τελευταίες τους ώρες. Αν και δεν κατονομάστηκαν ως ύποπτοι, πολλές πληροφορίες έφτασαν όχι μόνο στο αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες, αλλά και απευθείας στον σύζυγο της Κρίστι και τους φίλους της.

Ο σύζυγος της Κρίστι είπε ότι γνώριζε τους άντρες που εθεάθησαν τελευταία φορά με την Κρίστι και τη Χίλντα. Ο Σίλιερς και η πιο στενή φίλη της Κρίστι είπαν ότι έλαβαν μηνύματα από άλλες γυναίκες που είχαν βιώσει άσχημες νύχτες στα χέρια αυτών των ανδρών. Μια από αυτές ήταν η πρώην κοπέλα ενός εκ των υπόπτων που ισχυρίστηκε ότι αυτός ο άντρας είναι ένα «επικίνδυνο άτομο» και ότι πολλές άλλες γυναίκες είχαν υποστεί κακοποίηση από αυτόν. Οι εν λόγω άνδρες ζουν σε ένα διαμέρισμα στο Δυτικό Χόλιγουντ και το τηλέφωνο της Κρίστι έδειξε ότι εκεί ήταν η τελευταία της τοποθεσία σύμφωνα με το GPS. Οι άνδρες παραδέχτηκαν ότι πήγαν τα κορίτσια στο σπίτι μετά από το πάρτι στην αποθήκη, αλλά επέμειναν ότι εκείνες πήραν τα ναρκωτικά -σε υπερβολική δόση- μόνες τους, οπότε, αυτοί τις μετέφεραν στα επείγοντα των νοσοκομείων.

Ο σύζυγος, μαζί με φίλους, της Κρίστι έχουν οργανώσει μια εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων για ιδιώτες ερευνητές, για έξοδα κηδείας και μνημόσυνων -θα διατεθούν για την πληρωμή περαιτέρω ερευνών τόσο για τις υποθέσεις της Κρίστι όσο και της Χίλντα.

Οι μήνες και οι μέρες που ακολούθησαν αποκάλυψαν περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση γι’ αυτή τη φρικτή υπόθεση. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν σε σχέση με τον θάνατό των δυο γυναικών - ο Ντέιβιντ Πιρς, 40 ετών, ως ύποπτος για ανθρωποκτονία από αμέλεια, και ο Μάικλ Άνσμπαχ, 47 ετών και ο Μπραντ Όσμπορν, 42 ετών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία από αμέλεια. Δύο μέρες μετά τη σύλληψή του, στον Πιρς προστέθηκαν κατηγορίες για  σεξουαλική επίθεση εναντίον τεσσάρων γυναικών μεταξύ 2010 και 2020. Αυτή τη στιγμή κρατείται για αυτές τις κατηγορίες. Δήλωσε αθώος για δύο κατηγορίες βιασμού και μία κατηγορία για βιασμό αναίσθητου ή κοιμισμένου ατόμου και σεξουαλική διείσδυση με ξένο αντικείμενο. «Ναρκώνει συχνά γυναίκες και τις κακοποιεί σεξουαλικά», είπε η αναπληρώτρια εισαγγελέας στη διάρκεια προδικασίας. «Πιστεύω ότι αποτελεί δημόσια απειλή και είναι πιθανό να διαφύγει στο εξωτερικό. Μετά τη σύλληψή του, προσπάθησε να το σκάσει τρέχοντας από την πίσω πόρτα».

Είπε επίσης ότι ο Πιρς θα πρέπει να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα με εγγύηση 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων, επειδή οι ανακριτές βρήκαν 30.000 δολάρια και ένα διαβατήριο στο αυτοκίνητό του όταν συνελήφθη.